Πολιτική

Τσίπρας: Ο πάπας Φραγκίσκος επέλεξε να είναι ο «πάπας των φτωχών» (Βίντεο)

Τσίπρας: Ο πάπας Φραγκίσκος επέλεξε να είναι ο «πάπας των φτωχών» (Βίντεο) Φωτογραφία: AP
Ο Αλέξης Τσίπρας αφηγείται τις συναντήσεις του με τον πάπα Φραγκίσκο.

Όταν ως πάπας διάλεξε το όνομα εκείνου που ο Νίκος Καζαντζάκης χαρακτηρίζει ως «φτωχούλης του Θεού» ο πάπας Φραγκίσκος έκανε μία δήλωση προθέσεων. Για το έργο του, τη διακονία, του τον λόγο του τη δράση του ως πάπας» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ένα βίντεο αφιερωμένο στον πάπα Φραγκίσκο.

«Μία δήλωση που επιβεβαίωσε με τα δύο του βιβλία. Επέλεξε να είναι ο πάπας των φτωχών που δεν μιλάει μονάχα για ζητήματα θρησκευτικά αλλά κυρίως για ζητήματα βαθιά ανθρώπινα, για τα δράματα του ανθρώπου, τις μεγάλες ανισότητες, τον πόλεμο, την περιβαλλοντική κρίση, τα δικαιώματα και όλους εκείνους που τα στερούνται» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα μιλήσει την Πέμπτη στην παρουσίαση του βιβλίου του πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα.

«Το βιβλίο που σήμερα παρουσιάζεται από τις εκδόσεις Guttenberg, είναι ένα βιβλίο μοναδικό γιατί είναι η μοναδική αυτοβιογραφία ενός πάπα. Ο ίδιος επιλέγει να αυτοβιογραφηθεί, σε ένα βιβλίο που δεν μιλάει μόνο για τη διαδρομή του αλλά και για τα πάθη του , για όσα συνάντησε σε αυτόν τον κόσμο και κυρίως για τη δράση του ως ποντίφικας, δίπλα στον άνθρωπο. Μιλά για τις τραγωδίες αυτού του κόσμου, αλλά και όσα έζησε όταν μεγάλωνε και πρωτοέγινε ιερέας και ανέβηκε στα αξιώματα της Καθολικής εξουσίας στη γενέτειρά του στην Αργεντινή».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει για το βιβλίο του πάπα Φραγκίσκου σημειώνοντας πως «μιλά για την ταύτισή του με την κοινωνική πολιτική του περονισμού υπέρ των φτωχών, για τη δικτατορία του Βιντέλα, τις διώξεις, τις δολοφονίες. για τη σκοτεινή εμπλοκή της εκκλησίας με το καθεστώς της δικτατορίας και τη δική του δράση να προστατεύσει τη ζωή αντιστασιακών».

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις 19.00 θα μιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου «Ελπίδα-Η αυτοβιογραφία» του Πάπα Φραγκίσκου στο Auditorium (Σίνα 2-4).

Ο Αλέξης Τρίπρας μίλησε και για όλες εκείνες τις φορές που συνάντησε τον πάπα Φραγκίσκο

«Είχα την τύχη και την τιμή να συναντήσω αρκετές φορές, πάνω από 5 κατ’ ιδίαν συναντήσεις και μπορώ να πω ότι εκτός από μία θεσμική, αναπτύξαμε μία ανθρώπινη και πνευματική σχέση.

»Πρώτη φορά τον συνάντησα τον Σεπτέμβρη του 2014, όντας αρχηγός της αντιπολίτευσης, λίγο μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές τότε που όλη η Ευρώπη έβλεπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στην εξουσία μιας χρεοκοπημένης χώρας. Με εξέπληξε μόνο και το γεγονός ότι θα με συναντούσε, έσπαγε τα πρωτόκολλα.

»Κυρίως θυμάμαι το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε για την Ελλάδα, ήταν γνώστης της πραγματικότητας, το ενδιαφέρον του για τους χιλιάδες συμπολίτες μας που τότε ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας, και αντιμετώπιζαν ανθρωπιστική κρίση.Ίσως γιατί είχε έντονες τις θύμισες από τη περίοδο της Αργεντινής».

