Επιχειρήσεις

Επίσκεψη Στεφάν Σεζουρνέ στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος για την εμβληματική επένδυση της Metlen

Επίσκεψη Στεφάν Σεζουρνέ στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος για την εμβληματική επένδυση της Metlen
Τις εγκαταστάσεις της Metlen στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας επισκέπτεται σήμερα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στεφάν Σεζουρνέ, στο πλαίσιο της επίσημης αναγνώρισης της επένδυσης για την παραγωγή γαλλίου ως Στρατηγικού Έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσκεψη στο ιστορικό εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος σηματοδοτεί την ανάδειξη του έργου της Metlen ως καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης στους τομείς των κρίσιμων πρώτων υλών.

Η απόφαση για τον χαρακτηρισμό του έργου ως Στρατηγικού ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρίσιμων Πρώτων Υλών, το οποίο συγκροτείται από τα 27 κράτη-μέλη και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχε προηγηθεί εκτενής τεχνική αξιολόγηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Το έργο της Metlen είναι το μοναδικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση που συνδυάζει την καθετοποιημένη παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου – υλικά που έχουν χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. ως κρίσιμες πρώτες ύλες για τη βιομηχανία και την τεχνολογική και ενεργειακή μετάβαση.

Από τα 170 έργα που υποβλήθηκαν συνολικά στις ευρωπαϊκές αρχές, εγκρίθηκαν 47 από 13 κράτη-μέλη. Η ένταξη της Metlen στη λίστα των Στρατηγικών Έργων ανοίγει τον δρόμο για επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, πρόσβαση σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και ισχυρότερη στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επίσκεψη του Στεφάν Σεζουρνέ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που αξιωματούχος αυτού του επιπέδου παρακολουθεί από κοντά έργο σχετικό με την εφαρμογή του Κανονισμού για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRMA).

Η Metlen είχε ανακοινώσει από τον Ιανουάριο την έναρξη νέας στρατηγικής επένδυσης ύψους 295,5 εκατ. ευρώ για την παραγωγή 2 εκατομμυρίων τόνων βωξίτη, 1.265.000 τόνων αλουμίνας – από 865.000 σήμερα – και 50 ΜΤ γαλλίου ετησίως. Το τελευταίο, υποπροϊόν της κατεργασίας συγκεκριμένων ποιοτήτων βωξίτη, παράγεται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά στην Κίνα. Η ενσωμάτωσή του στη βιομηχανική παραγωγή από τη Metlen για πρώτη φορά στην Ευρώπη συνιστά κομβικό βήμα στην προσπάθεια απεξάρτησης της Ε.Ε. από τρίτες χώρες.

Με την επένδυση αυτή, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές γαλλίου υποκαθίστανται πλήρως, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα σε κρίσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες και επιτρέποντας την απρόσκοπτη παραγωγή τεχνολογιών αιχμής, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως τα συστήματα άμυνας. Η παραγωγή και των τριών αυτών πρώτων υλών θα εξάγεται κυρίως σε αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, με την συνολική τους αξία να εκτιμάται κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Metlen θα εφαρμόσει νέες περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες, περιορίζοντας δραστικά το ανθρακικό αποτύπωμα της παραγωγής, ενώ μέσω κρίσιμων συνεργειών με τον Κλάδο Ενέργειας της εταιρείας, το ενεργειακό κόστος θα διατηρηθεί σε βιώσιμα επίπεδα. Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την έναρξη παραγωγής βωξίτη το 2026 και τη σταδιακή λειτουργία των μονάδων αλουμίνας και γαλλίου από το 2027, με πλήρη παραγωγική λειτουργία το 2028.

# TAGS