Διεθνή

Απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία Απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία
Τουλάχιστον 60 νεκροί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία - Συνελήφθησαν 754 στρατιωτικοί σε σχέση με το πραξικόπημα. Live όλες οι εξελίξεις απο το πραξικόπημα.  Ο Ερντογάν φαίνεται ανακτά και πάλι μερικώς τον έλεγχο της χώρας - Στην Άγκυρα συνεχίζει ο στρατός την απόπειρα

09:42 Σε 1.563 αυξήθηκαν οι στρατιωτικοί που έχουν συλληφθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

08:10 Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων.

07:47 Παραδόθηκαν, στην Κωνσταντινούπολη, δεκάδες στρατιωτικοί

Σχεδόν εξήντα στρατιωτικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε χθες βράδυ στην Τουρκία, παραδόθηκαν σε οπλισμένους αστυνομικούς σε μια από τις γέφυρες στα Στενά του Βοσπόρου σήμερα, εγκαταλείποντας τα άρματα μάχης τους με τα χέρια ψηλά, όπως καταγράφηκε σε πλάνα που μετέδωσε απευθείας το τηλεοπτικό δίκτυο CNN T?rk πριν από λίγο.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε νωρίτερα ότι είδε δεκάδες στρατιωτικούς να παραδίδονται στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Εξάλλου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο προφανώς βρισκόταν στα χέρια των στασιαστών καθώς πυροβολούσε εναντίον των γραφείων της κρατικής εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών Turksat στην Άγκυρα, όπως επίσης μετέδωσε το CNN Turk.

Παράλληλα, αεροσκάφη F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των επίδοξων πραξικοπηματιών γύρω από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Άγκυρα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

Νωρίτερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ένα αεροσκάφος έριξε μια βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο και ότι αμέσως μετά άρχισε να υψώνεται μια στήλη καπνού στη συνοικία Μπέστεπε, προάστιο της τουρκικής πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη τη στιγμή της επίθεσης, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

07:35 Τουρκία: Οι πραξικοπηματίες δηλώνουν πως εξακολουθούν να μάχονται

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη σήμερα από τη διεύθυνση του γραφείου Τύπου του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται πως οι αξιωματικοι που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος εξακολουθούν να μάχονται αποφασιστικά εναντίον όλων αυτών που προσπαθούν να τους αντιταχθούν.

Οι αξιωματικοί αυτοί, που αυτοαποκαλούνται Κίνημα για την Ειρήνη στην Πατρίδα, καλούν επίσης τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους. 

07:15 Τουλάχιστον 60 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν στασιαστές στρατιώτες και η οποία φαινόταν σήμερα το πρωί να έχει κατασταλεί, δήλωσε Τούρκος αξιωματουχος.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν σε όλη τη χώρα 336 πρόσωπα, τα περισσότερα από τα οποία είναι στρατιωτικοί, σε σχέση με την απόπειρα αυτή, υπογράμμισε εξάλλου ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τη σύλληψη 336 προσώπων ανακοίνωσε επίσης σήμερα στο CNN Turk o υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

06:55  Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων.

Απευθυνόμενος σ' ένα πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του που κρατούσαν σημαίες στο κύριο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνηση παραμένει στο τιμόνι. Δήλωσε ακόμη πως η αναταραχή συνεχίζεται στην Άγκυρα και πως ελπίζει ότι θα τελειώσει σύντομα.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως οι πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών Turkish Airlines επανελήφθησαν.

03:46 Πυροβολισμοί και εκρήξεις στην πλατεία Ταξιμ

03:44 Στρατός μπήκε στο CNN Türk και σταματά την μετάδοση

03:38 Για πολυ ρευστή κατάσταση στην Τουρκία εξακολουθεί να κανει λογο το State Department

03:37 Και δευτερη έκρηξη στο τουρκικό κοινοβούλιο

03:26 Tο CNN Turk μεταδίδει ότι το αεροσκάφος του Ερντογάν προσγειώνεται στην Κωνσταντινούπολη

03:25 Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, τονίζοντας πως ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ αφέθηκε ελεύθερος από τους πραξικοπηματίες.

