Πολιτική

Τρέχουν οι εξελίξεις για εκλογές αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ

Τρέχουν οι εξελίξεις για εκλογές αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ
Ποιοι ετοιμάζονται να βάλουν υποψηφιότητα για το ΠΑΣΟΚ.

Σε τροχιά που οδηγεί σε νέα εκλογή προέδρου φαίνεται να έχει εισέλθει το ΠΑΣΟΚ, καθώς η αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αρχικά από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και στη συνέχεια από αλλά πρόσωπα, μοιάζει να έχει βάλει τη Χαριλάου Τρικούπη σε δυναμική εξελίξεων που δεν είναι εύκολο να αναστραφούν.

Σε αυτή τη τροχιά φαίνεται να μπαίνει, άλλωστε και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία μελετούν το ενδεχόμενο να συμμετέχουν σε μια ενδεχόμενη διαδικασία, ως υποψήφιοι.

Και ο Ανδρουλάκης προσανατολίζεται σε νέες εκλογές προέδρου

Σε ότι αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενδεικτικό είναι ότι στενοί συνεργάτες του ξεκαθαρίζουν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιμείνει στην εξάντληση της θητείας του. Πάντως, σημειώνουν πως περιμένουν τις προτάσεις που θα κατατεθούν, σχετικά με το θέμα νέας εκλογής προέδρου, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία αναμένεται στα τέλη Ιουνίου, από τα στελέχη που τον αμφισβητούν. Αν και δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, δεν αποκλείουν να υπάρξει κάποια υπαναχώρηση της αμφισβήτησης και το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει ως έχει, δεδομένου και της οργανωτικής ισχύος νυν προέδρου, ιδίως σε επίπεδο ΚΕ.

Το σενάριο του Ιουλίου

Ωστόσο, φαίνεται πως η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη έχει συμβιβαστεί με τη ιδέα ότι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθούν εσωκομματικές εκλογές, καθώς αυτό θα άφηνε το κόμμα να σέρνεται για περισσότερο από έναν χρόνο σε εσωστρέφεια. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή μέρα υπήρξαν και διαρροές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης προσανατολίζεται σε άμεσες διαδικασίες ακόμη και μέσα στον Ιούλιο, μολονότι στη συνέχεια το σενάριο του «βαθιού καλοκαιριού» «μαζεύτηκε». Μια τέτοια επιλογή θα οδηγούσε σε εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή λόγω θέρους, η οποία πιθανόν να ευνοούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά θα «πλήγωνε» το ΠΑΣΟΚ.

Ποιοί θα βάλουν υποψηφιότητα

Σε κάθε περίπτωση, αν τα πράγματα συνεχίζουν να κινούνται στην κατεύθυνση που προδιαγράφεται, δηλαδή εσωκομματικές εκλογές το φθινόπωρο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν ο νυν πρόεδρος του κόμματος να είναι ξανά υποψήφιος. Ωστόσο, ερώτημα τίθεται για το πόσοι και ποιοι άλλοι θα κάνουν το ίδιο βήμα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη, είναι αρκετά τα στελέχη που το σκέφτονται σοβαρά να προχωρήσουν.

Παύλος Γερουλάνος

Ο βουλευτής Κεντρικού τομέα Αθηνών, Παύλος Γερουλάνος, από τους πρώτους που εξέφρασαν αμφισβήτηση έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα είναι υποψήφιος, παρά το γεγονός ότι είχε καταγράψει ένα 3% στις εσωκομματικές εκλογές του 2021.

Μανώλης Χριστοδουλάκης

Ισχυρή υποψηφιότητα θεωρείται, παρά το νεαρό της ηλικίας του (33 ετών), αυτή του βουλευτή Ανατολικής Αττικής και πρώην γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος φαίνεται να το σκέφτεται σοβαρά και αναμένεται να προχωρήσει σε δημόσια παρέμβαση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Μιχάλης Κατρίνης

Σε σκέψεις φαίνεται ότι βρίσκεται και ο βουλευτής Ηλείας και πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (την περίοδο που ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκονταν στις Βρυξέλλες), Μιχάλης Κατρίνης.

Παύλος Χρηστίδης

Επίσης, ενδεχόμενο να δούμε υποψηφιότητα υπάρχει και από τον 40άρη βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών και πρώην εκπρόσωπο Τύπου επί Φώφης Γεννηματά, Παύλο Χρηστίδη.

Χάρης Δούκας

Αντικρουόμενες εισηγήσεις φέρεται να δέχεται ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, με αρκετούς να τον πιέζουν στην κατεύθυνση υποψηφιότητας και άλλους να είναι πιο επιφυλακτικοί λόγω του μόλις ενός χρόνου που έχει εκλεγεί στον δήμο. Ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων του αναμένεται να δούμε σε συνέντευξη που θα έχει, αύριο, στην κυριακάτικη Καθημερινή.

Νάντια Γιαννακοπούλου

Τέλος, η βουλευτής Δυτικής Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου, η πρώτη που αμφισβήτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη, φέρεται να προσανατολίζεται και αυτή σε υποψηφιότητα, η οποία θα έχει έναν πιο «κεντρώο» πολιτικό χαρακτήρα σε σχέση με των υπολοίπων.

Το παιχνίδι των στηρίξεων

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δούμε ποιοί τελικά θα το αποφασίσουν, αλλά και να εξελίσσεται η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή ορισμένες υποψηφιότητες να αποσύρονται υπέρ κάποιων άλλων. Σύμφωνα με αρκετούς, το παιχνίδι στο εξωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει για τα καλά και επειδή ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι τόσο ισχυρός οργανωτικά όσο πριν από κάποιο διάστημα, εξαιτίας των αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές.

Η παράλληλη συζήτηση για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς

Επίσης, κρίσιμος παράγοντας της συζήτησης που θα αναπτυχθεί θα είναι και το μέλλον της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, δεδομένου ότι οι περισσότεροι μοιάζουν να αντιλαμβάνονται πως μόνο οι δυνάμεις εντός ΠΑΣΟΚ δεν αρκούν για να αποκτήσει ξανά το κόμμα δυναμική εξουσίας. Εξάλλου, ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, μη Κασσελακικών, έχει εκφράσει δημόσια την πρόθεση του για έναν νέο ενιαίο φορέα του προοδευτικού χώρου, ενώ και το στελεχιακό δυναμικό της Νέας Αριστεράς παραμένει στο προσκήνιο, πάρα την αποτυχία εκλογής ευρωβουλευτή. Οι πλατφόρμες, λοιπόν, που θα παρουσιάσουν οι υποψήφιοι ως προς αυτό το ζήτημα, με δεδομένο ότι υπάρχει κοινωνική πίεση για μια μεγάλη παράταξη με κυβερνητική προοπτική από την Κεντροαριστερά, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την κούρσα στη νέα εκλογή προέδρου, αν όντως οδηγηθούν εκεί οι εξελίξεις, όπως όλα δείχνουν.

Συνολική εισήγηση Ανδρουλάκη στην ΚΕ

Τις επόμενες μέρες και παράλληλα με την αποκάλυψη των προθέσεων των διάφορων στελεχών, θα ξεκινήσουν και οι κομματικές διαδικασίες, με πρώτο βήμα τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη, με βασικό θέμα την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Επίσης, στην Κεντρική Επιτροπή στα τέλη του μήνα, ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται αποφασισμένος να καταθέσει πλήρες αφήγημα και σε ότι αφορά την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, όσο και σε σχέση με τη στρατηγική ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς.

NETWORK