Πολιτική

Θέατρο του παραλόγου: Ανήκουν στο κόμμα Κασσελάκη αλλά… παραμένουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Θέατρο του παραλόγου: Ανήκουν στο κόμμα Κασσελάκη αλλά… παραμένουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Φωτογραφία: eurokinissi
Μπορεί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ (η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο) να είναι γεγονός από την περασμένη Παρασκευή και ο Κασσελάκης να έχει ανακοινώσει τη δημιουργία του κόμματός του, αλλά η νέα εικόνα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει.

Σημαντικές διεργασίες και μετατοπίσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Ταυτόχρονα, ένα εξωφρενικό θέατρο παραλόγου εκτυλίσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκλογή στον ΣΥΡΙΖΑ

Ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τώρα πραγματική προεκλογική διαδικασία δεν είχαμε, αφού όλο το κόμμα ήταν αφοσιωμένο στην εσωτερική σύγκρουση. Μετά την ιλαροτραγωδία της περασμένης Παρασκευής στο Γκάζι και την ανακήρυξη των υποψηφίων το Σάββατο, η προεκλογική εκστρατεία μπαίνει σε ράγες. Ωστόσο, μέσα στο κλίμα της σύγκρουσης και της τοξικότητας δεν μπορεί να γίνει λόγος για νορμάλ εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια της Κουμουνδούρου είναι να σταλεί σήμα επιστροφής στην κομματική κανονικότητα μετά την αποχώρηση των κασσελίστας. Υπενθυμίζεται ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Νοεμβρίου και την 1 Δεκεμβρίου.

Το ντιμπέιτ

Σε χτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων 4 υποψηφίων που ενέκρινε το συνέδριο (Φάμελλος, Πολάκης, Φαραντούρης και Γκλέτσος) αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί ντιμπέιτ κατά πάσα πιθανότητα στις 20 Νοεμβρίου -αν δεν έχει απεργία η ΕΣΗΕΑ. Οι θεματικές θα είναι περίπου όπως αυτές του ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ ενώ θα επιτραπεί ο διάλογος μεταξύ των υποψηφίων. Παράλληλα, θα αναρτηθεί ειδικό site στο πλαίσιο της σελίδας του ΣΥΡΙΖΑ με όλες τις πληροφορίες του κόμματος και η κομματική σελίδα θα μεταδώσει την κεντρική προεκλογική εκστρατεία του κάθε υποψήφιου.

Είναι προφανές ότι πέρα από τις προσωπικές ικανότητες, οι υποψήφιοι εκφράζουν διαφορετικές προοπτικές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Φάμελλο και άλλο με πρόεδρο τον Πολάκη. Εξίσου σημαντική με το πρόσωπο του νέου αρχηγού, θα είναι η συμμετοχή στη διαδικασία. Αν η συμμετοχή πάει πολύ χαμηλά, θα δοθεί το σήμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαϋλώνεται. Αν η συμμετοχή κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα για την κατάσταση του κόμματος, τότε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούν να ισχυριστούν ότι ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας.

Το θέμα του ΣΥΡΙΖΑ απασχόλησε και το μπρίφινγκ αφού ο Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς στελεχών της Κουμουνδούρου ότι πίσω από τις κινήσεις Κασσελλάκη βρίσκεται το Μαξίμου και η διαπλοκή. Στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ψευδείς ειδήσεις και σεναριολογία.

Το κόμμα Κασσελάκη

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί την (αδύνατη;) επιστροφή στην κομματική κανονικότητα, οι κασσελίστας αρχίζουν να οικοδομούν το κόμμα τους. Χτες ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε διαδικτυακή σύσκεψη με τους συντονιστές του «κινήματος» του. Στενός συνεργάτης του είπε στο Dnews ότι στα τέλη Νοέμβρη θα δημοσιοποιηθεί η πολιτική διακήρυξη του νέους κόμματος και θα ανακοινωθεί το όνομά του το οποίο θα προκύψει μέσα από διαβούλευση μεταξύ των μελών του. Να σημειωθεί ότι στις αρχές Δεκέμβρη το κόμμα Κασσελάκη θα εγκαταλείψει τα γραφεία στον Ταύρο, όπως ήταν εξαρχής προγραμματισμένο.

