Το πασχαλινό τσουρέκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας.
Χαρακτηρίζεται από το αφράτο εσωτερικό του, τη γλυκιά του γεύση και τα αρώματα του μαχλεπιού και της μαστίχας.
Καταναλώνεται κυρίως το Πάσχα, αλλά αποτελεί λαχταριστό γλύκισμα όλο τον χρόνο.
Θερμίδες & Διατροφική Αξία
Το τσουρέκι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, λιπαρά και ζάχαρη, παρέχοντας ενέργεια αλλά και πολλές θερμίδες. Ένα κομμάτι (περίπου 60-80 γραμμάρια) περιέχει:
Θερμίδες: 250-350 kcal
Υδατάνθρακες: 35-45 γρ.
Λίπη: 10-15 γρ.
Πρωτεΐνες: 5-8 γρ.
Αν προσθέσετε σοκολάτα ή άλλα γλυκά toppings, η θερμιδική αξία αυξάνεται σημαντικά.
Συνταγή για Πασχαλινό Τσουρέκι
Υλικά (για 2 μεγάλα τσουρέκια)
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
250 ml γάλα χλιαρό
200 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
50 γρ. νωπή μαγιά ή 16 γρ. ξηρή
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 αυγό (για το άλειμμα)
Αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προετοιμασία μαγιάς: Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό γάλα με 1 κ.σ. ζάχαρη και 2 κ.σ. αλεύρι. Αφήνουμε 10-15 λεπτά να αφρίσει.
Ανακάτεμα υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το λιωμένο βούτυρο, τα αρωματικά (μαχλέπι, μαστίχα, ξύσμα) και τη μαγιά.
Ζύμωμα: Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
Ξεκούραση: Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πλάσιμο: Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και πλέκουμε κοτσίδες. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα.
Δεύτερο φούσκωμα: Αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 30-40 λεπτά.
Άλειμμα & Ψήσιμο: Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε στους 170°C (προθερμασμένος φούρνος) για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.





























