Υγεία

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Οι οδηγίες για τον εμβολιασμό των ενηλίκων

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Οι οδηγίες για τον εμβολιασμό των ενηλίκων Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Τι δείχνουν οι έρευνες για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας (12/11), η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη αλλά και τα εμβόλια που συστήνεται να κάνουν έναντι σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως της γρίπης, του RSV και του πνευμονιόκοκκου.

«Ενημερωνόμαστε για μια νόσο που μας αφορά Όλους! Εμβολιαζόμαστε και προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας!» είναι το μήνυμα της φετινής πρωτοβουλίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με τους δήμους Αγίας Παρασκευής και Χαϊδαρίου.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, θα υπάρχουν ειδικά ενημερωτικά σημεία όπου πνευμονολόγοι θα συμβουλεύουν δωρεάν τους πολίτες για τους βασικούς άξονες πρόληψης της πνευμονίας και για τα εμβόλια που συστήνεται να λάβουν - βάσει της ηλικίας τους και άλλων παραγόντων - έναντι σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως της γρίπης, της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και έναντι του Ιού Αναπνευστικού Συγκυτίου (RSV).

Επίσης, θα γίνουν ενημερωτικές ομιλίες, εκπαιδευτικά σεμινάρια σωστής χρήσης βασικών διαγνωστικών συσκευών- όπως το οξύμετρο- ενώ η Κινητή Μονάδα Πρόληψης Αναπνευστικών Νοσημάτων της ΕΠΕ θα διενεργεί προληπτικές ιατρικές μετρήσεις σε όσα άτομα ενδείκνυται.

Οι οδηγίες της ΕΠΕ για τα εμβόλια

H Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνέταξε οδηγίες για τον εμβολιασμό των ενηλίκων, οι οποίες επικαιροποιούνται συνεχώς.

Για τις ομάδες πληθυσμού με συννοσηρότητες και για ηλικιωμένους συστήνονται οι εξής εμβολιασμοί:

  • Ετησίως έναντι της γρίπης
  • Εφάπαξ έναντι του πνευμονιόκοκκου (PCV20)
  • Ανά διετία έναντι του ιού αναπνευστικού συγκυτίου (RSV)
  • Ετησίως (1 δόση) έναντι της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα
  • Ανά 10ετία έναντι του κοκκύτη
  • Έναντι του έρπητα ζωστήρα, σε ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες ≥18 ετών και σε ανοσοεπαρκείς ενήλικες ≥60 ετών [σε δύο δόσεις (RZV)]

Η πνευμονία είναι η συνηθέστερη λοίμωξη του αναπνευστικού

Η πνευμονία είναι η συνηθέστερη λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού και μια σημαντική αιτία θανάτου σε παιδιά και ενήλικες άνω των 65 ετών, επεσήμανε ο Πέτρος Μπακάκος, γενικός γραμματέας της ΕΠΕ, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Πνευμονίας.

Τα κυριότερα παθογόνα της είναι βακτήρια, (όπως ο πνευμονιόκοκκος που είναι και το συχνότερο αίτιο βακτηριακής πνευμονίας), ιοί (όπως της γρίπης, της COVID-19 και ο RSV) και πιο σπάνια μύκητες.

«Δυστυχώς, τα τελευταία 40 χρόνια, δεν έχει επιτευχθεί μείωση στη θνητότητα από την πνευμονία και για αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να γίνει κατανοητό από όλους ότι η πρόληψη είναι βασικό μέτρο για τη μείωση των επιπτώσεων της νόσου», υπογράμμισε ο κ. Μπακάκος, καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ.

«Παρά το γεγονός ότι έχουμε πλέον ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στη φαρέτρα μας για να προστατέψουμε τους ενήλικες από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας παραμένει χαμηλά», επεσήμανε από την πλευρά της η Παρασκευή Κατσαούνου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΕ και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ.

Αυτό δείχνουν και τα προκαταρκτικά δεδομένα της επιδημιολογικής μελέτης ΕΓΝΑΤΙΑ (2017-2023), που πραγματοποιήθηκε σε 3.097 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύθηκαν με ακτινογραφικά επιβεβαιωμένη πνευμονία της κοινότητας. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, μόνο το 27% των συμμετεχόντων ηλικίας από 65 ετών και άνω ήταν εμβολιασμένοι έναντι του πνευμονιόκοκκου.

Ο πνευμονιόκοκκος ανιχνεύθηκε στο 7,4% των ασθενών. Σε σχέση με τη μη-πνευμονιοκοκκική πνευμονία, οι ασθενείς με πνευμονιοκοκκική πνευμονία κοινότητας: ανέφεραν σε μεγαλύτερο ποσοστό ιστορικό καπνίσματος, προηγούμενο επεισόδιο πνευμονίας και έκθεση σε παιδιά κάτω των 5 ετών, μικρότερη πρόσφατη χρήση αντιβιοτικών. Επίσης είχαν βαρύτερη κλινική εικόνα κατά την εισαγωγή τους (αναπνευστική ανεπάρκεια επιπλεγμένη παραπνευμονική συλλογή/εμπύημα) και είχαν υψηλότερη θνητότητα τόσο εντός νοσοκομείου όσο και τις επόμενες 30 ημέρες.

Αντίστοιχη εικόνα αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που δείχνουν ότι μόνο το 36% των ασθενών που χρήζουν εμβολιασμού έναντι του πνευμονιόκοκκου, ήταν εμβολιασμένοι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