03:18 Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δηλώνει ότι η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πριν από λίγο ότι η κατάσταση βρίσκεται «σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο».

Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρώθηκε από το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι το επιτελείο ελέγχει την κατάσταση.

Εξάλλου το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT είναι ξανά στον αέρα.

03:13 Το πρακτορείο «Anadolu» μεταδίδει ότι δύο άμαχοι είναι νεκροί και δωδεκα είναι τραυματίες

03:00 Σήμερα προγραμματίζεται επικοινωνία Τσίπρα με τον Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας

02:54 Λίγη ώρα μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πραξικόπημα τελείωσε και ότι οι υπεύθυνοι θα δικαστούν για εσχάτη προδοσία. Εν συνεχεία ο υπεύθυνος των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας είπε «Το πραξικόπημα απετράπη».

02:46 Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα, δήλωσε στο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης

02:45 Βόμβα φέρεται να έχει χτυπήσει το τουρκικό κοινοβούλιο απο ελικόπτερο

02:37 Πληροφορίες θέλουν την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου που συμμετείχε στο πραξικόπημα από μαχητικό αεροσκάφος

02:35 Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στην 'Αγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς.

Η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη, αφού πριν από μερικά λεπτά ο διοικητής του 3ου σώματος στρατού στρατηγός Ερνταλ Οζτούρκ έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι NTV και μέσω του καναλιού, κάλεσε τους στρατιώτες που ανήκουν στο 3ο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.

02:40 Ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε στρατιωτικό ελικόπτερο που πιλοτάριζαν υποστηρικτές του πραξικοπήματος, στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο NTV.

Εν τω μεταξύ, δόθηκε εντολή στις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, να μην επιτραπεί στα ελικοπτέρα που ελέγχουν οι στασιαστές και βρίσκονται ήδη στον αέρα, να προσγειωθούν.

Το πρακτορείο Αναντολού μεταδίδει πως επιπλέον μαχητικά αεροπλάνα σηκώνονται αυτή την στιγμή, με εντολή να καταρρίψουν τα ελικόπτερα των στασιαστών.

02:11 Ομπάμα: Καλεί για στήριξη στην δημοκρατικά εκλεγμένη Τουρκική Κυβέρνηση .

02:09 Για 17 νεκρούς αστυνομικούς στην Τουρκία κάνει λόγο το Γαλλικό Πρακτορείο

02:02 Reuters: Παραδόθηκε ο αρχηγός του πραξικοπήματος
Πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων αναφέρουν πως παραδόθηκε ο αρχηγός των πραξικοπηματιών. Παράλληλα, δηλώνουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει στην Τουρκία.

01:56 Μουχάρεμ Κιοσέ το όνομα του υποκινητή του πραξικοπήματος μεταδίδει το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων

01:55: Το Reuters μεταδίδει ότι ο υποκινητής του πραξικοπήματος έχει παραδοθεί

01:54 Πληροφορίες για αποχώρηση των τανκς απο σημεία που είχαν παραταχθεί

01:53 Για σύλληψη κάποιων από τους πραξικοπιματίες κάνει λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ

01:48 Υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από πυροβολισμούς των στρατιωτών, στον αέρα.

tourkia stratos praksikopima

01:47 «O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε άδεια να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ρώμης Τσαμπίνο», μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι Rai news 24.
Ο διευθυντής του Rai News, Αντόνιο Ντι Μπέλλα, πρόσθεσε ότι η Γερμανία φέρεται να αρνήθηκε να επιτρέψει στον Ερντογάν να προσγειωθεί στο έδαφός της.

01:44 Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από νωρίς το απόγευμα, είχαν αντιληφθεί κινητικότητα στρατευμάτων σε διαφορετικές περιοχές στην Τουρκία.

Η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται υπ ατμών στο Πεντάγωνο με συνεχείς συσκέψεις.

Παράλληλα, εσπευσμένα στην Αθήνα επιστρέφει από τη Μογγολία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

01:37 Το Ιραν έκλεισε τα σύνορα με την Τουρκία

01:36 Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα που συντελείται στην χώρα και δεσμεύτηκε να τιμωρήσει όσους οργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV

Ο Ερντογάν δήλωσε πως εκείνοι που αποπειράθηκαν να διαπράξουν το πραξικόπημα δεν έκαναν καμία απόπειρα να τον συλλάβουν.

