Οικονομία

Έφτασε η ώρα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις

Έφτασε η ώρα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις Έφτασε η ώρα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Τις τελευταίες «πινελιές» βάζουν στο υπουργείο Εργασίας για να παρουσιάσουν, την εγκύκλιο με την οποία θα καθορίζονται οι περικοπές που θα προκύψουν στις επικουρικές συντάξεις.

Οι μειώσεις έχει αποφασιστεί να είναι στοχευμένες, δηλαδή να είναι υψηλότερες στις συντάξεις εκείνες που έχουν υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης (συντελεστή 0,45 και άνω), όπως είναι των τραπεζοϋπαλλήλων. Σκοπός είναι να προκύψει εξορθολογισμός στην καταβολή των επικουρικών και να μην αδικηθούν οι μικρές συντάξεις (κάτω από 150 ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται να τηρηθεί η αρχική δέσμευση, που καταγράφηκε στο νέο Ασφαλιστικό, ώστε οι μειώσεις να αφορούν το άθροισμα συντάξεων (κύριων και επικουρικών), πάνω από 1.300 ευρώ μικτές μηνιαίες αποδοχές. Αυτό σημαίνει ότι θα θιγούν συντάξεις από 1.170 ευρώ και άνω, καθαρά. Οι περικοπές θα αφορούν μόνο τις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από το υπουργείο Εργασίας, ίσως τελικά, οι περικοπές να επηρεάσουν λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τελικά, οι μειώσεις θα επικεντρωθούν σε λίγο πάνω από 200.000 περιπτώσεις.

Οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και στόχος είναι να μην υπερβαίνουν το 40%, στη χειρότερη περίπτωση. Από τις προβολές που έχουν γίνει, στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, για να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος του πρώην ΕΤΕΑ και νυν ΕΤΕΑΕΠ, ύψους έως 350 εκατ ευρώ, υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν ακόμα μεγαλύτερες περικοπές σε ορισμένες πολύ ειδικές περιπτώσεις επικουρικών συντάξεων. Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην ξεπεραστεί το παραπάνω όριο που έχει τεθεί, χωρίς αυτό όμως να είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθεί…

Από τα έως τώρα στοιχεία, μεγάλοι «χαμένοι» αυτής της νέας περικοπής, θα είναι όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων και όσοι προέρχονται από πρώην ΔΕΚΟ. Σημειώνεται ότι οι περικοπές αναμένεται να ξεκινήσουν από τις συντάξεις του Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπο να γίνει αναδρομική επιστροφή των ποσών που καταβλήθηκαν κατά τον τρέχοντα μήνα…