Ελλάδα

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνονται οι περικοπές των δώρων των συνταξιούχων της ΤτΕ

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνονται οι περικοπές των δώρων των συνταξιούχων της ΤτΕ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Μετά τις αντίθετες αποφάσεις Αρείου Πάγου και ΣτΕ, η υπόθεση των περικοπών των δώρων και επιδομάτων εκδικάστηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Εκδικάστηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η διχογνωμία που προέκυψε σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο, μεταξύ Αρείου Πάγου και ΣτΕ για την περικοπή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) για το 11μηνο 11.6.2015 έως 11.5.2016 στους συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το φλέγον ζήτημα για τους συνταξιούχους τραπεζικούς δεν επιλύθηκε οριστικώς από τα δυο ανώτατα δικαστήρια, τα οποία εξέδωσαν αντίθετες μεταξύ τους αποφάσεις, γι’ αυτό και το ζήτημα της συνταγματικότητας της περικοπής των επιδομάτων των συνταξιούχων στο 11μηνο πριν την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου, ανέλαβε να επιλύσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Στο ΑΕΔ προήδρευσε αργά το απόγευμα η Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια ήταν η σύμβουλος Επικρατείας κ. Ειρήνη Σταυρουλάκη.

Σύμφωνα με την κ. Σταυρουλάκη δεν υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων.

Όπως υποστήριξε, η σύμβουλος Επικρατείας ο Άρειος Πάγος εκδίκασε υπόθεση για μερίσματα επιδομάτων εορτών και αδείας, ενώ αντίθετα το ΣτΕ ασχολήθηκε με υπόθεση που αφορά σε περικοπές κύριων συντάξεων και επικουρικές συντάξεις χορηγούμενες σε συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Συνεπώς, κατέληξε η κ. Σταυρουλάκη, «θα πρέπει να ερευνηθεί εάν το μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος δύναται να θεωρηθεί φορέας επικουρικής ασφάλισης όμοιος με εκείνους, για τους οποίους έκρινε το ΣτΕ και εάν επομένως τίθεται στις δυο αποφάσεις (σ.σ.: του ΣτΕ και του Α.Π.) το ίδιο ζήτημα ή εάν αντιθέτως, οι διαφορές μεταξύ των φορέων επικουρικής ασφαλίσεως, στους οποίους αφορούσε η κάθε απόφαση, ήταν τέτοιας φύσεως, ώστε να καθίσταται διαφορετικό το κριθέν με αυτές ζήτημα».

Οι αντίθετες αποφάσεις

Τον περασμένο Ιανουάριο το Β2 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι όλες οι περικοπές των τριών δώρων που έγιναν με το μνημονιακό νόμο 4093/2012 είναι συνταγματικές και σύμφωνες με την ΕΣΔΑ, καθώς «η θέσπισή τους εξυπηρετούσε σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και όχι μόνο.

Το ΣτΕ από την άλλη πλευρά, με απόφαση της Ολομέλειας το 2015 έχει κρίνει ότι οι περικοπές των συντάξεων που έγιναν το 2012 είναι αντισυνταγματικές.

Ο δικαστικός αγώνας των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος από 1-1-2013 έπαυσε να καταβάλλει τα επιδόματα εορτών και αδείας στους τραπεζοϋπαλλήλους της και κάποιοι εξ αυτών των εργαζομένων προσέφυγαν στα δικαστήρια. Στο Πρωτοδικείο οι εργαζόμενοι κέρδισαν, αλλά το Εφετείο είχε αντίθετη άποψη. Έτσι, οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση.

Η απόφαση του ΑΕΔ αναμένεται το επόμενο διάστημα και αν υιοθετήσει την εισήγηση της κ. Σταυρουλάκη μπορεί να μην εισέλθει καν στην ουσία της υπόθεσης, αλλά να κρίνει ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ των αποφάσεων του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ, καθώς έχουν νομολογήσει επί διαφορετικών ζητημάτων.