Υγεία

Πάνω από 100 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας: Τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη Μαγνησία

Πάνω από 100 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας: Τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη Μαγνησία
Ανησυχία επικρατεί στην Μαγνησία καθώς πλέον καταγράφονται περισσότερα από 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας: Όλοι οι ασθενείς κατοικούν σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί τις τελευταίες ώρες κατά της δημοτικής αρχής Ρήγα Φεραίου, καθώς όπως διαβάζουμε στο taxydromos.gr, είναι πλέον περισσότερα από 100 τα άτομα - ενήλικες και παιδιά - που έχουν καταλήξει στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στο Νοσοκομείο Βόλου, παρουσιάζοντας συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Υπενθυμίζεται πως η εμφάνιση του φαινομένου τοποθετείται στις 27/5/24, ενώ ανάμεσα στους ασθενείς είναι επτά παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική, αλλά κι ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Βόλου. 

Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα δείγμα κοπράνων που ελήφθη από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella, ενώ παραμένει σε εξέλιξη είναι και ο εργαστηριακός έλεγχος κλινικών δειγμάτων στο ΓΝ Βόλου.

Η συρροή των δεκάδων κρουσμάτων φέρνει αύριο Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης - έπειτα κι από σχετικό αίτημα της αντιπεριφερειάρχη Αννας Μαρίας Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα πάντα με τον Ταχυδρόμο του Βόλου, στους συγκεκριμένους οικισμούς οι κάτοικοι είναι εξοργισμένοι, καθώς οι υπεύθυνοι του δήμου «σιωπούσαν», είτε γιατί δεν γνώριζαν ως όφειλαν είτε διότι πίστευαν πως δεν θα προκύψει πρόβλημα.

Το εξωφρενικό είναι ότι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Ρήγα Φεραίου ενημέρωσε τους κατοίκους της περιοχής πως υπάρχει πρόβλημα με το νερό την Παρασκευή το βράδυ (31/05), λίγο μετά της 23:00, μέσω μίας ανάρτησης στα social media.

Σημειώνεται πως πλέον η ΔΕΥΑΡΦ στη δική της ανακοίνωση συστήνει τη μη χρήση του νερού του δικτύου ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση και ενημερώνει ότι διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο και η Διεύθυνση υγείας έχουν προβεί σε δειγματοληψία ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΡΦ

«Το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υγειονομικού Ελέγχου και Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, μετά από ενημέρωση του ΕΟΔΥ για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο κέντρο υγείας Βελεστίνου και στο Γ.Ν.Βόλου, στις 31-05-2024, διενήργησε τάχιστα, την ίδια ημέρα, δειγματοληψίες πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης των Τ.Κ. Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, καθώς και από την κεντρική υδατοδεξαμενήΡιζομύλου - Στεφανοβικείου που υδροδοτεί τις δύο Τοπικές Κοινότητες.

Τα δείγματα στάλθηκαν στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας στη Λάρισα και αναμένονται τα αποτελέσματα. Οι παράμετροι που θα ελεγχθούν είναι: ολικά κολοβακτηριοειδή, E.coli, εντερόκκοκοι και σαλμονέλλα.

Επίσης, την ίδια μέρα, 31-05-2024, ενημερώθηκε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου και η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου για λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, περί μη κατανάλωσης νερού του δικτύου για ανθρώπινη χρήση, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκειμένου ως Α΄Βαθμός ευθύνης να προβεί στις άμεσες κατ΄αρμοδιότητα ενέργειες, σχετικά με την ενημέρωση του κοινού.

Την Δευτέρα,03-06-2024, θα πραγματοποιηθεί, από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, αναλυτική διερεύνηση των κρουσμάτων, έλεγχος του δικτύου ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, καθώς και λήψη δειγμάτων πόσιμου νερού του δικτύου ύδρευσης.

Το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υγειονομικού Ελέγχου και Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ζητά από:

1.τους κατοίκους των Τ.Κ. Ριζομύλου και Στεφανοβικείου τη μη κατανάλωση του νερού του δικτύου για ανθρώπινη χρήση (πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής), τόσο από το οικιακό δίκτυο, όσο και από τις κοινόχρηστες βρύσες, μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων του νερού που πραγματοποιήθηκαν από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και από τη ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου και διαπιστωθεί η καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες,

2. τους διευθυντές των σχολείων να μεριμνήσουν προκειμένου τα παιδιά να μην πίνουν νερό από τις βρύσες των σχολείων, μέχρις ότου διαπιστωθεί η καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες,

3.τους Υπευθύνους των Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Καταλυμάτων τη μη κατανάλωση του νερού του δικτύου για ανθρώπινη χρήση (πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής),

4.τους Υπευθύνους των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Παροχής Υπηρεσιών, να μην χρησιμοποιούν το νερό στην παραγωγική διαδικασία βιοτεχνιών-οικοτεχνιών παρασκευής τροφίμων, ποτών, γλυκών, πάγου και παγοκύβων, άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων, ελαιολάδου και ανάλογων παρασκευασμάτων καθώς και στην παροχή υπηρεσιών, μέχρις ότου διαπιστωθεί η καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες».