Ορισμένες «παρεξηγημένες» τροφές τελικά μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο.
Σύμφωνα με το EatingWell, διατροφολόγοι καταρρίπτουν ορισμένους μύθους γύρω από «απαγορευμένα» τρόφιμα για όσους πάσχουν από αρθρίτιδα. Οπως υποστηρίζουν, στην πραγματικότητα αυτές οι τροφές προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο.
Οι 5 «κακές» τροφές που... προτείνουν οι διατροφολόγοι:
1. Κονσερβοποιημένα ψάρια
Τα κονσερβοποιημένα ψάρια έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, οι κονσέρβες είναι βολικές στη χρήση, οικονομικές και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Πολλοί τις αποφεύγουν λόγω ανησυχιών σχετικά με τη διαδικασία κονσερβοποίησης, τα υλικά και τα συστατικά. Η αλήθεια είναι ότι, αν έχετε αρθρίτιδα, τα κονσερβοποιημένα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο γαύρος, οι σαρδέλες και η ρέγγα, θα πρέπει να είναι ανάμεσα στις αγαπημένες σας τροφές. Γιατί; «Η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικά πρόσωπα, ωστόσο κάθε μορφή της έχει ένα παρόμοιο σύμπτωμα: τη φλεγμονή», λέει ο Dustin Moore, Ph.D., RDN, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο California State University Long Beach και δημιουργός του Substack Public Health Dad.
Αυτά τα λιπαρά ψάρια είναι γεμάτα από Ω-3 λιπαρά- συμπεριλαμβανομένων των DHA και EPA -που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Τα Ω-3 είναι το νούμερο 1 συστατικό για τη μείωση της φλεγμονής. Αν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα λιπαρά ψάρια πρέπει να έχουν θέση στο τραπέζι σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που καταναλώνουν περισσότερα Ω-3 λιπαρά εμφανίζουν λιγότερο πόνο και εξάρσεις.
2. Γαλακτοκομικά
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις», λέει η Sarah Williams, M.S., RDN, διαιτολόγος με έδρα το Τέξας. «Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πυκνότητα των οστών και την υγεία των αρθρώσεων».
Παρά τον ισχυρισμό ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προκαλούν φλεγμονή, ένα σημαντικό μέρος της έρευνας δείχνει ότι τα δεν προάγουν τη φλεγμονή. Έτσι, αν δεν έχετε αλλεργία ή ευαισθησία στα γαλακτοκομικά, δεν υπάρχει λόγος να αποφύγετε αυτήν την ομάδα τροφίμων, λένε οι Moore και Williams. Ωστόσο, αν πρέπει να επιλέξετε ένα γαλακτοκομικό προϊόν, προτιμήστε το γιαούρτι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν συχνά γιαούρτι είχαν χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής στο αίμα από τα άτομα που δεν το έτρωγαν καθόλου.
3. Πατάτες
Οι πατάτες έχουν κατηγορηθεί ότι ενισχύουν την πιθανότητα φλεγμονής, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα να τις αποφεύγουν. «Πολλοί πιστεύουν ότι οι πατάτες είναι ανθυγιεινές λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, που τους συνδέουν με την αύξηση βάρους και τη φλεγμονή», λέει ο Williams. «Ωστόσο, στην πραγματικότητα η πατάτα πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να είναι ωφέλιμα για όσους πάσχουν από αρθρίτιδα».
Αν σας αρέσουν οι πατάτες, ίσως να μην χρειάζεται να τις αποφύγετε. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν οι πατάτες προκαλούν τα συμπτώματά σας είναι να τις αφαιρέσετε από τη διατροφή σας για μερικές εβδομάδες και στη συνέχεια να τις επαναφέρετε και να παρατηρήσετε πώς αισθάνεστε. Αν σας προκαλούν πόνο, να τις αποφύγετε. Αν όχι, απολαύστε τες! Επίσης, οι γλυκοπατάτες αποτελούν πάντα μια ασφαλή επιλογή.
4. Έλαια σπόρων
Τα έλαια σπόρων είναι πλούσια σε λινελαϊκό οξύ (LA), που είναι πολυακόρεστο ωμέγα-6 λιπαρό οξύ, το οποίο συχνά κατηγορείται για πρόκληση φλεγμονής. Ωστόσο, οι έρευνες δεν συμπεραίνουν κάτι τέτοιο. Διαπιστώθηκε ότι τα έλαια σπόρων, και συγκεκριμένα τα έλαια κανόλας, λιναρόσπορου και σουσαμιού, βοήθησαν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στη βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων και σακχάρου στο αίμα.
Όσον αφορά το σογιέλαιο, πρόσθετη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι δεν επηρεάζει τη φλεγμονή με κανέναν τρόπο και είναι υγιές για την καρδιά. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όποιον πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς αυτή η πάθηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
5. Ντομάτες
Πολλά άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα αποφεύγουν τις ντομάτες. Ωστόσο, ο Williams επισημαίνει ότι οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τη φλεγμονή. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος είχαν χαμηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα από ό,τι τα άτομα χωρίς αρθρίτιδα.
Είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο. Τι σχέση έχει αυτό με τις ντομάτες; Δοκιμάστε μια σαλάτα με ντομάτα και αβοκάντο περιχυμένη με ελαιόλαδο - θρεπτική τριπλέτα που καταπραϋνει τη φλεγμονή.



























