Ελλάδα

SOS για φωτιές: Σε κρίσιμη κατάσταση τα δάση μας

SOS για φωτιές: Σε κρίσιμη κατάσταση τα δάση μας
Οι λόγοι που τα δάση μας ήδη κινδυνεύουν από μεγάλες φωτιές.

Τα δάση της Ελλάδας κινδυνεύουν ήδη με μεγάλες φωτιές και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων. «Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική ελάττωση της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων σε επίπεδα που εκτιμώνται να είναι μικρότερα του 10%», σημειώνει με νόημα ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος και ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιµης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

fotia_dasos_giannaros_dad90.jpg

Κατά τον κ. Γιάνναρο, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «αυτό έχει οδηγήσει σε αντίστοιχα σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η έναρξη δασικών πυρκαγιών σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας.
Όσο περισσότερο επιμένουν οι παρούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία), τόσο περισσότερο θα διευκολύνεται η έναρξη πυρκαγιών και τόσο περισσότερο θα αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας ελέγχου τους.
Καμία χρήση φωτιάς, για κανένα λόγο».