Ελλάδα

Συνεχίζεται μέχρι 13 Φεβρουαρίου η απεργία των μηχανικών στις Υπηρεσίες Δόμησης στη Θεσσαλονίκη

EUROKINISSI.GR - ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISSI.GR - ΑΡΧΕΙΟ
Συνεχίζουν την απεργία τους οι τρεις ομοσπονδίες στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλοντας την υποστελέχωση στον κλάδο τους.

Νόμιμη κηρύχθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η αποχή των μηχανικών από συγκεκριμένα καθήκοντα στις Υπηρεσίες Δόμησης μετά την αγωγή που κατέθεσε εναντίον τους το υπουργείο Εσωτερικών, όπως έγραψε νωρίτερα το ThessToday.gr.

Οι τρεις ομοσπονδίες – ΠΟΕ-ΟΤΑ (δημοτικοί υπάλληλοι), ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί δημοσίου ανωτάτων σχολών) και ΠΟΜΗΤΕΔΥ (μηχανικοί δημοσίου τεχνολογικού τομέα) συνεχίζουν κανονικά την αποχή-απεργία μέχρι και τις 13 Φεβρουαρίου ενώ έχουν ανακοινώσει και πανελλαδική στάση εργασίας στις 2 Φεβρουαρίου. Αν και το υπουργείο Εσωτερικών με αρμόδιο υπουργό τον κ. Μάκη Βορίδη κατέθεσε την Τετάρτη (25/1) αγωγή ώστε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, οι εκπρόσωποι των τριών ομοσπονδιών ανέφεραν ότι η δικαιοσύνη απάντησε με τον καλύτερο τρόπο.

«Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αντί να καταφύγει στον διάλογο και στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων, επέλεξε τον δρόμο της προσφυγής στην Δικαιοσύνη η οποία ωστόσο, μίλησε, με καθαρή φωνή, δίνοντας την καλύτερη απάντηση σε αυτούς, που αντί να μεριμνούν για την βελτίωση της κατάστασης, προτιμούν να στρέφονται κατά των εργαζομένων», τόνισαν.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις ομοσπονδίες κάνουν λόγο για την υποστελέχωση των πολεοδομιών στους μισούς δήμους της χώρας η οποία έχει «χτυπήσει κόκκινο». Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιάσει, από τους 332 Δήμους της χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) ενώ οι 164 (49%) δεν έχουν. Παράλληλα, από τις 168 υπηρεσίες, οι 16 λειτουργούν μερικώς καθώς το 10% λαμβάνει υποστήριξη από άλλες Υ.ΔΟΜ ενώ σε τέσσερις δήμους δεν υπάρχει κανένας μηχανικός ή μόνο ένας σε 28 δήμους.

Την οργή της για την τραγική κατάσταση που επικρατεί πλέον στις Πολεοδομίες εξέφρασε νωρίτερα στο ThessToday.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών ΤΕ Δημοσίων Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΥ.ΜΗ.Δ.Υ.Π.Α.Σ) Αφεντούλα Έφη Παπαλεξίου τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες δόμησης καταρρέουν. «Δώδεκα χρόνια μετά το πρόγραμμα «Καλλικράτης», η μεταφορά των Υπηρεσιών Δόμησης από τις Νομαρχίες στους Δήμους απέτυχε. Οι υπηρεσίες συρρικνώθηκαν και τα προβλήματα διογκώθηκαν. Δεν υπήρχαν οι προδιαγραφές και τα κριτήρια για να γίνει αυτή η μεταφορά. Δεν προβλέφθηκε το προσωπικό με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή υποστελέχωση. Η πλειοψηφία των μηχανικών πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του δημοσίου καθώς προστίθενται συνεχώς νέες αρμοδιότητες και ασφυκτικές προθεσμίες», είπε χαρακτηριστικά.

Ανάγκη για άμεση στελέχωση

Ο Συνήγορος του Πολίτη από το 2017 ζητάει να στελεχωθούν επειγόντως οι πολεοδομίες καθώς θεωρεί ότι παραβιάζονται λόγω της υποστελέχωσης και του τρόπου λειτουργίας, οι αρχές της νομιμότητας και της χρηστής Διοίκησης. Την ίδια στάση έχουν και οι μηχανικοί του δημοσίου οι οποίοι ζητούν τα αυτονόητα. «Επαρκή στελέχωση, άμεσες αυξήσεις για να δοθούν κίνητρα, τακτοποίηση του τρόπου λειτουργίας, ένα στρατηγικό σχεδιασμό, εξοπλισμό, την κατάργηση νομικού πλαισίου που αναθέτει τις αρμοδιότητες σε ιδιώτες, ζητάμε με την απεργία που έχουμε κηρύξει. Διεκδικούμε δηλαδή Υπηρεσίες Δόμησης που δεν θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά το Περιβάλλον και το Δημόσιο Συμφέρον, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει», τόνισε η κα Παπαλεξίου.

Σημειώνεται ότι η αποχή των μελών των τριών ομοσπονδιών αφορά:

1. Το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχο πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχο μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις,αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών, αυτοψίες από άποψη δομική, στατική και υγιεινής των οικοδομών, έλεγχο προστίμων – χρηματικοί κατάλογοι, αδειοδοτήσεις – κατοχυρώσεις και ανανεώσεις ανελκυστήρων στο μητρώο, θεωρήσεις οικοδομικών αδειών για σύνδεση με τα δίκτυα, έλεγχος φορολογικών και αμοιβών των μελετητών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) και τον έλεγχο για χορήγηση παρεκκλίσεων για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας.
2. Τη Σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων-τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολήςεισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας-οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων, κ.λπ.
3. Τη συμμετοχή των μελών στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α’ και Β’.
4. Την ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας ελέγχων των Ελεγκτών Δόμησης.

Από την κινητοποίηση εξαιρούνται οι πράξεις που έχουν να κάνουν με έργα και δράσεις τα οποία σχετίζονται με θέματα διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας, την πρόληψη και προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και της αντιμετώπισης-αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών.