Υγεία

Σημαντικές βλάβες στην καρδιά μετά τον Covid: Γιατί χρειάζεται έλεγχος, κανένα σύμπτωμα δεν είναι «αθώο»

Σημαντικές βλάβες στην καρδιά μετά τον Covid: Γιατί χρειάζεται έλεγχος, κανένα σύμπτωμα δεν είναι «αθώο» Φωτογραφία: Pixabay
Οι βλάβες του κορονοϊού στην καρδιά μπορεί να συμβούν είτε κατά της διάρκειας της νόσησης είτε μετά από αυτήν, οπότε και περιγράφεται ως σύνδρομο long Covid.

Μετά την νόσηση με κορονοϊό, μπορεί ενδεχομένως να εκδηλωθεί μυοκαρδίτιδα, που είναι φλεγμονή της καρδιάς, ή περικαρδίτιδα, που είναι φλεγμονή του περικαρδίου, του σάκου που περιβάλλει την καρδιά.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια, όπως πόνος, σφίξιμο, αίσθημα βάρους στον θώρακα, δύσπνοια, αρρυθμίες, ταχυκαρδία, υπόταση, έως πιο σοβαρά όπως λιποθυμία - συγκοπή ή θρομβωτικά επεισόδια.

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός

Ο Covid μπορεί να προκαλέσει:

  • Οξεία μυοκαρδίτιδα
  • Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς και
  • Επιδείνωση γνωστής καρδιακής νόσου, πχ. καρδιακής ανεπάρκειας.

Τι εξετάσεις πρέπει να γίνονται στην καρδιά 

Σύμφωνα με τους γιατρούς, μετά από λοίμωξη με κορονοϊό επιβάλλεται μια επίσκεψη στον καρδιολόγο.

Η επίσκεψη θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις συνηθισμένες εξετάσεις: κλινική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα, triplex.

Μπορεί, ωστόσο, να χρειαστούν και πιο εξειδικευμένες, όπως αιματολογικές (τροπονίνη) αλλά και απεικονιστικές - όπως η μαγνητική τομογραφία καρδιάς που είναι ειδική για τη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας ή της περικαρδίτιδας μετά από λοίμωξη Covid19.

Προσοχή! Η εμπειρία έχει δείξει ο κίνδυνος απειλεί ακόμη και άτομα χωρίς καρδιοπάθειες, για αυτό δεν πρέπει να υποτιμούμε κανένα σύμπτωμα.