Πολιτική

«Αυγή»: Με απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι - «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα»

«Αυγή»: Με απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι - «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα» Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
«Ιστορικό και πολιτικό ατόπημα» χαρακτηρίζουν την απόφαση οι εργαζόμενοι της «Αυγής» - Η ανακοίνωση του ΔΣ.

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από αύριο, Τετάρτη, απαντούν οι εργαζόμενοι της «Αυγής» στην απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να αναστείλει την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν για τον «ξαφνικό θάνατο», οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν «ιστορικό και πολιτικό ατόπημα» την απόφαση. «Η “Αυγή” είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε. Η πολιτική ηγεσία του κόμματος διαμέσου του Εκτελεστικού Γραφείου, ενός οργάνου αμφισβητούμενης νομιμότητας προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα», υπογραμμίζουν.

Κεντρικό αίτημα των απεργιακών κινητοποιήσεων που προκήρυξαν είναι η αναστολή της απόφασης για κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης. Παράλληλα, ζητούν τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, την εξόφληση των δεδουλευμένων τους «που αγγίζουν μέσα στα χρόνια τις 300.000 ευρώ» και άμεση συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Αυγή»: Η ανακοίνωση των εργαζομένων

«Ξαφνικός θάνατος.

Σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στις 4 το απόγευμα στα γραφεία της Αυγής στην οδό Δεληγιώργη, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά διαβούλευση, μας ανακοινώθηκε ότι το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας της Αριστεράς που εκδίδεται από το 1952, δεν θα κρεμιέται πλέον στα περίπτερα. Η μόνη άλλη περίοδος που συνέβη αυτό ξανά ήταν μία και γνωστή στην ιστορία: στη χούντα.

Ένας φανταστικός τίτλος ενός πρωτοσέλιδου της καθημερινής ΑΥΓΗΣ που δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ ξανά θα έγραφε για έναν “ξαφνικό θάνατο βασισμένο στο δόγμα του ΣΟΚ”

Εκπρόσωπος της Διοίκησης επικαλέστηκε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του ισχυρού μετόχου του ΣΥΡΙΖΑ ως λόγο για το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης, ενημερώνοντας συγχρόνως πως προς το παρόν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και το Κυριακάτικο φύλλο. Κανένας οικονομικός απολογισμός, καμία παρουσίαση στοιχείων, κανένας σχεδιασμός ή σχέδιο βιωσιμότητας.

Σαν τα 20 λεπτά, όσο χρόνο κράτησε η ενημέρωση του εκπροσώπου της διοίκησης, να ισούνται με τα 72 χρόνια της βαριάς ιστορίας της ΑΥΓΗΣ

Η απόφαση του κλεισίματος, δηλαδή η απόφαση να μην παρεμβαίνει καθημερινά δημοσιογραφικά η φωνή της αριστεράς είναι πολιτική. Η ΑΥΓΗ είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε. Η πολιτική ηγεσία του κόμματος διαμέσου του Εκτελεστικού Γραφείου, ενός οργάνου αμφισβητούμενης νομιμότητας προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα.

Απέναντι στο ιστορικό και πολιτικό ατόπημα με βαριά συναίσθηση της ιστορίας μας οι εργαζόμενοι αποφασίσαμε την προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη 26/06 με κεντρικό αίτημα την αναστολή της απόφασης για κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης. Την ίδια στιγμή, ζητάμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, την εξόφληση των δεδουλευμένων μας που αγγίζουν μέσα στα χρόνια τις 300.000 ευρώ, καθώς επίσης και άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Καλούμε τους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας, τον κόσμο της αριστεράς, τα σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, να σταθούν αλληλεγγύοι/ες και να στηρίξουν τον αγώνα που ξεκινάμε για την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ 25.06.2024»

ΔΣ «Αυγής»: Σκοπός η αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης

Το διοικητικό συμβούλιο της «Αυγής» αναφέρει σε ανακοίνωση ότι στο πλαίσιο του «οικονομικού εξορθολογισμού» αποφασίστηκε η αναστολή της έκδοσης του καθημερινού φύλλου «με σκοπό την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης» και της ιστοσελίδας της εφημερίδας.

Επίσης, το ΔΣ σημειώνει ότι θα παρουσιάσει πλάνο για τον εκσυγχρονισμού του Μέσου και τη «βέλτιστη αξιοποίηση» του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Η ανακοίνωση του ΔΣ:

«Στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού και με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, σε συνεννόηση με τον βασικό μέτοχο, την αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας ''Η Αυγή'' με σκοπό την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας "avgi.gr"

Σημειώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση και της επικρατούσας κατάστασης στα έντυπα μέσα, οι πωλήσεις της καθημερινής έντυπης έκδοσης σ΄ όλη τη χώρα δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750 φύλλα ημερησίως.

Το διοικητικό συμβούλιο θα παρουσιάσει το πλάνο του για τον εκσυγχρονισμό του Μέσου και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Καλούμε τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες που αποτελούν διαχρονικά τη δύναμη της εφημερίδας, να τη στηρίξουν και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

ΕΣΗΕΑ: Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση

Σε νεότερη ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην «Αυγή», τα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ αναφέρουν ότι μετά την «αιφνιδιαστική απόφαση» του Στέφανου Κασσελάκη αποφάσισαν την προκήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06:00 της Τετάρτης έως την ίδια ώρα της Πέμπτης, στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα της

Παράλληλα, ζητούν να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για την αναστολή της έκδοσης του καθημερινού φύλλου και να ξεκινήσει η διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τα σωματεία των εργαζομένων στην εφημερίδα.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αναστείλει τη λειτουργία του ημερησίου φύλλου της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ», αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 6 π.μ. της Τετάρτης, 26 Ιουνίου έως τις 6 π.μ. της Πέμπτης, 27 Ιουνίου 2024 στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» και στην ιστοσελίδα «avgi.gr».

Τα Δ.Σ. ζητούν να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για αναστολή έκδοσης του ημερησίου φύλλου της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» και να ξεκινήσει διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τα σωματεία των εργαζομένων στην εφημερίδα, προκειμένου να συζητηθούν τα εργασιακά θέματα που αφορούν στους εργαζομένους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς Τύπου στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα».