Πρόγραμμα προώθησης των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας
Πρόγραμμα προώθησης των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας ύψους 3,65 εκατ. ευρώ που «τρέχει» ο Ελληνικός Οργανισμός Εξαγωγικού Εμπορίου (ΟΠΕ) σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τις βασικές κατευθύνσεις και τους στόχους του προγράμματος το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Ε.Π.ΑΛ. 2007-2013 παρουσίασε τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο ο επικεφαλής του ΟΠΕ, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης. Το παρών έδωσε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης όπως και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων του κλάδου.
Όπως επισημάνθηκε, οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν έναν από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας ο οποίος εξάγει το 85% της ετήσιας παραγωγής του στο εξωτερικό, με βασικούς «πρεσβευτές» την τσιπούρα και το λαβράκι. Παρ’ όλα αυτά, τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής του είναι πολύ μεγάλα τόσο στη διεθνή αγορά όσο και στην εσωτερική όπου φαίνεται ότι τα προϊόντα των επιχειρήσεων δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εδραιωθούν στη συνείδηση του καταναλωτή.
Στόχος του προγράμματος είναι, μέσα από ένα πλέγμα ενημερωτικών και προωθητικών ενεργειών, να «κτίσει» μια πιο πλήρη εικόνα για το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας, δίνοντας έμφαση στα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή του αλλά και –ειδικά για το εγχώριο καταναλωτικό κοινό- τη συμβολή του στο ελληνικό ΑΕΠ.
Όπως εξήγησαν ο κ. Καλαμπόκης αλλά και ο κ. Δημήτρης Βαλαχής, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών, πρόκειται για έναν κλάδο που απασχολεί περίπου 10.000 εργαζόμενους και βρίσκεται στην δεύτερη θέση σε αξία εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.
Το 2012 η παραγωγή έφτασε τους 121.000 τόνους, αφήνοντας πολύ πίσω στη δεύτερη θέση την Τουρκία με 90.000 τόνους και την Ισπανία στην τρίτη θέση με 39.000 τόνους ετησίως (25% εκ των οποίων, ωστόσο, παράγεται από ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αποκτήσει εκεί θυγατρικές). Ο τζίρος των επιχειρήσεων κυμαίνεται πάνω από τα 800 εκατ. ευρώ.
Οι προοπτικές περαιτέρω εξαγωγικής διείσδυσης γίνονται ακόμα πιο φανερές αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση σε τσιπούρα και λαβράκι στις περισσότερες αγορές του εξωτερικού βρίσκονται κάτω από 0,5 κιλό.
Σε εβδομαδιαία βάση εξάγονται περίπου 2.000 τόνοι ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, με βασικούς προορισμούς την Ιταλία όπου τα ελληνικά προϊόντα καλύπτουν το 44% της αγοράς, η Ισπανία με 30%, η Γαλλία με 58%, τις ΗΠΑ με 88%, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επιχειρηθεί –και στεφθεί με επιτυχία- άνοιγμα στην αγορά της Ρωσίας όπου το 2012 οι εξαγωγές ξεπέρασαν τους 5.000 τόνους και το μερίδιο αγοράς των ελληνικών εταιρειών στο 63%.
πηγη:Agronews


























