Υγεία

Σύνδρομο «Βurnout» πλήττει τους φαρμακοποιούς

Σύνδρομο «Βurnout» πλήττει τους φαρμακοποιούς
Ένας στους δύο φαρμακοποιούς στην Ελλάδα εμφανίζει υψηλά επίπεδα ψυχικής και σωματικής κόπωσης, καθώς και απώλειας ενέργειας και διάθεσης (συναισθηματική εξάντληση) λόγω του συνδρόμου «Burnout» το οποίο τους πλήττει.

Ταυτόχρονα, ένας στους τέσσερις εμφανίζει χαμηλά επίπεδα αίσθησης ικανότητας να προσφέρει στο χώρο εργασίας του.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα με τίτλο «Burnout among community pharmacists in Greece», την οποία εκπόνησε ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ του Ηνωμένου Βασιλείου, Εμμανουήλ Παπαβασιλείου. Η εργασία αυτή εξετάζει για πρώτη φορά το φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης (job burnout) στους Έλληνες φαρμακοποιούς και εκπονήθηκε με βάση δείγμα 257 άτομων που συμμετείχαν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 2016.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο πλαίσιο της έρευνας έδειξαν ότι περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες (46,7%) είχαν υψηλό επίπεδο συναισθηματικής εξάντλησης (15,6% χαμηλό και 37,7% μέτριο). Επιπλέον περίπου το μισό δείγμα (47,1%) είχε χαμηλό δείκτη αποπροσωποίησης (35,4% μέτριο και 17,5% χαμηλό). Σ ε ότι αφορά τον δείκτη επαγγελματικής εξουθένωσης, το 41,2% του δείγματος εμφάνισε μέτρια επίπεδα προσωπικής επίτευξης, το 27,6% χαμηλά και το 31% υψηλά.

«Σύμφωνα με τα παραπάνω μπορούμε να πούμε πως, παρότι ένας στους δύο φαρμακοποιούς του δείγματος εμφάνισε υψηλά επίπεδα ψυχικής και σωματικής κόπωσης και απώλειας ενέργειας και διάθεσης (συναισθηματική εξάντληση), καθώς και ένας στους τέσσερις εμφάνισε χαμηλά επίπεδα αίσθησης ικανότητας να προσφέρει στο χώρο εργασίας (προσωπική επίτευξη), οι φαρμακοποιοί του δείγματος δεν έχουν απομακρυνθεί ή αποξενωθεί από τους ασθενείς/πελάτες τους, αφού τα επίπεδα αποπροσωποίησης παραμένουν χαμηλά», επισημαίνει ο κ. Παπαβασιλείου και προσθέτει: «Αυτά είναι καλά νέα για το επίπεδο παρεχόμενης υπηρεσίας των φαρμακοποιών. Όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ευημερία των φαρμακοποιών σε προσωπικό επίπεδο».

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πόρτσμουθ (Ηνωμένο Βασίλειο) και θα παρουσιαστεί την Κυριακή 7 Μαΐου στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, το οποίο διοργανώνει στις 6 και 7 Μαΐου σε ξενοδοχείο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

NETWORK