01:34 Οπαδοί του Ερντογάν συγκεντρώνονται στην Κωνσταντινούπολη Στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ έχουν συγκεντρωθεί πολλοί οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ερντογάν. Ταυτόχρονα μπροστά από το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην Άγκυρα, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη συγκεντρώνονται επίσης οπαδοί του ΑΚΡ εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο πραξικόπημα.

01:24 Ο Τουρκικός στρατός άνοιξε πυρ έναντι του πλήθους που κατευθύνθηκε στην γέφυρα του Βοσπόρου

01:22 Άρματα μάχης περικύκλωσαν πριν από λίγο το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Πυρά ακούστηκαν σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

01:20 Πολίτες έχουν κυκλώσει το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αναγκάζοντας σε υποχώρηση τις δυνάμεις του στρατού, μεταδίδει ο Ανδρ. Ρομπόπουλος

01:10 Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για τις εξελίξεις στην Τουρκία

01:06 Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία από την στιγμή που εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα.
Στο Γενικό Επιτελείο, σύμφωνα με το ΡΙΚ, έγινε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού 'Αμυνας , Χριστόφορου Φωκαΐδη, ενώ ενημερώθηκε και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στη Μογγολία. Αρμόδια πηγή ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία Λευκωσίας

01:05 Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα και απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία στην Τουρκία, καλώντας επίσης όλα τα μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και «σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς».

00:55 Eλικόπτερα πετούν πάνω από την Άγκυρα, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του RIA Novosti, αλλά και το Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

00:50 Όλες οι αεροπορικές πτήσεις της British Airways και της Lufthansa που είχαν προορισμό αεροδρόμια της Τουρκίας εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς, σύμφωνα με εκπροσώπους των δύο εταιρειών.

00:49 Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην Άγκυρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

00:43 Γιλντιρίμ: Θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει απώλειες
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.
Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία. Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία.

00:40 Το NBC μεταδίδει ότι ο Ερντογάν ζήτησε άσυλο στη Γερμανία.

00:32 Reuters: Ο Ερντογάν καλεί τον λαό να βγει στους δρόμους

1468618254988741

00:26 Μονάδες του στρατού αναπτύσσονται στην Πλατεία του Ταξίμ και στο Ντιγιάρμπακιρ. Υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις στο αρχηγείο των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών.

00:19 Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας προέτρεψε τους Γάλλους υπηκόους στην Τουρκία να μην κυκλοφορούν στους δρόμους εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο Κε ντ' Ορσέ.

00:08 Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Τουρκία.

00:04 Σύμφωνα με το Stratfor, αναμένεται Στρατιωτικοί εισήλθαν στο κτήριο του δικτύου της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Τουρκίας, του TRT, μεταδίδει το Reuters.
Παράλληλα, η πρόσβαση στους γνωστότερους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, υπόκειται σε περιορισμούς στην Τουρκία, σύμφωνα με εταιρείες που παρακολουθούν την κίνηση στο Διαδίκτυο.του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

23:58 Σύμφωνα με το Stratfor, αναμένεται διάγγελμα του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

23:45 Σύμφωνα με μαρτυρία πιλότου που επικαλείται το Reuters, όλες οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Κεμάλ Ατατούρκ έχουν ακυρωθεί.

23:44 O Αλ. Τσίπρας ενημερώθηκε από τις 10.30 από τον διοικητή της ΕΥΠ για τις εξελίξεις στην Τουρκία

23:40 Tο πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν μεταδίδει ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην 'Αγκυρα.

ΤΟΥΡΚΙΑ

23:30 Σε ανακοίνωσή του, ο τουρκικός στρατός αναφέρει ότι έχει αναλάβει την εξουσία.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

23:27 Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.
Τόνισε δε ότι όσοι ευθύνονται για τα γεγονότα, θα πληρώσουν το τίμημα.

23:23 Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην χώρα, τονίζοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιλύσουν την κατάσταση.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πάντως πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως πραξικόπημα, αλλά τόνισε ότι αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων.

3