Πολιτική

Τα μηνύματα στο δεξιό ακροατήριο και η κρίσιμη μάχη για τις τιμές το Πάσχα

Τα μηνύματα στο δεξιό ακροατήριο και η κρίσιμη μάχη για τις τιμές το Πάσχα
Με την χώρα να κινείται ήδη σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου, η οποία θα αρχίσει να κορυφώνεται αμέσως μετά το Πάσχα, η ΝΔ διατηρεί την στρατηγική της επικεντρωμένη στην αποτροπή της «χαλαρής ψήφου» με προβολή ισχυρού διλήμματος περί «πολιτικής σταθερότητας», αλλά και με προσπάθεια διαμόρφωσης «θετικής κυβερνητικής ατζέντας».

Για τις ανάγκες της τελευταίας, οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα αλλά πρόκειται να πυκνώσουν μετά το Πάσχα, θα συνδυάζονται σε αρκετές περιπτώσεις και με την παράδοση τοπικών, αλλά και περιφεριακών έργων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η τελευταία θετική εξέλιξη για το Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει πάντως με τις ενδείξεις ανακοπής- μετά και την υποψηφιότητα Μπελέρη- της τάσης διαρροών της ΝΔ προς τα δεξιά.

Το χθεσινό περιστατικό της επίθεσης που δέχθηκε η βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Αγγελική Δεληκάρη από μέλος της «Νίκης»- το οποίο καταδικάστηκε από τις πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Νίκης- δίνει την αφορμή στην ΝΔ να απευθυνθεί εκ νέου σε δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους που προσανατολίζονται σε ψήφο προς κόμματα στα δεξιά της ΝΔ τα οποία εμφανίζουν δημοσκοπικά- ιδιαίτερα μετά το νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο- αξιοσημείωτη ανοδική τάση, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.

«Συμπεριφορές μίσους και διχασμού δεν μπορεί να έχουν καμία σχέση με τη πίστη και τη θρησκεία», υπογράμμισε η ΝΔ, η οποία εξέπεμψε μήνυμα ότι «τέτοιες συμπεριφορές» αποδεικνύουν ότι κόμματα που επικαλούνται την αγάπη και τον χριστιανικό λόγο - στοιχεία που αφορούν συνολικά την ελληνική κοινωνία - δεν αποβλέπουν παρά μόνο στην καπηλεία».

Η Νίκη, κόμμα που είναι σαφές ότι αντλεί δύναμη από εκκλησιαστικούς κύκλους και ευελπιστεί σε ψήφους διαμαρτυρίας για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, μπαίνει και αυτή στο γαλάζιο στόχαστρο όπου ήδη βρίσκεται, εδώ και αρκετό καιρό, ο Κυριάκος Βελόπουλος, όπως έδειξαν και οι αιχμές που είχαν αφήσει και από το βήμα του πρόσφατου Συνεδρίου της ΝΔ, υπουργοί αλλά και από ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που υπογράμμισε ότι «να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ ταυτόχρονα πουλάς κηραλοιφές και δήθεν χειρόγραφα του Χριστού, συνιστά πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης».

Η γαλάζια αντεπίθεση προς τα δεξιά θα συνεχίσει να οικοδομείται πάντως πρωτίστως σε μία επιχειρηματολογία αποδόμησης του "δήθεν πατριωτισμού" και αντιπαραβολής του με τον "πατριωτισμό της ευθύνης" που ο κ. Μητσοτάκης προβάλει ως βασικό χαρακτηριστικό της κυβερνητικής πολιτικής.

«Στα κούφια λόγια κάποιων δήθεν πατριωτών απαντάμε με χειροπιαστές πράξεις: Με μαχητικά Rafale, με αναβαθμισμένα F16 με φρεγάτες Belharra, με ελικόπτερα Romeo , αλλά κυρίως με ένα τολμηρό σχέδιο για για Ένοπλες Δυνάμεις του 2030», είναι το βασικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, παράλληλα τις ισχυρές διεθνείς συμμαχίες της χώρας, την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και την μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να απευθυνθεί στο συντηρητικό εκλογικό ακροατήριο θα αποτελέσουν και οι πολιτικές για την στήριξη της οικογένειας και εν γένει για το δημογραφικό.

Το υπό επεξεργασία εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό αναμένεται να παραδοθεί στον πρωθυπουργό, κατά πάσα πιθανότητα ως τα τέλη Μαϊου και θα αποτελέσει έναν οδικό χάρτη μέτρων και πολιτικών για την αντιμετώπιση, σε πέντε πυλώνες, του δημογραφικού, το οποίο συνιστά- κατά διακομματική παραδοχή- την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η πολιτική ενίσχυσης της οικογένειας αναδεικνύεται ήδη στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής επιχειρηματολογίας της ΝΔ με αφορμή και το πρόσφατο άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές μητέρες.

Η κυβέρνηση, επικαλούμενη ότι η χώρα μας «βρίσκεται στην δεύτερη στον ΟΟΣΑ σε παροχές στήριξης της μητρότητας», διαμηνύει ότι η προτεραιότητα που έχει δώσει στην στήριξη της οικογένειας "αποδεικνύεται με πράξεις και όχι με λόγια".

Μέχρι το Πάσχα η κυβέρνηση έχει πάντως μπροστά της και μία πολύ σημαντική πρόκληση η οποία δεν αποκλείεται, ανάλογα με την έκβασή της, να έχει αντανάκλαση και στην προεκλογική εκστρατεία του Μαίου.

Πρόκειται για την «μάχη» για την συγκράτηση των τιμών την εορταστική περίοδο η οποία θα δοθεί σε καιρούς γενικευμένης ακρίβειας, με το "Καλάθι των Νονών" που ξεκινά σήμερα και με το "Καλάθι του Πάσχα " που θα τεθεί σε ισχύ από την Τετάρτη. Ταυτόχρονα όμως και με το βλέμμα στην πορεία της τιμής των καυσίμων καθώς η εύθραυστη κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτός από αιτία διεθνούς αύξησης στο πετρέλαιο μπορεί να αποτελεί και αφορμή για εγχώρια κερδοσκοπία με τα καύσιμα ενόψει της μεγάλης πασχαλινής εξόδου.

Με την ακρίβεια να ιεραρχείται ούτως ή άλλως από τους πολίτες στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, η επιτυχία ή όχι της προσπάθειας να συγκρατηθούν οι τιμές την εορταστική περίοδο είναι ξεκάθαρο και για το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, ότι θα έχει αντανάκλαση τόσο στο κοινωνικό κλίμα, όσο και στην πολιτική ατζέντα που θα επικρατήσει αμέσως μετά το Πάσχα, στην αφετηρία, πια, της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας.