Χαμηλός είναι μέχρι τώρα ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία, στη μάχη τους κατά της COVID-19, όπως τονίζει το news4health.gr. Εντός της ημέρας θα υπάρξουν στοιχεία από τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, που δεν αναμένεται να καταστούν ικανά να αποτρέψουν την επίταξη.
Περίπου 20 είναι οι ιδιώτες γιατροί που φέρονται να έχουν δηλώσει, μέχρι στιγμής, την πρόθεση τους να ενταχθούν εθελοντικά στα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να ενισχύσουν τη μάχη του ΕΣΥ κατά της COVID-19. Αν και οι ιατρικοί σύλλογοι ανά τη χώρα συνεχίζουν τις προσπάθειες πειθούς των μελών τους και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, στο τέλος της ημέρας εκτιμάται ότι σημαντικά κενά θα έχουν μείνει ακάλυπτα και οι διαδικασίες της επίταξης υπηρεσιών θα πρέπει να ενεργοποιηθούν.
«Ήδη, από χθες το βράδυ, και σήμερα το πρωί, μας δίνονται ονόματα ιδιωτών ιατρών που θα ενταχθούν εθελοντικά στο ΕΣΥ. Επιθυμία μας είναι να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες εθελοντικής παρουσίας ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων στο σύστημα», δήλωσε νωρίτερα στο OPEN o Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, αναφέροντας πως οι θέσεις που δεν θα καλυφθούν εθελοντικά θα καλυφθούν με επίταξη, εντός της εβδομάδας.
Εκκινώντας τη διαδικασία της επίταξης
Όπως αναφέρει το news4health.gr, πρακτικά, έως σήμερα το βράδυ, το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να έχει λάβει τα στοιχεία των ιδιωτών γιατρών που δήλωσαν εθελοντική συμμετοχή στην προσπάθεια ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων, από όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.
Στην περίπτωση που υπάρξουν ακάλυπτα κενά, ενδεχόμενο πολύ πιθανόν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αύριο το πρωί θα δοθεί το "πράσινο φως" στη διαδικασία επίταξης. Όμως, όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, από την ενεργοποίηση της επίταξης χρειάζονται τουλάχιστον 48 ώρες για τη συνολική υλοποίηση, μέχρι δηλαδή να σταλούν τα έγγραφα. Στην πράξη, δηλαδή, την Πέμπτη αναμένεται να φθάσουν τα χαρτιά επίταξης, στους πρώτους γιατρούς. Η αρχή θα γίνει στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Β. Ελλάδας.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και γιατροί κάποιων ειδικοτήτων, που μέσα στην κρίση είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, όπως οι αναισθησιολόγοι. «Εάν πάρεις έναν αναισθησιολόγο, θα χάσεις και μια κλίνη ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Διότι αναισθησιολόγοι δεν βρίσκονται στο ελεύθερο επάγγελμα, σε ένα ιατρείο. Βρίσκονται σε κάποιο Νοσοκομείο είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό και δουλεύουν. Άρα είναι πολύ δύσκολη εξίσωση. Δεν θέλουμε να στερήσουμε γιατρούς στους ιδιώτες που χρησιμοποιούμε τις κλίνες τους για τις ανάγκες του δημοσίου».
Ιδιωτικές κλίνες
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές Κλινικές, «έχει επέλθει μία πλήρης συμφωνία και ήδη έχουμε πάνω από 700 κλίνες κυρίως Covid, αλλά και non-Covid περιστατικών στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε και έναν πλήρη σχεδιασμό στην Αθήνα, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε κλίνες, όταν τις χρειαστούμε», επανέλαβε ο κ. Πλεύρης.
«Παράλληλα, όλες οι κενές κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στη διαχείριση του ΕΚΑΒ και κάθε φορά που υπάρχει αναμονή σε δημόσιο νοσοκομείο, το περιστατικό μεταφέρεται σε κενή κλίνη του ιδιωτικού τομέα. Αυτό αφορά non-Covid περιστατικά, γιατί, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, δεν μπορεί στην ίδια ΜΕΘ να συνυπάρχουν περιστατικά Covid και non-Covid», συμπλήρωσε.