Δημόσιο

Αναξιοποίητο το camp για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Αναξιοποίητο το camp για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη Αναξιοποίητο το camp για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη
Αναξιοποίητο το camp για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη Αναξιοποίητος παραμένει, εδώ και έναν μήνα, ο καταυλισμός που είχε στηθεί από την Ύπατη Αρμοστεία, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και άλλες οργανώσεις, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ για την ολιγόωρη παραμονή προσφύγων και μεταναστών.

Πλέον, τα λεωφορεία από την Αθήνα που μεταφέρουν τους πρόσφυγες, με εντολή της αστυνομίας, σταματούν σε σταθμό εξυπηρέτησης της εθνικής οδού, 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα όπου περιμένουν σήμα και πάλι της αστυνομίας, προκειμένου να μεταβούν στην ουδέτερη ζώνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες πρόσφυγες να παραμένουν στο σημείο επί ώρες, μέσα στο κρύο και με δυσκολία στην παροχή πρώτων βοηθειών φαγητού από εθελοντές.

"Έχουμε θερμαινόμενες σκηνές και οργανωμένη κλινική στον καταυλισμό και αναγκαζόμαστε να τρέχουμε με τις βαλίτσες μας στον σταθμό εξυπηρέτησης αντί να έρχονται οι άνθρωποι στο camp" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Ρήγας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Ήδη πάντως, η Ύπατη Αρμοστεία κινείται προς την κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος, με διαβήματα σε αρμοδίους και στο πλαίσιο αυτό, την περιοχή αναμένεται να επισκεφθεί απόψε, ο αντιπρόσωπος της Υ.Α. στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες Philippe Leclerc.

Υπενθυμίζεται ότι ο καταυλισμός είχε εκκενωθεί στις 9 Δεκεμβρίου, με αστυνομική επιχείριση, προκειμένου να ελευθερωθούν οι σιδηροδρομικές γραμμές, πάνω στις οποίες είχαν κατασκηνώσει μετανάστες, στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην ΠΓΔΜ.