Αποκαλύψεις για τις διαδικτυακές επενδυτικές απάτες, που παρασύρουν ανυποψίαστους πολίτες, ξετυλίχθηκαν μέσα από την εκπομπή «Φως στο Τούνελ» με την Αγγελική Νικολούλη, με αφετηρία την έρευνα για την ανεξήγητη εξαφάνιση της εύπορης καλλιτέχνιδας Αναστασίας Βελεγράκη.
Η μορφωμένη, με πολλές δεξιότητες γυναίκα, που αγνοείται από τις 6 Φεβρουαρίου διαθέτει μεγάλη περιουσία, ακίνητα και τραπεζικές καταθέσεις. Ήταν μοναχικός και εσωστρεφής χαρακτήρας, ιδανικός στόχος για το κύκλωμα της απάτης και τον 40χρονο Έλληνα με την πλαστή βρετανική ταυτότητα που την προσέγγισε.
Το «Τούνελ» ερευνώντας την περίεργη εξαφάνιση της εύπορης εικαστικού Αναστασίας Βελεγράκη, που αγνοείται από τις 6 Φεβρουαρίου, βρέθηκε στο σπίτι της στον Άγιο Ελευθέριο, με την αδερφή της.
«Είμαστε εννέα αδέρφια αλλά εκείνη δεν είχε οικογένεια. Είχε ένα καλό εισόδημα και περιουσία. Ασχολούταν με διάφορα πράγματα για τα οποία δεν μας ενημέρωνε και φοβάμαι ότι κάποιοι την έχουν εγκλωβίσει. Έχει επενδύσει σε κάτι αλλά δεν ξέρω ακριβώς τι απάτη είναι αυτή. Υπάρχουν έγγραφα και της εταιρείας. Έχει στείλει 20 χιλιάδες ευρώ σε έναν λογαριασμό που ανήκει σε αυτήν την εταιρεία, σε τράπεζα στην Ισπανία», λέει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει πως δεν ήταν ένας εύπιστος άνθρωπος και αυτοί που την παγίδευσαν πρέπει να ήταν πολύ επαγγελματίες, γιατί τα οικονομικά της τα έψαχνε και τα πρόσεχε.
«Είχε δανείσει και σε κάποιον κύριο περίπου 10 χιλιάδες και δεν της τα έδινε και είχε κινηθεί νομικά απέναντί του. Εμείς δεν τον γνωρίζαμε αλλά αποκλείεται να του είχε δώσει χρήματα χωρίς να τον ξέρει. Από το δικαστήριο μάθαμε το όνομά του. Η αδερφή μου κρατάει μυστικά από όλους. Φοβόμαστε ότι κάποιοι την έχουν παγιδέψει και αυτό μας ανησυχεί πιο πολύ. Φανταστείτε να είναι κάπου και να την βασανίζουν», λέει και ανατριχιάζει.
Από την εξαφάνισή της και μετά, όπως λέει, δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια κίνηση στις τράπεζές της και αυτό μπορεί να το δει και από τον κοινό τους λογαριασμό.
«Ήταν εικαστικός αλλά και καθηγήτρια οικιακής οικονομίας, μια δουλειά που αγαπούσε πολύ», καταλήγει η αδερφή της Βελεγράκη.
«Είμαστε στο στάδιο να υποβάλλουμε μήνυση για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για εγκληματική οργάνωση και για απάτη»
Στην κάμερα της εκπομπής μίλησε και η δικηγόρος της οικογένειας της αγνοούμενης εκπαιδευτικού και εικαστικού, Ραφαέλα Ταλιάνη.
«Είμαστε στο στάδιο να υποβάλλουμε μήνυση για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για εγκληματική οργάνωση και για απάτη. Έχουμε δει ότι υπάρχει μια τραπεζική μεταφορά σε μια εταιρεία η οποία θεωρούμε ότι είναι εταιρεία απάτης και αφορά κρυπτονομίσματα. Η κίνηση αυτή έγινε μια εβδομάδα πριν εξαφανιστεί. Προϋπήρχε και άλλη μία μεταφορά στις αρχές Ιανουαρίου αλλά πολύ μικρού ποσού. Συνηθίζεται σε αυτές τις εταιρείες να δρουν με αυτόν τον τρόπο. Ζητούν αρχικά να τους δώσουν περίπου εκατό – διακόσια ευρώ και λένε στα θύματα ότι έφερε μεγάλα κέρδη για να βάλουν την επόμενη πιο μεγάλα ποσά», λέει χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρει το όνομα της εταιρείας έχει βρεθεί αλλά πρόκειται εταιρεία – «φάντασμα».
