Οι καρδιακές παθήσεις είναι κορυφαίο πρόβλημα υγείας, αφού αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μερικές από αυτές συσχετίζονται και με τον διαβήτη.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το eatingwell, ο διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο το σάκχαρο στο αίμα, αλλά συμβάλλει και σε μια σειρά προβλημάτων που αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτά περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης, αυξημένα τριγλυκερίδια και χρόνιο οξειδωτικό στρες, το οποίο βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία με την πάροδο του χρόνου.
Η εξεύρεση απλών, αποτελεσματικών τρόπων για τη μείωση αυτού του κινδύνου αποτελεί μείζονα προτεραιότητα στη φροντίδα του διαβήτη.
Μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση που διερευνούν οι ερευνητές είναι τα τρόφιμα -ιδιαίτερα τα τρόφιμα με βιοδραστικές ενώσεις που υπερβαίνουν τη βασική διατροφή. Το σουσάμι (ναι, ο ίδιος σπόρος που θα βρείτε στα ψωμάκια και τα κουλούρια) αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές δίαιτες εδώ και αιώνες και περιέχει ισχυρές ενώσεις όπως η σησαμίνη και η σησαμόλη που δρουν ως αντιοξειδωτικά και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού.
Μέχρι τώρα, οι μελέτες σχετικά με τα οφέλη του σουσαμιού για την υγεία ήταν σχετικά μικρές και ασυνεπείς. Όμως μια νέα μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research and Reviews συγκεντρώνει τα αποτελέσματα 13 κλινικών δοκιμών για να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε άτομα με διαβήτη και αξιολόγησαν τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα σουσαμιού επηρέασαν ένα ευρύ φάσμα παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του σακχάρου στο αίμα, των επιπέδων χοληστερόλης και των δεικτών οξειδωτικού στρες. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι το σουσάμι μπορεί να κάνει περισσότερα από το να προσθέτει γεύση - θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία της καρδιάς σας
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα προϊόντα σουσαμιού συνδέονται με σημαντικές βελτιώσεις σε διάφορους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων για άτομα με διαβήτη.
Συγκεκριμένα, με την κατανάλωση σουσαμιού:
- Μειώθηκε η γλυκόζη αίματος νηστείας
- Μειώθηκε η αιμοσφαιρίνη Α1c (ένα μέτρο μακροπρόθεσμου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα)
- Μειώθηκε η γλυκόζη αίματος μετά το γεύμα
- Μειώθηκε η LDL χοληστερόλη
- Μειώθηκε η ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
- Αυξήθηκαν τα επίπεδα δύο βασικών αντιοξειδωτικών ενζύμων: καταλάση (CAT) και υπεροξειδική δισμουτάση (SOD).
Αυτές οι αλλαγές υποδηλώνουν ότι το σουσάμι μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση του προφίλ των λιπιδίων και στην προστασία από το οξειδωτικό στρες - τρεις κρίσιμοι στόχοι για τη διαχείριση του διαβήτη και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Ωστόσο, δεν ήταν όλα τα ευρήματα θετικά. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντικές βελτιώσεις στην HDL («καλή») χοληστερόλη, στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στους δείκτες φλεγμονής όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ή στην αρτηριακή πίεση.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα φάνηκε να μειώνονται μόλις σταματήσει η συμπληρωματική χορήγηση σησαμιού, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι απαραίτητη η συνεχής χρήση.
Συμπερασματικά, το σουσάμι είναι ένα ασφαλές και θρεπτικό συστατικό που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, ακόμη και αν αυτά τα συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς δεν έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως. Είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και προηγούμενες μελέτες το έχουν συνδέσει με χαμηλότερη φλεγμονή, βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης.
Ένταξη του σουσαμιού στη διατροφή
Δοκιμάστε να προσθέσετε σησαμέλαιο σε τηγανητά ή σάλτσες σαλάτας, πασπαλίζοντας καβουρδισμένους σπόρους πάνω σε λαχανικά και δημητριακά ή χρησιμοποιώντας ταχίνι σε σάλτσες, ντιπ και smoothies.
Το θρυμματισμένο ή αναμεμειγμένο σουσάμι (όπως το ταχίνι ή το σησαμέλαιο) μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη από τους ολόκληρους σπόρους, καθώς η άλεση βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα των ευεργετικών ενώσεων όπως η σησαμίνη.
Φυσικά, το σουσάμι δεν είναι μια μαγική τροφή. Θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που περιλαμβάνει ιατρική θεραπεία, σωματική δραστηριότητα και ισορροπημένη διατροφή. Και αν λαμβάνετε φάρμακα για το σάκχαρο ή τη χοληστερόλη στο αίμα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.



























