Υγεία

Μπάρες πρωτεΐνης με κολλαγόνο: Νέα τάση για απώλεια βάρους

pexels Annelies Brouw pexels Annelies Brouw
Η πολλά υποσχόμενη λύση για ασφαλή και αποτελεσματική απώλεια βάρους.

Πρόσφατη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO 2025) και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, δείχνει ότι οι μπάρες πρωτεΐνης εμπλουτισμένες με κολλαγόνο μπορεί να αποτελέσουν μια ασφαλή και αποτελεσματική λύση για την απώλεια βάρους.

Συμμετέχοντες με υπερβολικό σωματικό βάρος ή παχυσαρκία που κατανάλωναν αυτές τις μπάρες έχασαν σχεδόν διπλάσιο βάρος σε σχέση με άλλη ομάδα που δεν έλαβε το συμπλήρωμα.

Επιπλέον, παρουσίασαν σημαντικότερες μειώσεις στην αρτηριακή πίεση, την περιφέρεια μέσης, καθώς και βελτίωση στη λειτουργία του ήπατος. Καταγράφηκε επίσης αύξηση της άλιπης μυϊκής μάζας, υποδεικνύοντας πιθανή ενίσχυση του μυϊκού ιστού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Η μελέτη, διάρκειας 12 εβδομάδων, διεξήχθη από τη Δρ. Mogna-Peláez και την ομάδα της σε 64 άτομα ηλικίας 20-65 ετών, τα οποία ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή.

Οι μισοί συμμετέχοντες, σύμφωνα με το newsmedical, κατανάλωναν δύο φορές την ημέρα μία μπάρα πρωτεΐνης εμπλουτισμένη με 10g κολλαγόνου πριν από τα κύρια γεύματα, συνοδεία νερού.

Το κολλαγόνο, προερχόμενο από αγελάδες και επεξεργασμένο ώστε να απορροφά νερό και να διογκώνεται στο στομάχι, φάνηκε να μειώνει την όρεξη.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα κορεσμού, λιγότερη πείνα, και η ομάδα αυτή έχασε κατά μέσο όρο 3 κιλά, σε αντίθεση με άλλη ομάδα που έχασε 1,5 κιλό.

Άλλες θετικές μεταβολές στην ομάδα που κατανάλωσε την μπάρα με κολλαγόνο ήταν:

Μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 8 mm Hg (έναντι αύξησης 0,4 mm Hg στην ομάδα ελέγχου).

Μείωση του ΔΜΣ κατά 1,2 μονάδες (έναντι 0,78).

Καλύτερα αποτελέσματα στον δείκτη λιπώδους ήπατος.

Αύξηση της άλιπης μάζας, χωρίς απώλεια μυών.

Δεν αναφέρθηκαν παρενέργειες

Επιπλέον, η ομάδα αυτή φάνηκε να έχει υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης στο τέλος της μελέτης, γεγονός που σχετίζεται με αυξημένο κορεσμό.

Πειράματα σε ζώα υποστηρίζουν ότι το κολλαγόνο μπορεί να μειώνει την ορμόνη της πείνας (γκρελίνη) και να ενισχύει τον όγκο στο στομάχι, συμβάλλοντας στην καταστολή της όρεξης.

Καμία παρενέργεια δεν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ενώ οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν θετικά τη γεύση των μπαρών (8,8/10), αποδίδοντας τη γευστικότητα στην επικάλυψη μαύρης σοκολάτας.

Η Δρ. Mogna-Peláez σχολίασε:

«Το κολλαγόνο φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση της πείνας, ενδεχομένως μέσω της αύξησης του κορεσμού και της ενίσχυσης της μυϊκής μάζας, η οποία αυξάνει και την καύση θερμίδων. Πιθανόν, επηρεάζει και τη μικροχλωρίδα του εντέρου, προσφέροντας επιπλέον οφέλη για την απώλεια βάρους».

Οι ερευνητές συνεχίζουν με μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για να διερευνήσουν περαιτέρω τους βιολογικούς μηχανισμούς, δίνοντας έμφαση στη σχέση του κολλαγόνου με το μικροβίωμα του εντέρου.

NETWORK