Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σημερινή Γιορτή της Μητέρας ανέβασε στο διαδίκτυο βίντεο στο οποίο εμφανίζονται φωτογραφίες της μητέρας του και της συζύγου και ο ίδιος αναφέρει τα εξής:
«Δύσκολα χωράει σε μια μέρα εκείνη η σφραγίδα που μας συνοδεύει για πάντα. Γιατί αυτό είναι τελικά η σχέση με τη μητέρα. Το νιώθω κι εγώ σήμερα ξεφυλλίζοντας ένα παλιό άλμπουμ. Ξανασυναντώ έτσι και τη δική μου μητέρα να αγωνιά μονίμως για την πρόοδό μου, για την υγεία μου, για το πότε θα γυρίσω το βράδυ, πάντα παρούσα και δυναμική στο σπίτι, κολώνα της οικογένειάς μας. Έχουν περάσει δεκατρία χρόνια από τότε που έχει φύγει αλλά τελικά είναι πάντα μαζί μου. Και βέβαια οι σελίδες φτάνουν γρήγορα στη Μαρέβα και στα παιδιά μας που μεγαλώνουν για να σκεφτώ τώρα, από άλλη αφετηρία, πόση δύναμη, πόση προσπάθεια χρειάζεται μια μάνα για να υπηρετήσει το ρόλο της. Πολύ περισσότερο όταν διεκδικεί το αυτονόητο, να μην είναι μόνο μάνα, να είναι σύζυγος αλλά και ταυτόχρονα ενεργός πολίτης. Μαρέβα σε ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα έχεις κάνει για όλους μας. Φέτος λοιπόν θα πρότεινα να γιορτάσουμε την ημέρα της μητέρας χωρίς συνθήματα και μεγάλα λόγια. Πιο απλά, πιο ανθρώπινα. Με τους τυχερούς που την έχουν δίπλα τους να της δίνουν σήμερα το πιο ζεστό φιλί τους. Κι εκείνους που την στερήθηκαν να την τιμούν με μία χαρούμενη ανάμνηση από το παρελθόν. Γιατί ο σοφός ελληνικός λαός λέει: Μάνα είναι μόνο μία. Και έχει δίκιο».
{https://www.facebook.com/reel/1030584385733619/}
Η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται σε διαφορετικές ημέρες ανά τον κόσμο, συνηθέστερα τους μήνες Μάρτιο ή Μάιο. Στην Ελλάδα - και σε πολλές άλλες χώρες - γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μάη. Η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα στις ΗΠΑ και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Σύμφωνα με το wikipedia, η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.
Στην Ελλάδα η Γιορτή της Μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», σύμφωνα με την σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της Υπαπαντής με την ημέρα της μητέρας ξεκίνησε το 1929. Απο τη δεκαετία του 1960, ο εορτασμός μαζί με την Υπαπαντή ατόνησε και ενισχύθηκε ο εορτασμός στη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.