Ελλάδα

Σεμινάριο για επιμελητές ανηλίκων από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Σεμινάριο για επιμελητές ανηλίκων από το υπουργείο Δικαιοσύνης
Αναβαθμισμένοι, μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος που παρακολούθησαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι πλέον οι 25 επιμελητές ανηλίκων και επιμελητές κοινωνικής αρωγής.

Όπως είναι γνωστό οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής (ΥΕΑ & ΚΑ) αποτελούν περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και επιβλέπουν την εφαρμογή των αναμορφωτικών μέτρων που επιβάλλουν τα δικαστήρια ανηλίκων καθώς και τις ποινές που εκτίονται στην κοινότητα αντί της φυλάκισης (κοινωφελής εργασία, αναστολή υπό επιτήρηση, κ.λπ.).

Η εκπαίδευση των 25, συνολικής διάρκειας 10 ημερών, υλοποιήθηκε τμηματικά με τη συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία καθώς και αυστριακών επαγγελματιών με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της επιτήρησης (probation) από τον αυστριακό οργανισμό Neustart, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η εκπαίδευση επικεντρώθηκε τόσο σε οργανωτικά και θεσμικά θέματα, αναφορικά με το πλαίσιο εργασίας και τα καθήκοντα των επιμελητών, όσο και σε ειδικότερα θέματα και τεχνικές εργασίας που εφαρμόζονται με επιτυχία στο εξωτερικό.

Ειδικότερη έμφαση δόθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση «στα ζητήματα συμβουλευτικής κατά την επιτήρηση, την εκτίμηση κινδύνου και προσαρμοσμένη παρέμβαση, τη διαμεσολάβηση μεταξύ δράστη και θύματος, τη συμβουλευτική σε δράστες σεξουαλικών αδικημάτων καθώς και την ομαδική παρέμβαση σε δράστες βίαιων πράξεων».

Η σε βάθος εκπαίδευση των έμπειρων αυτών στελεχών των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής του υπουργείου Δικαιοσύνης, στοχεύει, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «στην αναβάθμιση του έργου τους και τελικά στην αξιόπιστη ανάπτυξη των εναλλακτικών μέτρων και ποινών στη χώρα μας».