Πολιτική

Κώστας Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση σε πολλά ζητήματα κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί

Κώστας Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση σε πολλά ζητήματα κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί Φωτογραφία: Eurokinissi
«Η πραγματογνωμοσύνη Καρώνη δεν σχετίζεται με την προανακριτική επιτροπή, που αφορά τις ευθύνες πριν το δυστύχημα».

«Η αναζήτηση της αλήθειας δεν είναι σημαία ευκαιρίας να την υψώνει η κυβέρνηση στα λόγια και μετά να πηγαίνει στη Βουλή και να ψηφίζει τη συγκάλυψη. Η κυβέρνηση δεν θέλει να γίνει καν έλεγχος στην προανακριτική επιτροπή για κακουργηματικές πράξεις» σχολίασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, από τη συχνότητα της ΕΡΤ τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να επιλέξει πλημμεληματικού χαρακτήρα παραπομπή για τον κ. Καραμανλή.

«Είναι άλλο πράγμα το πόρισμα που θα βγει από την προανακριτική και θα πάει στο δικαστικό συμβούλιο κ.ο.κ., εδώ όμως η κυβέρνηση δεν θέλει εξαρχής να γίνει συζήτηση για κακουργηματικές πράξεις. Πώς συμβαδίζει αυτό με τη δέσμευσή τους ότι δεν θα σταθούν εμπόδιο; Δεν υπήρχαν στελέχη και εργαζόμενοι του ΟΣΕ που έκρουαν καμπανάκι κινδύνου στον κ. Καραμανλή για τη μεγάλη οικονομική αδυναμία συντήρησης του δικτύου;» πρόσθεσε.

Και περιέγραψε τα νομικά δεδομένα της επικείμενης πρότασης για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ:

«Η πραγματογνωμοσύνη Καρώνη δεν σχετίζεται με την προανακριτική επιτροπή, που αφορά τις ευθύνες πριν το δυστύχημα και αναφέρεται στο αν οι υπουργοί έκαναν τα δέοντα μετά τις παραινέσεις που δέχονταν για τα προβλήματα ασφαλείας, άργησαν να προχωρήσουν στη συγκρότηση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, άλλαξαν τα όρια ηλικίας για να γίνει η πρόσληψη του σταθμάρχη. Η κυβέρνηση δεν θέλει να συζητήσουμε για όλα αυτά, είναι εκείνη που εργαλειοποιεί και πολιτικοποιεί μια νομική διαδικασία. Αν πραγματικά εννοούσε αυτό που δήλωνε ότι δεν έχει κανένα ταμπού, δεν θα έσπευδε να προεξοφλήσει ότι είναι πλημμέλημα».

«Το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών ακόμη και από αμέλεια αν οδηγήσει σε θάνατο, είναι κακούργημα. Δεν συνδέονται οι παραλείψεις;»

Απευθυνόμενος στην Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας που προσπάθησε να αποσυνδέσει το δυστύχημα από την έλλειψη τηλεδιοίκησης, απάντησε: «Σοβαρά μας λέτε ότι δεν παίζει ρόλο που δεν είχαμε τηλεδιοίκηση; Σας διαψεύδει η επιτροπή Γεραπετρίτης που η κυβέρνηση σας όρισε. Δεν παίζει ρόλο που δεν είχαμε αυτόματο σύστημα πέδησης συρμών; Ο κ. Κυρανάκης είπε ότι θα το κάνει μέσα σε 20 μέρες. Στον κ. Καραμανλή πήρε τέσσερα χρόνια» συμπλήρωσε με έμφαση.

«Ακούω την εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να μου αντιτείνει ότι η ενδεδειγμένη στάση είναι να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Τη ρωτώ και θέλω μια απάντηση: πως θα πάνε τα πολιτικά πρόσωπα στη δικαιοσύνη, αν δεν γίνει η προανακριτική;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην Αλεξάνδρα Σδούκου, που ήταν επίσης προσκεκλημένη στην ίδια εκπομπή.

Ο Κ. Τσουκαλάς απαντώντας για τους πανηγυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας μετά την πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή Καρώνη, υπογράμμισε: «Μας εγκαλεί η κυβέρνηση γιατί καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας με βάση το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ποιος μας το έφερε αυτό το πόρισμα και μας έλεγε ότι είναι έγκυρο; Ο κ. Φλωρίδης δεν έλεγε ότι το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι η απόλυτη αλήθεια; Ο κ. Μαρινάκης δεν έλεγε τα ίδια; Ο κ. Σκέρτσος δεν το αποκαλούσε “ευαγγέλιο”; Και μας εγκαλείτε που εμπιστευτήκαμε το πόρισμα, το οποίο εσείς μας λέγατε ότι είναι το σωστό; Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι δεν έχουν τον Θεό τους!»

Συζητώντας για την αξιολόγηση στο δημόσιο, ο κ. Τσουκαλάς απευθυνόμενος στην Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας έθεσε το ερώτημα: «Γιατί δεν εφαρμόσατε τον νόμο Βορίδη, που έχει θεσπιστεί εδώ και δύο χρόνια; Δικός σας νόμος είναι, δεν είναι δικός μας. Καλή είναι η αξιολόγηση των πολιτών για τις υπηρεσίες του δημοσίου αλλά δυστυχώς καταντούν επικοινωνιακός “μουσαμάς” λόγω της εφαρμογής τους από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Και έφερε ως παράδειγμα της επικοινωνιακής κυβερνητικής διαχείρισης: «Γνωρίζετε πόσες δεκάδες χιλιάδες ενστάσεις επί fasttrack αποφάσεων σύνταξης υπάρχουν και λιμνάζουν πάνω από ένα χρόνο; Βγαίνει ένα μέρος της σύνταξης fast track από το ρομπότ και ενώ μπορεί να λείπει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, η περίπτωση τους “παρκάρεται” και μένει για χρόνια στα αζήτητα. Η κυβέρνηση σε πολλά ζητήματα κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί».