Επιστήμη

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Διαστήματος: Μια πολλά υποσχόμενη πηγή καθαρής ενέργειας

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Διαστήματος: Μια πολλά υποσχόμενη πηγή καθαρής ενέργειας Φωτογραφία: Unsplash
Νομοθετική υποστήριξη από το Αμερικανικό Κογκρέσο για την ηλιακή ενέργεια που βασίζεται στο διάστημα.

Με μια σημαντική νομοθετική κίνηση το Κογκρέσο των ΗΠΑ υποστηρίζει έμπρακτα την Ηλιακή Ενέργεια που βασίζεται στο Διάστημα (space-based solar power, SBSP) για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970.

Αυτή η αναγνώριση έρχεται καθώς ο κόσμος αναζητά νέες πηγές καθαρής και βιώσιμης ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα. Η SBSP περιλαμβάνει τη συλλογή ηλιακής ενέργειας στο διάστημα και τη μετάδοσή της στη Γη, προσφέροντας τη δυνατότητα συνεχούς παραγωγής ενέργειας χωρίς τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν τα παραδοσιακά ηλιακά πάνελ στο έδαφος.

Η ιδέα πίσω από την SBSP είναι να τοποθετηθούν δορυφόροι εξοπλισμένοι με φωτοβολταϊκά στοιχεία σε γεωστατική τροχιά γύρω από τη Γη. Σε αυτή την υψηλή τροχιά, το ηλιακό φως είναι πιο έντονο και διαθέσιμο σε συνεχή βάση. Η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική στους δορυφόρους και στη συνέχεια μεταδίδεται ασύρματα με τη μορφή μικροκυμάτων σε σταθμούς λήψης που ονομάζονται «rectennas» στο έδαφος. Αυτές οι σταθμοί λήψης μετατρέπουν τα μικροκύματα ξανά σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία τροφοδοτεί το τοπικό ενεργειακό δίκτυο.

Μία από τις σημαντικές προκλήσεις της SBSP είναι η ανάγκη κατασκευών μεγάλης κλίμακας τόσο στο διάστημα όσο και στη Γη. Ιστορικά, το υψηλό κόστος των εκτοξεύσεων εμπόδισε την οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος, αλλά τώρα η μείωσή του παγκοσμίως καθιστά την κατασκευή τέτοιων δορυφόρων πιο οικονομικά εφικτή.

{https://www.youtube.com/watch?v=BoxXlF9mepU}

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στο πεδίο μεταδίδοντας επιτυχώς ανιχνεύσιμη ενέργεια από το διάστημα στη Γη χρησιμοποιώντας πρωτότυπο υλικό παρόμοιο με τα ηλιακά πάνελ. Αυτό το επίτευγμα σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στις παγκόσμιες προσπάθειες για την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Η νομοθετική αναγνώριση και οι συνεχιζόμενες ερευνητικές προσπάθειες σε διάφορες χώρες καταδεικνύουν ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για αυτήν την καινοτόμο προσέγγιση στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Ενώ οι προκλήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, τα πιθανά οφέλη της ηλιακής ενέργειας που βασίζεται στο διάστημα την καθιστούν μια πολλά υποσχόμενη οδό εξερεύνησης για ένα βιώσιμο μέλλον.

Πρόσφατα, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ πρότεινε μια τροποποίηση σε ένα ψήφισμά της προτρέποντας τη NASA και το Υπουργείο Ενέργειας να συνεργαστούν για την έρευνα και την παραγωγή ηλιακής ενέργειας με βάση το διάστημα. Η τροπολογία πέρασε με συντριπτική δικομματική υποστήριξη. Ο εκπρόσωπος της Βουλής τόνισε ότι αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Ιαπωνίας, της Κίνας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ήδη μελετούν την τεχνολογία και εξετάζουν το ενδεχόμενο επιδείξεων στο διάστημα.

Αν και η νομοθεσία δεν παρέχει άμεση χρηματοδότηση, στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι το Κογκρέσο ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις δυνατότητες της ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζεται στο διάστημα. Οργανισμοί όπως η Συμμαχία για την Ανάπτυξη του Διαστήματος και η Εθνική Διαστημική Εταιρεία εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την τροπολογία.