Σε τρία μέτωπα καλείται να δίνει συνεχείς μάχες η κυβέρνηση εφ’ εξής. Στο «κοινωνικό» μέτωπο , στο μέτωπο της «αντιπολίτευσης» και στο «εσωκομματικό».
Το ένα πιο δύσκολο από το άλλο.. Αυτό που δεν πρέπει να υποτιμηθεί -για καθαρά λόγους επιβίωσης της κυβέρνησης- είναι το υπό διαμόρφωση «γαλάζιο» μέτωπο.
Το γεγονός ότι μία ομάδα 5-7 κυβερνητικών βουλευτών έχουν αποφασίσει να μιλούν «απελευθερωμένα» -αν όχι να «αυτονομηθούν» - σε μία κοινοβουλευτική Ομάδα που αριθμεί πλέον 155 βουλευτές, είναι εκ των πραγμάτων προβληματικό.
Άρχισαν οι προειδοποιητικές βολές
Την δυσφορία των εν λόγω βουλευτών είναι βέβαιο ότι πυροδότησε ο πρόσφατος ανασχηματισμός. Φυσικά τα παράπονα προϋπήρχαν.
«Από εδώ και πέρα όποιος υπουργός ξεφύγει είτε λεκτικά είτε σε επίπεδο πολιτικού λάθους θα πέφτει ξύλο» λέει κυβερνητικός βουλευτής ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει σκοπό να συνεχίσει να απολογείται για λάθη άλλων.
Τα πρώτα πυρά εκτοξεύτηκαν μία μέρα μετά τον ανασχηματισμό με αφορμή την παραίτηση του Αρ. Δοξιάδη, 33 ώρες αφότου ορκίστηκε.
Δ. Μαρκόπουλος, θ. Πλεύρης , Ανδρ. Κατσανιώτης βγήκαν δημόσια και μίλησαν για «αυτογκόλ» και «λάθος» δείχνοντας προς το Μαξίμου.
Και πριν κοπάσει ο θόρυβος από την παραίτηση Δοξιάδη άρχισαν να ξηλώνουν και το πουλόβερ του Ν. Τσάφου.
«Ας ελπίσουμε ότι οι εξηγήσεις του Ν. Τσάφου να είναι ειλικρινείς» είπε υπαινικτικά ο Θ. Πλεύρης για παλαιότερη δήλωση του νέου υφυπουργού Ενέργειας στην οποία είχε αποκαλέσει τα κατεχόμενα «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Στο Μαξίμου σήμανε συναγερμός μπροστά στον κίνδυνο να λήξει το ματς «ανασχηματισμός – παραιτήσεις» 0-2.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν παρασκηνιακές παρεμβάσεις ώστε να πέσουν οι εσωκομματικές φωνές για τον Ν. Τσάφο. Όπερ και εγένετο. Με μισή καρδιά από κάποιους βουλευτές της Ν.Δ.
«Είναι τυχερός (ο Ν. Τσάφος) γιατί προηγήθηκε η απομάκρυνση Δοξιάδη. Είναι άσχετος από πολιτική. Για μένα υπάρχει πολιτικό ζήτημα» δήλωσε ο Θ. Καράογλου στην ήπια εκδοχή της κριτικής που άσκησε στην κυβέρνηση.
Ο κίνδυνος του timing
Δυσαρεστημένοι βουλευτές στον απόηχο κάθε ανασχηματισμού πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Με τη μόνη διαφορά ότι η κυβέρνηση έχει το πολύ δύο χρόνια μπροστά της , η προοπτική υπουργοποίησης μειώνεται και τα ποσοστά της Ν.Δ., επίσης, μειώνονται. Πρόκειται για την τέλεια συνταγή που ενεργοποιεί το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης κάθε βουλευτή που έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον κίνδυνο να μην επανεκλεγεί.
Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο ακόμη και το δίλημμα της «νομιμοφροσύνης» στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας μπαίνει στο ..ζύγι.
Μέτωπο με τους illuminati
Πέραν της δυσφορίας λόγω ανασχηματισμού, οι εν λόγω βουλευτές έχουν και άλλα θέματα. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση μονοπωλείται από μία ομάδα «illuminati» κυρίως κεντρογενούς προέλευσης οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους καθαρόαιμους Νεοδημοκράτες σαν... στελέχη δεύτερης κατηγορίας μέσα στο ίδιο τους το κόμμα.
...μάδα την οποία κατηγορούν ότι κρύβεται στα δύσκολα με αποτέλεσμα να επωμίζονται οι ίδιοι το βάρος της υπεράσπισης της κυβέρνησης σε κάθε κρίση. Και μάλιστα χωρίς «ευχαριστώ».
«Από εδώ και πέρα θα καλούμε εμείς τους υπουργούς να δίνουν εξηγήσεις για τα πεπραγμένα τους. Τέρμα η στήριξη» λένε εμφανώς πικραμένοι.
Μασάζ διαρκείας
Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από το Μαξίμου που προσπαθεί να κλείσει το μέτωπο όσο είναι καιρός. Στα επιχειρήματα που έχουν επιστρατευτεί είναι ότι υπάρχει περιθώριο και για άλλο ανασχηματισμό ή άλλου είδους αξιοποίηση, ότι τα ποσοστά θα ανέβουν μετά το φθινόπωρο και σίγουρα στις δεύτερες εθνικές εκλογές -λόγω απουσίας αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης -και ότι το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί με την πιο φιλολαϊκή πολιτική που θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο.
Άλλοι το σκέφτονται άλλοι δεν το πιστεύουν άλλοι προβληματίζονται.
Οι πλέον αποφασισμένοι προαναγγέλουν δημόσιες παρεμβάσεις και σειρά Ερωτήσεων προειδοποιώντας τους υπουργούς ότι δεν θα τους αφήσουν σε ..χλωρό κλαρί.
Επαφές με τον πρωθυπουργό
Στο πλαίσιο επανασυσπείρωσης της Κ.Ο εντάσσονται και οι προσωπικές συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με περίπου έξι βουλευτές αμέσως μετά τον ανασχηματισμό. Είδε μεταξύ άλλων τους Μ. Λαζαρίδη, Δ. Μαρκόπουλο και Θάνο Πλεύρη.
Όλες οι συναντήσεις έγιναν σε πολιτισμένο κλίμα με τους βουλευτές να μιλούν ανοιχτά για τα παράπονα τους και τον Κ. Μητσοτάκη να δείχνει να τους καταλαβαίνει.
(illuminati= πεφωτισμένοι)