Πολιτική

Οι γρίφοι του ανασχηματισμού- Επιστροφή στη δεξιά ή συνέχιση των ανοιγμάτων;

Οι γρίφοι του ανασχηματισμού- Επιστροφή στη δεξιά ή συνέχιση των ανοιγμάτων;
Τι θα γίνει στο Μαξίμου- Γιατί μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απότι ενδεχομένως επιχειρεί να λύσει.

Σε ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μετατρέπεται ο προαναγγελθείς ανασχηματισμός για τον πρωθυπουργό μετά τη μεγάλη εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, καθώς τα ερωτήματα είναι πλέον πολλά και οι απαντήσεις τους ιδιαίτερα δύσκολες.

ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ; Μέχρι τώρα ίσχυε "ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει", μετά τις κάλπες της 9ης Ιουνίου όμως ο κανόνας αυτός έπαψε να ισχύει. Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος είναι προφανώς αμετακίνητοι, όμως είναι σαφές πως αν δεν υπάρξουν αλλαγές στην επιτελική ομάδα δύσκολα μπορεί να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής. Ποιοι θα προστεθούν λοιπόν στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού που θα μπορεί να πείθουν τους βουλευτές και τα στελέχη πως "το μήνυμα ...ελήφθη";

ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΗΓΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΝΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ; Με δεδομένο ότι κορυφαίοι υπουργοί μόλις τοποθετήθηκαν στα πόστα τους μετά τις εκλογές (όπως Νίκος Δένδιας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης) και δύσκολα αλλάζουν, είναι σαφές πως οι υπόλοιποι θα αισθανθούν μεγαλύτερη πίεση. Υπουργοί που χειρίζονται την ακρίβεια, την ενέργεια, πιθανόν και τις μεταφορές θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξελίξεων. Και οι κορυφαίοι υπουργοί όμως δεν μπορούν να αισθάνονται σίγουροι, γιατί ο ανασχηματισμός ή θα είναι ριζικός ή το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος της πραγματοποίησής του.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ 'Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ; Το εκλογικό αποτέλεσμα λέει επιστροφή Μητσοτάκη στη λαϊκή δεξιά του κόμματος, πλην όμως δεν θα είναι ο Μητσοτάκης που υπερηφανευόταν ότι είναι.

ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ανασχηματισμού, καθώς όποιοι δεν συμμετάσχουν στην κυβέρνηση δεν θα έχουν άλλη διέξοδο για την επανεκλογή τους να ξεκινήσουν το αντάρτικο! Μπορεί πχ να μην είναι στο νέο κυβερνητικό ο Δημήτρης Μαρκόπουλος που έβγαλε όλη τη δουλειά του Μαξίμου με την Εξεταστική για τα Τέμπη; Και θα μείνουν απέξω οι πολιτικοί φίλοι του Αντώνη Σαμαρά;

ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΙΝΘΟΥΝ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ; Στον ανασχηματισμό και προκειμένου να βρεθούν θέσεις για βουλευτές είναι βέβαιον ότι θα τεθούν εκτός κυβέρνησης εξωκοινοβουλευτικά μέλη της, με το ερώτημα να είναι ποια θα είναι αυτά.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ; Για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς ενδέχεται να επιστρατευτούν στελέχη από το χώρο τους. Να επαναληφθεί δηλαδή το "μοντέλο Μπελέρη"!

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ; Σύμφωνα με τις πληροφορίες όχι άμεσα. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, δείχνει να φοβάται πως αν γίνει ανασχηματισμός τώρα ενδέχεται να καεί από μια μη επιτυχή αντιμετώπιση των καλοκαιρινών πυρκαγιών. Αν όμως η κυβέρνηση αποτύχει στις πυρκαγιές, τότε θα κατηγορηθεί γιατί δεν έκανε τώρα τον ανασχηματισμό! Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν σκέψεις να γίνουν άμεσα κάποιες αντικαταστάσεις υπουργών ώστε να φανεί ότι το μήνυμα ελήφθη και ο μεγάλος ανασχηματισμός να διεξαχθεί μετά τη ΔΕΘ, όμως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί για τίποτε!