Υγεία

Κορυφαίοι επιστήμονες μίλησαν: Γρίπη η επόμενη θανατηφόρα παγκόσμια επιδημία

Κορυφαίοι επιστήμονες μίλησαν: Γρίπη η επόμενη θανατηφόρα παγκόσμια επιδημία Φωτογραφία: UNSPLASH
Επιστήμονες απαντούν ποιος ιός είναι πιο πιθανό να προκαλέσει την επόμενη πανδημία. Και η γρίπη είναι στην κορυφή.

Η γρίπη αποτελεί το παθογόνο που είναι πιο πιθανό να πυροδοτήσει μια νέα πανδημία στο άμεσο μέλλον, προειδοποιούν κορυφαίοι επιστήμονες.

Διεθνής έρευνα, η οποία θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, αποκαλύπτει ότι το 57% κορυφαίων ειδικών πιστεύουν ότι ένα στέλεχος του ιού της γρίπης θα είναι η αιτία της επόμενης παγκόσμιας επιδημίας μιας θανατηφόρας μολυσματικής ασθένειας.

Η άποψη ότι η γρίπη είναι η μεγαλύτερη απειλή πανδημίας βασίζεται σε μακροχρόνιες έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι εξελίσσεται συνεχώς και μεταλλάσσεται, εξήγησε ο Τζον Σαλμάντον- Γκαρσία του πανεπιστημίου της Κολωνίας, που έκανε τη μελέτη.

«Κάθε χειμώνα εμφανίζεται η γρίπη. Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε αυτές τις εξάρσεις ως μικρές πανδημίες. Είναι λίγο πολύ ελεγχόμενες, επειδή τα διάφορα στελέχη που τις προκαλούν δεν είναι αρκετά λοιμώδη. Αλλά αυτό δεν θα ισχύει απαραίτητα για πάντα», συμπλήρωσε, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι λεπτομέρειες της μελέτης- στην οποία συμμετείχαν 187 επιστήμονες- θα αποκαλυφθούν σε συνέδριο που θα γίνει στη Βαρκελώνη το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Η δεύτερη πιο πιθανή αιτία πανδημίας- μετά τη γρίπη- είναι ένας ιός που ακόμη είναι άγνωστος στην επιστήμη, σύμφωνα με το 21% που συμμετείχαν στην έρευνα. Αυτοί πιστεύουν ότι η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από έναν μικροοργανισμό που δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα και θα εμφανιστεί ξαφνικά, όπως έγινε και με τον Sars-CoV-2, την αιτία του Covid-19.

Μάλιστα, κάποιοι επιστήμονες ακόμα πιστεύουν ότι ο Sars-CoV-2 αποτελεί απειλή. Το 15% των επιστημόνων που συμμετείχαν στην έρευνα τον χαρακτηρίζουν την πιο πιθανή αιτία μιας πανδημίας στο άμεσο μέλλον.

Άλλοι θανατηφόροι μικροοργανισμοί- όπως οι ιοί Lassa, Nipah, Ebola και Zika- αξιολογούνται ως σοβαρή απειλή μόνο για το 1-2% των ερωτηθέντων.

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τη γρίπη των πτηνών

Πριν από λίγες ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική εξάπλωση της γρίπης των πτηνών. Μια έξαρση που ξεκίνησε το 2020 και πρόσφατα πέρασε σε θηλαστικά, μεταξύ άλλων οικόσιτα βοοειδή στις ΗΠΑ.

Όσο περισσότερα είδη θηλαστικών μολύνει ο ιός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να εξελιχθεί σε στέλεχος που είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους επισημαίνουν οι ειδικοί.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός H5N1 εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων. Όμως, είναι υψηλό το ποσοστό θνησιμότητας στα εκατοντάδες κρούσματα μόλυνσης ανθρώπων έπειτα από επαφή με ζώα, που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο λόγος είναι πως ο άνθρωπος δεν έχει φυσική ανοσία στη γρίπη των πτηνών, εξήγησε αυτή την εβδομάδα ο Τζέρεμι Φάραρ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία το ποσοστό θνησιμότητας είναι 52%.

Επιπλέον, κάποια από τα μαθήματα που πήραμε για την αποτροπή μετάδοσης ασθενειών, ξεχάστηκαν μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού, επισημαίνει ο Σαλμάντον- Γκαρσία. «Οι άνθρωποι βήχουν ξανά στα χέρια τους και μετά κάνουν χειραψία. Οι μάσκες έχουν εξαφανιστεί. Επιστρέφουμε στις παλιές κακές συνήθειες. Και μπορεί να το μετανιώσουμε», τόνισε.