Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) ονομάζεται σιωπηλός δολοφόνος επειδή συνήθως δεν έχει συμπτώματα. Το 2023, η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν μια κύρια ή συνεισφέρουσα αιτία 664.470 θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με το eatingwell, εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 50% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν υπέρταση, αν και πολλοί δεν γνωρίζουν καν ότι την έχουν. Ο μόνος τρόπος για να ξέρετε πραγματικά αν την έχετε είναι να την ελέγχετε τακτικά.
Ενώ η γενετική μπορεί να παίξει ρόλο στην αρτηριακή πίεση, ο τρόπος ζωής έχει επίσης ισχυρή επιρροή. Η έλλειψη συνεπούς σωματικής δραστηριότητας, το άγχος, το αλκοόλ και το κάπνισμα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση. Ένας άλλος τομέας είναι η διατροφή.
Για παράδειγμα, το νάτριο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα μας. Αλλά όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, το νάτριο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει, ωστόσο, ότι το νάτριο δεν είναι μόνο του ο ένοχος. Το κάλιο εξουδετερώνει το νάτριο βοηθώντας την περίσσεια νατρίου να εξέλθει από το σώμα, επομένως στην πραγματικότητα έχει να κάνει περισσότερο με την αναλογία καλίου-νατρίου.
Αυτήν την αναλογία, η οποία μπορεί να μετρηθεί στα ούρα, μελέτησαν πρόσφατα Ιάπωνες ερευνητές σχετικά με τη σύνδεσή της με την αρτηριακή πίεση. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nutrients. Ας αναλύσουμε τι βρήκαν.
Τι διαπίστωσε αυτή η μελέτη;
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την περίοδο παρέμβασης, η οποία περιελάμβανε τα γεύματα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, οι αναλογίες νατρίου-καλίου των συμμετεχόντων ήταν πιο ευνοϊκές, με το νάτριο στα ούρα να είναι χαμηλότερο και το κάλιο σημαντικά υψηλότερο. Αυτό έχει σημασία επειδή μια μη ισορροπημένη αναλογία νατρίου-καλίου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.
Κατά ειρωνικό τρόπο, ωστόσο, οι συμμετέχοντες δεν παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής πίεσης σε αυτή τη μελέτη. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε έναν από τους πολλούς περιορισμούς αυτής της μελέτης, ξεκινώντας από το γεγονός ότι δεν υπήρχε περίοδος έκπλυσης μεταξύ των δύο πειραμάτων (παρέμβασης και ελέγχου). Συνήθως, όταν δοκιμάζονται δύο συνθήκες διαδοχικά - σε αυτήν την περίπτωση, οι περίοδοι παρέμβασης και ελέγχου - υπάρχει μια περίοδος έκπλυσης για να «εξαλείφονται» τα αποτελέσματα των προηγούμενων συνθηκών, η οποία συνήθως διαρκεί δύο ή περισσότερες εβδομάδες.
Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι αυτή η μελέτη ήταν μικρή και σύντομη και ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να είχαν παρουσιάσει μείωση της αρτηριακής πίεσης εάν υπήρχαν περισσότεροι συμμετέχοντες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί επίσης να είχαν βιώσει περισσότερα οφέλη εάν η πλειονότητα των γευμάτων τους επικεντρώνονταν στη μείωση του νατρίου και στην αύξηση του καλίου, αντί μόνο στα γεύματα των καθημερινών. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η αρτηριακή πίεση των περισσότερων συμμετεχόντων ήταν στο φυσιολογικό εύρος κατά την έναρξη, γεγονός που μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί δεν υπήρξε μείωση της αρτηριακής πίεσης στο τέλος της μελέτης.
Πώς εφαρμόζεται αυτό στην πραγματική ζωή;
Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η μείωση του νατρίου και η αύξηση της πρόσληψης καλίου μέσω καρυκευμάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αναλογία νατρίου-καλίου, η οποία έχει συνδεθεί με την αρτηριακή πίεση.
Τα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο δεν περιορίζονται μόνο στα γαλακτοκομικά. Σκεφτείτε επίσης να προσθέσετε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και σολομό στη λίστα σας. Τα φυλλώδη λαχανικά, οι μπανάνες, οι πατάτες, τα αβοκάντο, οι γλυκοπατάτες, η κολοκύθα, τα καρότα και οι ντομάτες είναι μερικά από τα φρούτα και τα λαχανικά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο.
Ενώ το υπερβολικό αλάτι, το οποίο περιέχει νάτριο, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, βοηθά επίσης στην ενίσχυση της γεύσης των τροφίμων. Η σταδιακή μείωση του αλατιού στις συνταγές και στο τραπέζι θα βοηθήσει το σώμα σας να προσαρμοστεί στη λιγότερο αλμυρή γεύση με την πάροδο του χρόνου. Πειραματιστείτε με τη χρήση βοτάνων και μπαχαρικών καθώς μειώνετε το αλάτι για να αυξήσετε το γευστικό πηλίκο. Μερικά από αυτά, όπως η κανέλα, ο κουρκουμάς και η ρίγανη, μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Εάν είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε μια υγιεινή δίαιτα για την αρτηριακή πίεση, τότε θα πρέπει να ελέγξετε τη δίαιτα DASH (Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης). Και τυχαίνει να έχουμε ένα νόστιμο 30ήμερο πρόγραμμα γευμάτων DASH για αρχάριους για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε. Είναι χαμηλό σε νάτριο, πλούσιο σε κάλιο και πλούσιο σε γεύση. Ή αν θέλετε απλώς μερικές ιδέες για δείπνο DASH, έχουμε από αυτές για έναν μήνα.
Να θυμάστε ότι ενώ η ισορροπία νατρίου-καλίου είναι σημαντική για την υγιή αρτηριακή πίεση, άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής έχουν επίσης σημασία. Η πιο συχνή κίνηση του σώματός σας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μια εξαιρετική συνήθεια για να εδραιώσετε την υγιή αρτηριακή πίεση. Το χρόνιο στρες αυξάνει την αρτηριακή πίεση, όπως και ο κακός ύπνος, επομένως είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή και στους δύο αυτούς τομείς. Εάν καπνίζετε, ζητήστε βοήθεια για να το κόψετε και ο περιορισμός ή η αποφυγή του αλκοόλ θα βοηθήσει επίσης στην καλλιέργεια υγιούς αρτηριακής πίεσης.
Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι τρώγοντας ένα μεσημεριανό γεύμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που είναι πλούσιο σε κάλιο, μπορείτε να εξισορροπήσετε ευνοϊκά την αναλογία νατρίου-καλίου. Και ενώ οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη δεν παρουσίασαν αλλαγή στην αρτηριακή πίεση, αν είχαν εφαρμόσει την αρχή της χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο σε περισσότερα γεύματα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα οφέλη μπορεί να είχαν επεκταθεί και στην αρτηριακή πίεση.
Αρχίστε να μειώνετε την ποσότητα αλατιού που προσθέτετε στις συνταγές και στο τραπέζι, περιορίστε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, τα οποία τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Επίσης, περιορίστε τη συχνότητα φαγητού έξω, καθώς τα εστιατόρια είναι γνωστά για την προσθήκη σημαντικής ποσότητας αλατιού στο φαγητό τους.
Καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, των φρούτων, των λαχανικών, των ξηρών καρπών και των οσπρίων, τα οποία παρέχουν επίσης μια πληθώρα άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για υγιή αρτηριακή πίεση και συνολική καλή υγεία.



