Αυτό που μου έχει μείνει από τη συνάντηση αυτή όπου έσπασε το πρωτόκολλο γιατί η συνάντηση ήταν να διαρκέσει 20 λεπτά και κράτησε σχεδόν μία ώρα, ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον του για τη θέση μου που του ανέπτυξα, ότι υπάρχει ένα σημείο τομείς ανάμεσα σε δύο διαφορετικές θεωρείς, τον Μαρξισμό και τον Χριστιανισμό, δηλαδή η ισότητα και η αλληλεγγύη, η αγά[η για τον άνθρωπο ανεξαρτήτου φύλου, ταυτότητας, καταγωγής, εθνικής ή ταξικής προέλευσης».

Η δεύτερη συνάντηση Τσίπρα - πάπα Φραγκίσκου

«Η δεύτερη φορά που τον συνάντησα ήταν το 2016 ως πρωθυπουργός στη Μόρια. Ήταν φανερό ότι η προσφυγική κρίση τον συγκινούσε βαθιά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι του είχε κάνει εντύπωση πώς ο ελληνικός λαός, ι κάτοικοι της Λέσβου, προσπαθούσαν να δώσουν τότε, πριν αλλάξουν τα πράγματα να δώσου στήριξη και αλληλεγγύη. Είχα την ευκαιρία να του εξηγήσω τις πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στη θάλασσα».

Του έκανε πολλή μεγάλη εντύπωση μία φράση «ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πιο σημαντική από τις συμφωνίες και τα άρθρα του». Πολύ αργότερα σε μία ομιλία του προς τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε σε αυτή τη συνάντηση και τη φράση»

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την αφήγησή του λέγοντας πως «τον συνάντησα ξανά στο Βατικανό τον Σεπτέμβρη του 2019. Από εκείνη τη συνάντηση μου έχει μείνει ένα προσωπικό ενδιαφέρον. Με ρώτησε πώς βίωσα την ήττα του 2019 - ήταν ΄λίγο μετά τις εκλογές- εκεί που συζητάγαμε πήρε ένα επιστολόχαρτο και μου έγραψε κάποιους στίχους του Βιργίλιου από την Αινειάδα.

«Υπομείνετε και φυλάξετε τους εαυτούς σας για τις καλύτερες μέρες που σας περιμένουν».

Η ευχή Τσίπρα στον πάπα Φραγκίσκο

Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει το βίντεο με τις ευχές τόσο για την υγεία όσο και τις μελλοντικές δράσεις του πάπα.

«Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να εκφράσω την ευχή να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας, να συνεχίσει σε καλύτερες μέρες τη διακονία του να συνεχίσει να μιλά για τις αδικίες και τις ανισότητες, να συνεχίσει να είναι ο πάπας των φτωχών και να φτάσει το μήνυμά του για ειρήνη παντού, να ξανακοιτάξουμε τον άνθρωπο ανεξαρτήτως σε ποιον Θεό πιστεύει. Και εύχομαι και αυτό το βιβλίο που σήμερα παρουσιάζεται εδώ στην Ελλάδα, να αποτελέσει, όπως και ο λόγος του πάπα Φραγκίσκου, πηγή έμπνευσης για τους αναγνώστες του, όπως πηγή έμπνευσης αποτέλεσε για τον ελληνικό λαό θα έλεγα, ο λόγος του και η στάση του τις δύσκολες στιγμές του 2016, κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.».

{https://www.youtube.com/watch?v=hFfAFOXnvD8}

Απόσπασμα από το βιβλίο του Πάπα Φραγκίσκου:

...Λίγους μήνες μετά το Ιράκ, επέστρεψα στη Λέσβο, το ελληνικό νησί που φιλοξενεί το κέντρο μεταναστών της Μόριας, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που για πάρα πολύ καιρό έδειχνε το πρόσωπο της αποτυχίας της μεταναστευτικής πολιτικής της γηραιάς Ευρώπης. Mε αυτούς τους στοχασμούς στην ψυχή, λίγους μήνες μετά το Ιράκ, επέστρεψα στη Λέσβο, το ελληνικό νησί που φιλοξενεί το κέντρο μεταναστών της Μόριας, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που για πάρα πολύ καιρό έδειχνε το πρόσωπο της αποτυχίας της μεταναστευτικής πολιτικής της γηραιάς Ευρώπης. Είχα ξαναβρεθεί εκεί πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2016, σε ένα ταξίδι-αστραπή με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο της Ελλάδας Ιερώνυμο μετά από πρόσκληση του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενός ανθρώπου προς τον οποίο έχω βαθύ σεβασμό. Ενός πολιτικού που ήξερε να αγωνίζεται για το καλό του λαού του….