Ελλάδα

Ρέθυμνο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα έξι χωριά που επλήγησαν από τις φωτιές

Ρέθυμνο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα έξι χωριά που επλήγησαν από τις φωτιές Φωτογραφία: EUROKINISSI
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τα χωριά του Ρεθύμνου που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν το πρωί τη Παρασκευής κατόπιν αιτημάτων που υπέβαλαν η Περιφέρειας Κρήτης και ο δήμος Αγίου Βασιλείου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά τα χωριά Μέλαμπες, Κρύα Βρύση, Ορνέ, Σαχτούρια, Ροδάκινο και Αγία Γαλήνη, του νομού Ρεθύμνου όπου και κάηκαν τεράστιες δασικές και αγροτικές εκτάσεις.

«Σε συνεργασία του Δήμου Αγίου Βασιλείου είχε ετοιμαστεί ο φάκελος για τις πληγείσες περιοχές και άμεσα κινήθηκε η Πολιτεία κηρύσσοντας τις περιοχές σε έκτακτη ανάγκη για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Είναι σημαντικό για το αποτέλεσμα, η συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και της Περιφέρειας, γεγονός που υποδηλώνει για ακόμη μία φορά το πόσο χρήσιμο είναι για τις κοινωνίες και τους πολίτες όταν λειτουργούν από κοινού, άμεσα και ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, Μαρία Λιονή, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η ίδια τόνισε ότι με την απόφαση αυτή, «…άμεσα θα κινηθεί το ζήτημα των αποζημιώσεων, θα βοηθηθούν οι φορείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ζητούν άμεση λύση, το κυριότερο όμως είναι ότι παρακάμπτονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα γίνουν πολύ πιο γρήγορα ορισμένα έργα τα οποία είναι αναγκαία για τις πληγείσες περιοχές ενόψει του χειμώνα».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δελτίο πρόβλεψης κινδύνου Πυρκαγιάς, που ισχύει για αύριο Τετάρτη 20-7-2022 η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται Πολύ Υψηλή (Βαθμός επικινδυνότητας 4), στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και ως εκ τούτου παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα επιφυλακής και ετοιμότητας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