Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, η επένδυση, που έχει ήδη τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη βάσει της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας του 2021, αναμένεται να έχει ευρύτατες θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.
Η συμβολή της επένδυσης στην οικονομία είναι εντυπωσιακή, καθώς εκτιμάται ότι θα προσφέρει κατά μέσο όρο 550 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας κατά την περίοδο 2024-2044. Από αυτά, 340 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν το ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα αφορούν αποκλειστικά τον Δήμο Αριστοτέλη. Παράλληλα, 200 εκατ. ευρώ ετησίως αναμένεται να ενισχύουν τα δημόσια έσοδα, ενώ κάθε 1 ευρώ κύκλου εργασιών της Ελληνικός Χρυσός θα συνεισφέρει 1,15 ευρώ στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας. Η επένδυση αναμένεται να ενισχύσει τις εξαγωγές της Ελλάδας κατά 480 εκατ. ευρώ ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 55% των εξαγωγών ορυκτών της χώρας και το 2,1% των συνολικών βιομηχανικών εξαγωγών.
Σε όρους απασχόλησης, η επίδραση της επένδυσης θα είναι επίσης καθοριστική. Υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 8.600 θέσεις πλήρους απασχόλησης – άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες – την περίοδο 2024-2044. Για κάθε 1 άμεση θέση εργασίας στην Ελληνικός Χρυσός, δημιουργούνται 4,7 επιπλέον θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, για κάθε 1 εκατ. ευρώ ετήσιου κύκλου εργασιών, δημιουργούνται 18 θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Η κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση της επένδυσης είναι επίσης σημαντική. Η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει 26 εκατ. ευρώ την περίοδο 2014-2024 σε κοινωνικές δράσεις, ενώ προβλέπεται επιπλέον χρηματοδότηση 80 εκατ. δολαρίων σε βάθος 25ετίας για κοινωνικές επενδύσεις. Μόνο το 2024, επενδύθηκαν 2,47 εκατ. ευρώ σε δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας, εκ των οποίων τα 2,2 εκατ. ευρώ διατέθηκαν αποκλειστικά στον Δήμο Αριστοτέλη.
Στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας, έχει ήδη ολοκληρωθεί αποκατάσταση στο 44% της χρησιμοποιούμενης γης μέχρι το 2023, ενώ η κατανάλωση νερού μειώθηκε κατά 75% μεταξύ 2014 και 2023, με παράλληλη αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένου νερού. Η Ελληνικός Χρυσός εφαρμόζει σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης περιβαλλοντικών επιδόσεων, ενισχύοντας τη βιώσιμη εξόρυξη και τη διαχείριση φυσικών πόρων.
Η επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Ελλάδας να αξιοποιήσει τις κρίσιμες πρώτες ύλες, συμβάλλοντας στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης. Με ενεργή εξόρυξη για πέντε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες (βωξίτης, νικέλιο, κοβάλτιο, μαγνησίτης, σιλικόνη και χαλκός) και γεωλογικές έρευνες για άλλες εννέα, η χώρα ενισχύει τον ρόλο της ως προμηθευτής κρίσιμων μετάλλων για την Ε.Ε.
Ο μεταλλευτικός κλάδος συνολικά συνεισέφερε 2,9 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 1,4% της οικονομίας, και δημιούργησε περισσότερες από 53.000 θέσεις εργασίας, αποδεικνύοντας την καθοριστική του σημασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με την εφαρμογή αυστηρών διεθνών προτύπων και την τήρηση περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, η Ελληνικός Χρυσός αναδεικνύεται ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης και προόδου, συμβάλλοντας ουσιαστικά τόσο στην οικονομική ανάκαμψη όσο και στην κοινωνική ευημερία της περιοχής.