Πολιτική

Βουλή: Νέα σύγκρουση κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για τον κατώτατο – Πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση

Βουλή: Νέα σύγκρουση κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για τον κατώτατο – Πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση
Μπρα ντε φερ με φόντο την οικονομία ανάμεσα στην Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ

Νέα εστία αντιπαράθεσης κυβέρνησης- ΠΑΣΟΚ ανοίγει το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας με τον αλγόριθμο που θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό, μια ημέρα μετά τη σφοδρή σύγκρουση για τον έκτακτο φόρο στις τράπεζες, με την υπουργό Εργασίας να κάνει λόγο για έναν νομοθέτημα που δημιουργεί δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους και το ΠΑΣΟΚ να εξαπολύει πυρά για το νομοσχέδιο.

«Ποιο δίχτυ προστασίας, αυτό που δείχνει πως τόσοι πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας;», διερωτήθηκε σκωπτικά ο Παύλος Χρηστίδης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πως έχει «διαμορφώσει ένα τρύπιο δίχτυ προστασίας που καλύπτει με ψέματα».

Παράλληλα υποστήριξε πως «το νομοσχέδιο δεν ενσωματώνει το πνεύμα της οδηγίας» που είναι σύμφωνα με τον ίδιο η προστασία του εργαζομένου και πως αντίθετα η κυβέρνηση με τον τρόπο που την νομοθετεί θα οδηγήσει στο ανάποδο αποτέλεσμα, αποκλείοντας και τους κοινωνικούς εταίρους από την συνδιαμόρφωση.

«Είναι ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό και ταυτοτικό που ακουμπά στον πυρήνα της Δημοκρατίας», τόνισε, προσθέτοντας απευθυνόμενος στην υπουργός Εργασίας πως «εάν συνεχίσετε με αυτό τον τρόπο θα χρειαστούμε 23 χρόνια για να φτάσουμε το ποσοστό που προβλέπει η οδηγία».

«Μερίδα της αντιπολίτευσης λέει όχι στο δίχτυ προστασίας. Ποιος ο λόγος; Αν κάποια στιγμή η συζήτηση οδηγήσει σε χαμηλότερο ποσό, τότε ποια θα είναι η θέση σας; Και ειδικά του ΠΑΣΟΚ; Γιατί η κ. Διαμαντοπούλου πήρε θέση και είπε αντίθετα με τον κ. Ανδρουλάκη πως μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κατώτατο η πρόταση του ΠΑΣΟΚ», απάντησε η Νίκης Κεραμέως.

«Τι θα γίνει αν καταλήξουμε σε χαμηλότερο ποσό τελικά; Δέκα μέρες δεν έχουμε πάρει απάντηση κ. Χρηστίδη», συνέχισε και επικαλέστηκε την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής υπερασπιζόμενη το νομοσχέδιο.

Πυρά και από τα υπόλοιπα κόμματα

«Το παιχνίδι είναι στημένο για το πως διαμορφώνεται ο κατώτατος. Η εφαρμογή παρόμοιων αλγορίθμων διαμόρφωσε μισθούς πείνας», ανέφερε ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ ενώ η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση, είπε πως «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι πριν δεκαετίες» και πως «το να δεσμεύεται η κυβέρνηση να κρατήσει καθηλωμένους τους μισθούς ένα πριν, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».

«Το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι ενσωματώνει την οδηγία που θεσπίζει πλαίσιο για τρία εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα. Την επάρκεια των κατώτατων μισθών, την προώθηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ισχύει για το σύνολο εργαζομένων ο κατώτατος. Τίποτα από τα παραπάνω δεν κάνει το νομοσχέδιο», ανέφερε από την πλευρά της Νέας Αριστεράς η Θεανώ Φωτίου

Αντίθετα όπως είπε, «παραχαράσσει την οδηγία ώστε να μην αλλάξει τίποτα για τους εργαζόμενους, προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και κρατά αναλλοίωτο το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης, παγιώνοντας μνημονιακές πρακτικές».