Η κυβέρνηση αξιοποιεί το Πόρισμα του Πολυτεχνείου που αποδίδει την πυρόσφαιρα στα έλαια σιλικόνης των τραίνων για να πείσει πρωτίστως την κοινή γνώμη ότι δεν υπήρξε ουδέποτε ζήτημα συγκάλυψης εκ μέρους της.
Στοιχείο απαραίτητο προκειμένου να στηρίξει το βασικό της επιχείρημα σε σχέση με πλήθος ερωτημάτων που έχουν προκύψει για τους κυβερνητικούς χειρισμούς πριν και μετά την τραγωδία: Ότι δεν υπήρξε δόλος.
Χωρίς την κατηγορία του «δόλου» - το Μαξίμου πιστεύει- ότι η κοινωνική αγανάκτηση μπορεί να επιστρέψει σε ανεκτά όρια για την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης.
Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στραμμένο στο κέντρο
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παύλος Μαρινάκης στην πρώτη δημόσια παρέμβαση για το πόρισμα Καρώνη από το σύνολο της αντιπολίτευσης, στόχευσε ευθέως το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακτήσει δυνάμεις κυρίως μεταπείθοντας εκείνους τους κεντρώους ψηφοφόρους που πίστεψαν στις θεωρίες συγκάλυψης και βρίσκονται στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. Πώς; Επιχειρώντας να ταυτίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη με την αντισυστημική αντιπολίτευση αφαιρώντας του αξιοπιστία. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην επιτεθεί ονομαστικά σε άλλα κόμματα είναι γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι μία μερίδα του κόσμου την έχει, ήδη, χαμένη.
Το πόρισμα Καρώνη και οι ποινικές ευθύνες του Χρ. Τριαντόπουλου
Το Πόρισμα Καρώνη η κυβέρνηση σίγουρα θα το επικαλεσθεί στην περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου σε μία προσπάθεια να αποφορτίσει το κατηγορητήριο για την αλλοίωση ή «μπάζωμα» του τόπου της τραγωδίας. Θα υποστηρίξει δηλαδή ότι δικαίως ο πρώην υφυπουργός ελέγχεται από το Δικαστικό Συμβούλιο για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα.
«Από την στιγμή που το πόρισμα του Πολυτεχνείου διαπιστώνει ότι δεν υπήρξε παράνομο φορτίο τότε καταρρίπτεται και η κατηγορία ότι η κυβέρνηση σκοπίμως μπάζωσε το μέρος της τραγωδίας» λένε κυβερνητικά στελέχη.
Διαφορετική η περίπτωση του Κώστα Αχ. Καραμανλή
Η περίπτωση του Κώστα Αχ. Καραμανλή δεν συνδέεται με το πόρισμα Καρώνη.
Η Έκθεση του Πολυτεχνείου αφορά αποκλειστικά τα αίτια που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα και όχι τα αίτια αυτής καθαυτής της τραγωδίας. Η κυβέρνηση ξέρει ότι παρά την χρονική συγκυρία δεν μπορεί να ποντάρει σε ένα ευνοϊκότερο κλίμα… λόγω πορίσματος. Τα ελλείμματα στην ασφάλεια των τραίνων, οι προειδοποιητικές επιστολές προς τον τότε υπουργό Μεταφορών για πιθανό δυστύχημα, η τοποθέτηση ανίκανων ή άπειρων μηχανοδηγών και τόσες άλλες παθογένειες που ανέδειξε η τραγωδία δεν εμπίπτουν στην Έκθεση του Πολυτεχνείου και θα διερευνηθούν ως αυτόνομα αδικήματα.
Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι η τραγωδία των Τεμπών προσωποποιείται κυρίως στο πρόσωπο του Κ. Καραμανλή και γι’ αυτό έχει αποφασίσει να αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμη και να δεχθεί παραπομπή του Κ. Καραμανλή για κακούργημα εφόσον το Δικαστικό Συμβούλιο αποφανθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις που στοιχειοθετούν τέτοιο αδίκημα.
Damage control
Η κυβέρνηση το μέγιστο που μπορεί να ελπίζει ότι θα πετύχει -και μέσα από το πόρισμα του Πολυτεχνείου- είναι να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε μία μερίδα της κοινωνίας.
Να κάνει, δηλαδή, damage control σε μία τραγωδία που στοίχησε τη ζωή σε 57 νέους και σε μία επόμενη πολιτική τραγωδία που σφραγίστηκε από αμέτρητες κυβερνητικές παλινωδίες και αντιφατικές δηλώσεις.
Από το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δημόσια υποστήριξε και τις δύο εκδοχές – και να ευθύνονται τα έλαια σιλικόνης για την πυρόσφαιρα και να υπήρχε παράνομο φορτίο… Από το γεγονός ότι ο ΕΔΟΣΑΑΜ έβγαλε ένα πόρισμα στο οποίο ανέφερε ότι υπήρξαν τόνοι κρυμμένου παράνομου φορτίου και στη συνέχεια το… πήρε πίσω αφού αποδείχθηκε ότι βασίστηκε σε λάθος στοιχεία… Από το γεγονός ότι εμφανίστηκαν μετά από δύο χρόνια βίντεο από την μοιραία αμαξοστοιχία και τα οποία – ευλόγως- προκάλεσαν αμφιβολίες ως προς την χρονοκαθυστέρηση στην ανεύρεση τους… Από το γεγονός ότι δεν υπήρχαν πρωτόκολλα στην διαδικασία έρευνας και διάσωσης που έπρεπε να ακολουθηθούν με αποτέλεσμα την αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας. Και τόσα άλλα…