Διεθνή

Ο Όρμπαν προσφέρει «άσυλο» στον Πούτιν, «δε θα τον συλλάβουμε»

Ο Όρμπαν προσφέρει «άσυλο» στον Πούτιν, «δε θα τον συλλάβουμε» Φωτογραφία: ΑΠΕ
Η Ουγγαρία δεν θα συλλάβει τον Πούτιν, αναφέρει «άνθρωπος» του Όρμπαν.

Η Ουγγαρία δεν θα συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε περίπτωση που επισκεφθεί την Ουγγαρία, όπως δήλωσε την Πέμπτη επικεφαλής της κυβέρνησης  του Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ουγγαρία έχει συνυπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης που δημιούργησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα σύλληψης με το οποίο κατηγορεί τον Πούτιν για εγκλήματα πολέμου και παράνομης απέλασης εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε αν συλλάμβαναν τον Πούτιν σε περίπτωση που επισκεπτόταν τη χώρα, ο Gergely Gulyas, δήλωσε ότι το Καταστατικό της Ρώμης δεν έχει ενσωματωθεί στο ουγγρικό νομικό σύστημα.

«Μπορούμε να ανατρέξουμε στο ουγγρικό δίκαιο και με βάση αυτό δεν μπορούμε να συλλάβουμε τον Ρώσο πρόεδρο ... καθώς το καταστατικό του ΔΠΔ δεν έχει θεσπιστεί στην Ουγγαρία», δήλωσε ο Gulyas, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Πούτιν, μόλις ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος στον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ, είναι απίθανο να καταλήξει σύντομα στο δικαστήριο. Αλλά το ένταλμα σημαίνει ότι θα μπορούσε να συλληφθεί και να σταλεί στη Χάγη εάν ταξιδέψει σε οποιοδήποτε κράτος μέλος του ΔΠΔ.

Η Ρωσία δεν έχει αποκρύψει ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου έχει μεταφέρει χιλιάδες ουκρανικά παιδιά στη Ρωσία, αλλά το παρουσιάζει ως ανθρωπιστική εκστρατεία για την προστασία των ορφανών και των παιδιών που εγκαταλείφθηκαν στη ζώνη των συγκρούσεων.

Η Ρωσία, η οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του ΔΠΔ, δήλωσε ότι η κίνησή της δεν έχει νόημα. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν φρικαλεότητες κατά την εισβολή της στη γείτονα.