Παράλληλα με την οικοδόμηση του κόμματός τους, οι κασσελίστας συνεχίζουν την οργανωμένη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να αποσπάσουν τους περισσότερους δυνατούς πόντους στο blame game της διάσπασης. Η προσπάθεια επικεντρώνεται σε δύο σημεία: α) στην ανάδειξη περιστατικών που αναδεικνύουν την παραβιάσεις των δημοκρατικών κανόνων στο συνέδριο και β) στη δημοσιοποίηση συλλογικών κειμένων αποχώρησης μελών.

Στις επιθέσεις αυτές απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποιώντας περιστατικά με παρατυπίες των κασσελίστας. Επίσης, απάντησε η Περσεφόνη Πολάκη, κόρη του Παύλου Πολάκη, στις καταγγελίες για παράτυπη συμμετοχή της στο συνέδριο.

Πέρα από τις καταγγελίες, είναι σαφές ότι μαζί με τον Κασσελάκη φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλος αριθμός των μελών του και των οργανωμένων οπαδών του.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ωστόσο, η διάσπαση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Η μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μέχρι τώρα έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ 4 βουλευτές. Πρόκειται για τους 3 κασσελίστας Κυριακή Μάλαμα, Ραλλία Χρηστίδου και Αλέξανδρο Αυλωνίτη καθώς και τον Πέτρο Παππά που κατά τα φαινόμενα θα προτιμούσε να πάει στο ΠΑΣΟΚ. Οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών είναι φυσιολογικές μετά από μια διάσπαση, αν και πρέπει να θυμίζουμε ότι ο Κασσελάκης και οι κασσελίστας καθύβριζαν του νεοναριστερούς ως αποστάτες επειδή δεν είχαν παραδώσει τις έδρες τους -μια ακόμα απόδειξη ότι στην πολιτική πρέπει να είναι μετρημένος κανείς γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα. Με τις τέσσερις ανεξαρτητοποιήσεις οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν από 31 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ανάσα από την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό άλλωστε η Κουμουνδούρου κλιμακώνει τη ρητορεία περί αποστασίας και σχεδίου της διαπλοκής.

Εξωφρενικές καταστάσεις

Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό, είναι η παραμονή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της πασιονάριας των κασσελίστας Θεοδώρας Τζάκρη καθώς της Γιώτας Πούλου που και αυτή τάσσεται με τον Κασσελάκη. Η Τζάκρη δήλωσε ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να φτιάξει ο Κασσελάκης το κόμμα του, ενώ η Πούλου δικαιολόγησε τη στάση της λέγοντας ότι δεν θέλει να ρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το να είσαι με ένα κόμμα αλλά να συμμετέχεις στην κοινοβουλευτική ομάδα άλλου κόμματος συνιστά θέατρο του παραλόγου. Πραγματικά είναι αδιανόητο πώς μπορεί να γίνονται και να λέγονται δημόσια αυτά τα εξωφρενικά πράγματα που εξευτελίζουν ακόμα περισσότερο τον ήδη απαξιωμένο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι αυτοεξευτελίζονται και οι δύο βουλεύτριες είναι μάλλον το λιγότερο. Το μείζον είναι η νοσηρή αίσθηση του reality που αποπνέεται και απαξιώνει πνίγει την πολιτική.

Πολιτικό Τσέρνπομπιλ

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει τον νέο αρχηγό του, ο Κασσελάκης ανακοινώσει το όνομα του κόμματος και τελειώσει το reality των βουλευτών θα αρχίσει να φαίνεται πώς θα μοιραστεί η δημοσκοπική δύναμη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στα δύο κόμματα -αν και ο συσχετισμός δεν θα κατασταλάξει γρήγορα.

Βέβαια αυτή η δύναμη είναι ήδη συρρικνωμένη και τώρα θα πρέπει μοιραστεί. Εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι η τοξική ακτινοβολία που εκπέμπει η διάσπαση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κασσελίστας. Μια ακτινοβολία τόσο νοσηρή, που ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία υγειονομικής πολιτικής ζώνης γύρω τους. Ποιος θα θελήσει να πλησιάσει ένα χώρο που ορισμένοι τον χαρακτηρίζουν πολιτικό Τσέρνομπιλ;