Διεθνή

ΝΑΤΟ: Το φαβορί για την διαδοχή Στόλτενμπεργκ και οι αμφιβολίες της Ουάσινγκτον

ΝΑΤΟ: Το φαβορί για την διαδοχή Στόλτενμπεργκ και οι αμφιβολίες της Ουάσινγκτον Φωτογραφία: ΑΠΕ
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, είναι ένα από τα πρώτα φαβορί για να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Οι κυβερνήσεις έχουν μέχρι στιγμής κρατήσει επισήμως σιγή ιχθύος σχετικά με μια υποψηφιότητα του Ρούτε, αλλά τρεις ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στους οποίους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσουν ελεύθερα, δήλωσαν ότι αναμένεται να συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη.

Ένας από αυτούς προέβλεψε ότι θα υποστηριχθεί από τις χώρες της ανατολικής πτέρυγας, για τις οποίες το κορυφαίο ζήτημα είναι η στάση του υποψηφίου απέναντι στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ωστόσο, η ανάληψη της κορυφαίας θέσης της συμμαχίας είναι θέμα παρασκηνιακών συμφωνιών και πιέσεων για να κερδηθεί η ομόφωνη υποστήριξη και των 31 μελών - κάτι που δεν ευνοεί πάντα τους πρώιμους υποψηφίους.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ πρέπει επίσης να λάβει την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών, του σημαντικότερου μέλους της συμμαχίας. Προς το παρόν, ο Ρούτε δεν βρίσκει ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον.

«Μπορεί να τον έχω συναντήσει, αλλά δεν θυμάμαι», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ.

Ένας άλλος βασικός Ρεπουμπλικανός, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσε:

«Δεν τον γνωρίζω. Δεν μου θυμίζει τίποτα».

«Δεν τον γνωρίζω. Έχω ακούσει το όνομά του να ακούγεται, αλλά πέρα από αυτό δεν έχω ακούσει τίποτα άλλο», δήλωσε η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν,

Ο πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπεν Καρντιν, είναι ένας από αυτούς που γνωρίζουν τον Ρούτε, λέγοντας ότι έχει «μεγάλο σεβασμό γι' αυτόν», αλλά προσθέτοντας:

«Δεν έχω μιλήσει μαζί του πρόσφατα. Όλα όσα γνωρίζω γι' αυτόν είναι θετικά».

Εκτός από το γεγονός ότι έχει μακρά πολιτική διαδρομή στην καθοδήγηση του ΝΑΤΟ μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η εμπειρία του Ρούτε στον χειρισμό του Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος κάνει μια επιστροφή στις αμερικανικές εκλογές του επόμενου έτους.

Ποιος είναι ο Μαρκ Ρούτε

Ο Ρούτε, ένας 56χρονος Ολλανδός που διοικεί την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ εδώ και 13 χρόνια, φημολογείται εδώ και καιρό ότι ενδιαφέρεται να μεταπηδήσει στο ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η καριέρα του στην εθνική πολιτική θα τελειώσει μετά τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Νοεμβρίου στη χώρα.

Την Κυριακή, μίλησε ανοιχτά για τις φιλοδοξίες του σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Den Haag FM, λέγοντας ότι η θέση του γενικού γραμματέα «θα ήταν ενδιαφέρουσα, καθώς θα προσέφερε την ευκαιρία να συνεισφέρω για μερικά χρόνια στη διεθνή σκηνή σε μια περίοδο δραματικών παγκόσμιων αλλαγών».

Η γυναικεία υποψηφιότητα «πρόκληση» για το ΝΑΤΟ 

Η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάια Κάλας, είναι μία από τις κορυφαίες φωνές παγκοσμίως για την υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά ορισμένοι στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια επικεφαλής του ΝΑΤΟ από τη Βαλτική θα ήταν πολύ προκλητική για τη Μόσχα.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, είναι μια άλλη φημολογούμενη υποψήφια, αν και ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ είναι επιφυλακτικές στο να διορίσουν έναν τρίτο κατά σειρά Σκανδιναβό γενικό γραμματέα μετά τον Στόλτενμπεργκ και τον επίσης Δανό, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, έχει καταστήσει σαφές ότι ο επόμενος ηγέτης θα πρέπει να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ασκώντας βέτο σε βαριά ονόματα όπως η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Καναδά η οποία είναι ουκρανικής καταγωγής, καθώς και ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας.

Ενδεχομένως, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι ακόμη υποψήφια, αν και επί του παρόντος διεκδικεί άλλη μια θητεία στην κορυφαία θέση της ΕΕ.

Όλες αυτές οι εκτιμήσεις, προς το παρόν, αφήνουν τον Ρούτε σε μια άνετη θέση στην κούρσα - αν και παραμένουν συγκρατημένες ανησυχίες.