Διεθνή

Πώς τα social media επηρεάζουν την ψυχική υγεία

Πώς τα social media επηρεάζουν την ψυχική υγεία Φωτογραφία: pixabay
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, (social media), έχουν επαναπροσδιορίσει τις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι τόσο βαθιά συνυφασμένα με κάθε πτυχή της ζωής μας που είναι σχεδόν αδύνατο να «αποκοπούμε» από αυτά.

Μπορεί το Instagram, το TikTok, το WhatsApp και διάφορες άλλες πλατφόρμες να μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε και να συνδεόμαστε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά, για την οποία οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας κρούουν εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου:

  • πώς η συνεχής χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συγκρίνεται με τον εθισμό στην κοκαΐνη ή το αλκοόλ
  • και πώς συμβάλλει σε μια αυξανόμενη κρίση της ψυχικής υγείας (κυρίως των νέων) 

«Η ανθρώπινη διασύνδεση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας. Είμαστε προγραμματισμένοι, εδώ και εκατομμύρια χρόνια συνεχούς εξέλιξης, να συνδεόμαστε με άλλους ανθρώπους», λέει η Άννα Λέμπκε, καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Αλλά οι εταιρίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν ουσιαστικά εκμεταλλευτεί την ανάγκη μας να αλληλοεπιδρούμε (μέσω αυτών), με άλλους ανθρώπους.

«Μέρος του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλός μας μας κάνει να το κάνουμε αυτό είναι η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης, η οποία με τη σειρά της απελευθερώνει ντοπαμίνη», πρόσθεσε η ίδια.

Τον Μάιο, ο γενικός χειρουργός, Βιβεκ H. Μερθι, προειδοποίησε δημοσίως:

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική υγεία και την ευημερία παιδιών και εφήβων.

Σε μια έκθεση του 1964, ο τότε γενικός ιατρός εξέφρασε την ανησυχία του για τους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα ανοίγοντας τον δρόμο για τις προειδοποιητικές επιγραφές στα πακέτα των τσιγάρων.

Στη δεκαετία του 1980, υπήρξαν εκκλήσεις για τη μείωση των επιτρεπόμενων επιπέδων αλκοόλ στο αίμα κατά την οδήγηση, καθώς τα τροχαία ατυχήματα που σχετίζονταν με την κατανάλωση αλκοόλ αυξάνονταν ραγδαία.

Τώρα η έκθεσή του για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθεί να εστιάσει τα βλέμματα στις επιπτώσεις που έχει η ακατάσχετη χρήση των social media:

  • Περισσότερο από το 95% των ατόμων ηλικίας 13 έως 17 ετών  δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης
  • και περισσότερο από το ένα τρίτο δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν σχεδόν συνεχώς μια τέτοια πλατφόρμα

«Ζούμε στην εποχή μια κρίσης της ψυχικής υγείας των νέων. Και η αυξανόμενη ανησυχία μου είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό», δήλωσε στην Washington Post.

Επιπρόσθετα, η Άννα Λέμπκε, υπογραμμίζει ότι λόγω της έλλειψης νόμων κατά της υπερβολικής χρήσης των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, η ευθύνη βαραίνει τους γονείς και τους χρήστες.

Συνιστά να εντοπίσουμε τον συγκεκριμένο τύπο ψηφιακών μέσων που μας επηρεάζει και να σταματήσουμε να τον χρησιμοποιούμε για τέσσερις εβδομάδες, ως ένα είδος «νηστείας».

«Δεν λέμε να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε όλες τις συσκευές και όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμη και όλα τα μέσα, αλλά να εντοπίσουμε αυτά που μας προκαλούν μεγαλύτερο εθισμό», κατέληξε η Άννα Λέμπκε.