Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν «τσίμπησε» τίποτα, αλλά δεν μπόρεσε καν να ανακόψει τη συνεχιζόμενη πτώση της. Όλοι δε οι δείκτες για τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό χειροτερεύουν ραγδαία.
Οι δημοσκοπήσεις
Οι δύο δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν χτες βράδυ, επιβεβαίωσαν ότι συνεχίζεται η πτώση της ΝΔ. Στη μέτρηση της Metron Analysis που παρουσίασε το Mega, η ΝΔ χάνει 2,3 μονάδες από τον Φεβρουάριο και φτάνει στο «υπαρξιακό» όριο του 20%. Στη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσίασε ο Σκάι, η ΝΔ παίρνει 23%, χάνοντας 1% από τον Φεβρουάριο.
Η πτώση της ΝΔ συνοδεύεται από τη μεγάλη άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας. Στη Metron η Πλεύση παίρνει 11,1% από 6,9%, και περνάει στη δεύτερη θέση ενώ στην Pulse φτάνει στο 12% (από 7%) σε ισοπαλία με το ΠΑΣΟΚ.
Ζητάνε πρόωρες εκλογές
Ακόμα πιο σημαντικά όμως είναι τα ευρήματα στις άλλες ερωτήσεις των ερευνών. Στη Metron to 73% αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Πλέον είμαστε αρκετά πάνω από το όριο του 70% το οποίο όταν ξεπερνιέται, χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για μια κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι είναι η χειρότερη επίδοση που έχει καταγραφεί για τον πρωθυπουργό στα 5,5 χρόνια της θητείας του.
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis το 48% των ερωτηθέντων κρίνουν αρνητικά τον ανασχηματισμό, το 38% ουδέτερα και μόνο το 12% θετικά.
To πιο εντυπωσιακό όμως εύρημα είναι ότι στη δημοσκόπηση της Metron το 56% των ερωτηθέντων θέλουν πρόωρες εκλογές. Το ποσοστό αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί οι ψηφοφόροι σχεδόν πάντοτε απορρίπτουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το εύρημα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό, δεδομένου ότι βρισκόμαστε μόλις 1,5 χρόνο μετά τις εκλογές στις οποίες επανεξελέγη θριαμβευτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο
Από το 2016 και μετά η διαμόρφωση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα του 2019. Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν υπήρξε το τυπικό πολιτικό μέτωπο που συγκροτείται από τη συμφωνία κάποιων κομμάτων σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα. Ήταν μια άτυπη σύμπτωση διαφορετικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στο αίτημα να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πολυσυλλεκτικότητα και οι αντιφάσεις του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου όχι μόνο δεν μείωναν τη δυναμική του, αλλά εκλαμβάνονταν ως τεκμήριο της ορθότητας του αιτήματος να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα: Αφού τόσο πολλοί και τόσο διαφορετικοί έλεγαν το ίδιο, αυτό έπειθε περισσότερο.
Η αντίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Σήμερα η εικόνα που δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ότι αντίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη καθίσταται ηγεμονική στην ελληνική κοινωνία. Καταρχάς, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου είναι εξαιρετικά χαμηλά. Δεν μπορεί να σταθεί μια κυβέρνηση επί μακρόν με αυτά τα ποσοστά. Υπενθυμίζεται ότι όταν το 2022 η Metron είχε δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ 20%, είχε προκληθεί αίσθηση γιατί αυτό το ποσοστό εθεωρείτο πολύ χαμηλό ακόμα και για το δεύτερο κόμμα.
Επιπλέον, οι ψηφοφόροι επιβραβεύουν δημοσκοπικά το κόμμα που εμφανίζεται να έχει την πιο σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση στο θέμα των Τεμπών, δηλαδή την Πλεύση Ελευθερίας.
Οι πιο σημαντικές ενδείξεις όμως η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση (73%) και το αίτημα για πρόωρες εκλογές (56%). Αναφέραμε ήδη πόσο σπάνιο είναι να ζητάει η πλειοψηφία πρόωρες εκλογές, και μάλιστα 1,5 χρόνο μετά τις προηγούμενες κάλπες. Αν τώρα αναλογιστούμε ότι το αίτημα για εκλογές γίνεται πλειοψηφικό χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα εναλλακτική πρόταση εξουσίας, ενισχύεται κατά πολύ η εκτίμηση ότι έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία ένα πλειοψηφικό αντι-Μητσοτάκη μέτωπο.
Όπως είχε συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν, δεν πρόκειται για το κλασσικό πολιτικό μέτωπο των κομμάτων. Με θρυαλλίδα την οργή για το έγκλημα των Τεμπών, διαφορετικά κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα συναντιούνται στο αίτημα «να φύγει ο Μητσοτάκης».
Για να είμαστε βέβαιοι για τη διαμόρφωση του αντι-Μητσοτάκη μετώπου, πρέπει να δούμε και άλλα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις, τις κομματικές συγκρούσεις και τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Όμως όσα στοιχεία βλέπουμε σήμερα, δείχνουν μια κοινωνία που απορρίπτει τον πρωθυπουργό.