«Από την ημέρα που εξαφανίστηκε δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια κίνηση στους λογαριασμούς της που έχουμε αλλά ίσως να υπάρχει και ένας λογαριασμός που να μην έχει ανοιχθεί ακόμα. Γνώριζαν ότι δεν είχε παιδιά, ότι έχει πολλά χρήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία σε Κρήτη, Αθήνα και Χαλκίδα. Όλα αυτά την καθιστούν τον καλύτερο στόχο. Ρωτήσαμε και τους γείτονες μην την είχαν δει αλλά μας ενημέρωσαν ότι τελευταία φορά που την είδαν ήταν περίπου τα Χριστούγεννα να μπαίνει στην πολυκατοικία με έναν κύριο που φαινόταν να έχουν οικειότητα», αναφέρει.
«Με το άτομο από την εταιρεία μιλούσε και στο κινητό τηλέφωνο κάτι που είδαμε και στα email που αντάλλαξαν. Πρόκειται για μια συνήθη διαδικασία. Ο νεαρός ήταν όμορφος και της μιλούσε με το όνομα της. Φαίνεται ότι προσπαθούσε να αναπτύξει μια οικειότητα με για να αποσπάσει χρήματα».
Η ταυτότητα του άνδρα που εντόπισε σε έρευνά του το «Τούνελ»
Τον συγκεκριμένο αυτόν νεαρό με τον οποίο φαίνεται να είχε επικοινωνία η αγνοούμενη προσπάθησε να εντοπίσει το «Τούνελ», ανακαλύπτοντας ότι είχε στείλει στην Αναστασία Βελεγράκη μία πλαστή ταυτότητα που ανέγραφε χώρα έκδοσης την Μεγάλη Βρετανία.
Η έρευνα της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» στην μυστηριώδη εξαφάνιση της εικαστικού Αναστασίας Βελεγράκη μπήκε σε βαθιά νερά, ψάχνοντας για την εταιρεία «φάντασμα» που φέρεται να την παγίδευσε.
Όλα ξεκίνησαν από μια μεγάλη διατραπεζική συναλλαγή. Ένα όνομα και μια εταιρεία που φαινόταν να είναι ο δικαιούχος. Αλλά ποιος πραγματικά κρυβόταν πίσω από τον τίτλο της;
Αναζητήσαμε ίχνη στο διαδίκτυο. Η διεύθυνση της εταιρείας, καταχωρημένη σε μια οδό της πόλης Πόζναν στην Πολωνία.
Δημοσιογράφος της εκπομπής κάλεσε στην εταιρεία, ελπίζοντας να βρεθεί η άκρη του νήματος.
– Καλησπέρα σας, έχω καλέσει στην εταιρεία…
– Όχι, όχι, δεν γνωρίζω τέτοια εταιρεία.
Η φωνή στην άλλη άκρη, ήταν κοφτή, σχεδόν απότομη.
– Στη διεύθυνσή σας φαίνεται να έχει έδρα αυτή η εταιρεία. Είστε σίγουρος ότι δεν την έχετε ακουστά;
– Εμείς είμαστε δικηγορικό γραφείο. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτή την εταιρεία.
Ο δημοσιογράφος επέμεινε και ρώτησε αν κάποτε στεγαζόταν εκεί. Η απάντηση ήταν νεφελώδης.
– Ίσως… αλλά δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Δεν ξέρω πώς να σας βοηθήσω.
Όταν αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για δημοσιογραφική έρευνα από την Ελλάδα, το κλίμα άλλαξε. Ο συνομιλητής, ξαφνικά ενοχλημένος, έκοψε τη συζήτηση:
– Μπορείτε να στείλετε ένα email στην εταιρεία. Εγώ δεν μπορώ να σας βοηθήσω. Συγγνώμη.
Και το τηλέφωνο έκλεισε.
Το μυστήριο του εικονικού γραφείου
Μια λεπτομέρεια έκανε την υπόθεση ακόμα πιο περίπλοκη.
Η συγκεκριμένη διεύθυνση χρησιμοποιούνταν για υπηρεσίες εικονικού γραφείου. Με απλά λόγια, εταιρείες μπορούσαν να τη δηλώνουν ως έδρα τους χωρίς να έχουν καμία φυσική παρουσία εκεί.
Κανείς δεν ξέρει την εταιρεία, αλλά το όνομά της εμφανιζόταν σε μια οικονομική συναλλαγή. Πού πηγαίνουν τα χρήματα; Και ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτήν;