Πολιτική

Εξεταστική για Τέμπη: Αυλαία με αντιπαραθέσεις, καταγγελίες για κυβερνητική συγκάλυψη και σόου Κωνσταντοπούλου

Εξεταστική για Τέμπη: Αυλαία με αντιπαραθέσεις, καταγγελίες για κυβερνητική συγκάλυψη και σόου Κωνσταντοπούλου Φωτογραφία: intime
Ολοκληρώθηκε, όπως ξεκίνησε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο δυστύχημα των Τεμπών, με εντάσεις και διαρκείς αντεγκλήσεις μεταξύ της πλειοψηφίας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ήδη από την Κυριακή είχε γίνει σαφές πως ο πολιτικός κόσμος δεν κατάφερε να ομονοήσει σε ένα κοινό πόρισμα, με την πλειοψηφία να βλέπει «άσπρο» δείχνοντας αποκλειστικά το ανθρώπινο λάθος και την μειοψηφία «μαύρο», ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα βάζοντας στο κάδρο κυρίως τον Κώστα Καραμανλή, να καταγγέλλει απόπειρα κυβερνητικής συγκάλυψης της τραγωδίας και να ζητά την παράταση των εργασιών ώστε να κληθούν ουσιώδεις μάρτυρες.

Λίγο πριν ρίξει αυλαία η επιτροπή, οι εισηγητές και οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων τοποθετήθηκαν επί των πορισμάτων.

«Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών βύθισε στο πένθος τις οικογένειες, τους οικείους των 57 θυμάτων, όλη τη χώρα. Κανένα πόρισμα, κανενός κόμματος, δεν θα τους φέρει πίσω. Προσεύχομαι να γιάνει η ψυχή τους και να βρουν δικαίωση τα θύματα», είπε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης από την ΝΔ.

Νέα πυρά από την αντιπολίτευση

Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν νέα πυρά στην πλειοψηφία για τον τρόπο που χειρίστηκε την εξεταστική επιτροπή αλλά και για το πόρισμα στο οποίο κατέληξε.

«Είναι λυπηρά τα όσα ακούσαμε από τον εισηγητή της πλειοψηφίας, να κλείνουν τα μάτια και να μην αρθρώνουν κουβέντα για το διπλό έγκλημα: το δυστύχημα και αυτό που ακολούθησε μετά, η αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος», είπε ο Βασίλη Κόκκαλης.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ζητούμε την περαιτέρω ποινική διερεύνηση για καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης 717», πρόσθεσε και επισήμανε πως «υπάρχει μια ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας. Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι αποκλείσατε σημαντικούς μάρτυρες; Ποιος ήταν ο λόγος της βιασύνης; Που δεν επιμείνατε να μην έρθει ολόκληρη η δικογραφία; Όλα αυτά είναι ενδεικτικά της μεροληπτικής στάσης».

«Οργανωμένη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών»

Η εξεταστική θα καταγραφεί ως οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης», υποστήριξε η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας πως «η απόφαση και η εντολή για την υλοποίηση της συγκάλυψης δόθηκε από τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου, που συνειδητά επέλεξε να αποκλείσει την σε βάθος διερεύνηση και να προστατέψει συνδεδεμένα με αυτόν πολιτικά πρόσωπα».

«Η πολιτική ευθύνη του είναι διπλή. Αφορά το περίφημο επιτελικό κράτος που κατά τη διάρκεια της τετραετούς πρώτης θητείας του δεν διασφάλισε την ύπαρξη ολοκληρωμένου συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και αφορά όμως και τη μετέπειτα μεθόδευση της συγκάλυψης: την εντολή για το μπάζωμα», ανέφερε παράλληλα.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απαρίθμησε και τις αποφάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας που αποσκοπούσαν στην συγκάλυψη των αιτίων και των υπευθύνων, μεταξύ των οποίων ήταν «η προστασία που προσφέρθηκε στον πρώην Υπουργό Κ. Καραμανλή με την απόρριψη της πρότασης σύσσωμης της αντιπολίτευσης να διαβιβαστεί η κατάθεση του στην αρμόδια Εισαγγελία με το ερώτημα της τέλεσης ψευδορκίας».

«Θεωρούμε δεδομένο πως αν δεν υπήρχε η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για σύσταση προανακριτική επιτροπής, το έγκλημα θα είχε θαφτεί. Όλα τα αστικά κόμματα έχον τραγικές ευθύνες. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πει ‘ναι’ σε εξεταστική γιατί δεν μπορούσε να την αποφύγει», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, αναφέροντας ωστόσο πως «δεν είχαμε καμία αυταπάτη για τα όρια της εξεταστικής».

«Ωστόσο παρά τον αρνητικό συσχετισμό, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια συγκάλυψης με τη μη κλήτευση ουσιαστικών μαρτύρων από την κυβερνητική πλειοψηφία, κατά τη γνώμη μας φωτίστηκαν αρκετές πλευρές που συντέλεσαν στο έγκλημα. Επιβεβαιώθηκα τόσο οι τεράστιες διαχρονικές ευθύνες αλλά προέκυψαν και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Δηλαδή όλων των υπουργών Μεταφορών που είτε μέσα από τις ενέργειές τους είτε μέσα από παραλείψεις προδιέγραψαν το έγκλημα», πρόσθεσε.

«Κακόγουστο αστείο με ευθύνη Μητσοτάκη το κλείσιμο της εξεταστικής»

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση για το κλείσιμο της εξεταστικής και το πόρισμα της πλειοχηφίας, εξαπέλυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Μην αναρωτιέστε μετά για την κρίση πολιτικού συστήματος, όταν εσείς με την υπογραφή σας σβήνετε 57 ονόματα για να πείτε ότι φταίει ένας σταθμάρχης», είπε αναφέροντας πως «με αυτό τον τρόπο μπορεί να κλείσει μια επιτροπή που θέλει να μπαζώσει την αλήθεια, όπως κάνατε με τα Τέμπη».

«Δεν αναγνωρίζουμε αυτό το κακόγουστο αστείο, είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι μόνο δική σας ευθύνη, αλλά έχει ένα όνομα και αυτό είναι Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε στην συνέχεια διαμηνύοντας πως «σας δίνουμε υπόσχεση πως τίποτα, κανείς και καμία δεν θα ξεχαστεί. Στις τραγωδίες αργά ή γρήγορα υπάρχει και η λύτρωση υπάρχει και η τιμωρία, και να ξέρετε ότι δεν θα γλιτώσετε».

Βέλη και από τα υπόλοιπα κόμματα

«Η εξεταστική συστάθηκε έχοντας ως κύριο στόχο τη διερεύνηση. Οφείλαμε να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί δεν υπάρχει σύγχρονος και λειτουργικό σιδηρόδρομος. Όλα τα μέλη όφειλαν να υπερβούν το κομματικό τους ρόλο. Η Λύση προσπάθησε να εκμαιεύσει αλήθειες. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία οι εκπρόσωποι της ΝΔ υπό αμιγώς κομματική λογική προσπάθησαν να αναχαιτίσουν την πορεία αυτής της εξεταστικής», είπε ο Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση.

«Θα πρέπει να συνεχιστεί η επιτροπή γιατί δεν εκλήθησαν σημαντικοί μάρτυρες. Θα πρέπει να διαλευκανθεί κάθε πτυχή του εγκλήματος. Με τον τρόπο που λήγει η εξεταστική, δεν μας αφήνει να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό είναι ασέβεια στους νεκρούς», ανέφερε ο Πέτρος Δημητριάδης από τους Σπαρτιάτες, ενώ ο Νίκος Βρεττός από τη Νίκη κατηγόρησε την πλειοηφία πως είναι «αφιλότιμη πολιτικά», καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «απέκρυψε ενοχοποιητικά στοιχεία για εμπλεκόμενους».

Από την πλευρά της η Ελένη Καραγεωργοπούλου από την Πλεύση ελευθερίας, κατήγγειλε την πλειοψηφία πως κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της εξεταστικής «δολοφονήσατε εκ νέου τους νεκρούς και τραυματίσατε και πάλι του τραυματίες».

Τα επόμενα βήματα

Ο τόμος με το πόρισμα της πλειοψηφίας και τις πορισματικές εκθέσεις των υπόλοιπων κομμάτων, βρίκσεται πλέον στα χέρια του Προέδρου της Βουλής.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα έχουμε και μια συζήτηση στην Ολομέλεια. Χρειάζεται όμως να κατατεθεί πρώτα αίτημα με υπογραφές 60 βουλευτών και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει σχετική πρωτοβουλία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ενδεχόμενη συνεδρίαση στην Ολομέλεια θα αφορά αποκλειστικά συζήτηση, καθώς στην ουσία δεν θα ληφθεί καμία απόφαση και συνεπώς και ψηφοφορία.

Με την συνεδρίαση στην Ολομέλεια, εφόσον διεξαχθεί, θα πέσει η αυλαία στην κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης, εκτός και αν υπάρξει σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρξει αίτημα από κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς θεωρείται βέβαιο πως θα το απορρίψει η πλειοψηφία και δεν θα υπάρχει άλλος τρόπος για κοινοβουλευτική διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο δυστύχημα.

Ο δρόμος για προανακριτική θα ανοίξει εφόσον η εισαγγελική έρευνα «σκοντάψει» σε πολιτικά πρόσωπα, περίπτωση στην οποία η Δικαιοσύνη στέλνει αμελητί την δικογραφία στη Βουλή.

Το σόου Κωνσταντοπούλου

Σαν να μην έφταναν τα ξεχωριστά πορίσματα, ούτε η αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μια κοινή γραμμή, είχαμε και επεισόδια στην τελευταία συνεδρίαση.

Είχαμε δύο διακοπές και μια αλλαγή αίθουσας λόγω της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία εισέβαλε με το έτσι θέλω, στη συνεδρίαση και απαιτούσε να παραμείνει ενώ έχει εξαιρεθεί λόγω ασυμβίβαστου ως δικηγόρος συγγενών θυμάτων

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δεν άφησε να γίνει συζήτηση, με το προεδρείο να αποφασίζει τελικά να μεταφερθεί η συνεδρίαση στην Ολομέλεια για να της κλείσουν το μικρόφωνο.

Εκεί συνέχιζε να φωνάζει με κλειστό μικρόφωνο, μάλιστα μοίραζε και έγγραφο στους βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων με το αίτημα να εξαιρεθεί ο Δημήτρης Μαρκόπουλος από την συνεδρίαση. Παρά τις τρικλοποδίες, η συζήτηση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε.