Επιστήμη

Τεχνολογικό «θαύμα»: Ερευνητές δημιούργησαν ανθρώπινα έμβρυα από βλαστοκύτταρα

Τεχνολογικό «θαύμα»: Ερευνητές δημιούργησαν ανθρώπινα έμβρυα από βλαστοκύτταρα Φωτογραφία: PEXELS
Μία αμφιλεγόμενη έρευνα εγείρει ηθικά ερωτήματα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Δύο ομάδες γενετιστών από Μεγάλη Βρετανία και Ισραήλ, εργάζονται επάνω στην ανάπτυξη συνθετικών εμβρύων χωρίς την χρήση σπέρματος και ωαρίων, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η αρχή έγινε πριν από μερικά χρόνια με βλαστοκύτταρα από ποντίκια. Μετά από περίπου οκτώ ημέρες ανάπτυξης, οι ερευνητές είχαν καταγράψει καρδιακή λειτουργία, σχηματισμό εγκεφάλου σε πρώιμο στάδιο και γαστρεντερικό σύστημα.

Σήμερα, οι γενετιστές το προχωρούν και δημιουργούν ανθρώπινα συνθετικά έμβρυα από βλαστοκύτταρα χωρίς να χρησιμοποιήσουν σπέρμα και ωάρια.

Μεμονωμένα ανθρώπινα εμβρυικά βλαστοκύτταρα με την κατάλληλη επεξεργασία, παίρνουν εντολή να δημιουργήσουν ιστούς και σταματούν μέχρι εκεί αφού αυτά τα κύτταρα υπό φυσιολογικές συνθήκες θα δημιουργούσαν τον πλακούντα και το έμβρυο.

Η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Cambridge, Ζερνίκα Γκετς αρνείται πως είναι ανθρώπινα έμβρυα αλλά μοντέλα εμβρύων που μοιάζουν πολύ με τα ανθρώπινα.

Στόχος της έρευνας είναι η κατανόηση της ανθρώπινης ανάπτυξης στις πρώτες 14 ημέρες της εγκυμοσύνης με σκοπό την αντιμετώπιση της διακοπής της κύησης.

Η επιστημονική αυτή προσπάθεια εγείρει νομικά και ηθικά διλήμματα, καθώς πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχουν νόμους για τα συνθετικά έμβρυα.

Η ραγδαία εξέλιξη των πειραμάτων έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς στη δημιουργία εμβρύων με τεχνητή γονιμοποίηση, υπάρχουν νομικοί κανόνες, ενώ για τα ανθρώπινα έμβρυα από βλαστοκύτταρα δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο.