Πολιτική

«Καιγόμουν από τις λαμαρίνες»: Η συγκλονιστική μαρτυρία φοιτητή στην εξεταστική για τα Τέμπη

«Καιγόμουν από τις λαμαρίνες»: Η συγκλονιστική μαρτυρία φοιτητή στην εξεταστική για τα Τέμπη
Ως ένα κακό όνειρο, είπε πως βλέπει ακόμα τα όσα έζησε μετά το δυστύχημα είπε ο Ανδρέας Αλικανιώτης που επιβίωσε του δυστυχήματος στα Τέμπη, καταθέτοντας σήμερα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα αίτια της τραγωδίας.

Φέρνοντας στο μυαλό του τις πρώτες σκηνές μετά το δυστύχημα, είπε πως ξύπνησε με μώλωπες, εγκαύματα και κάκωση στο γόνατο και περιέγραψε πως κατάφερε να βγει από τα συντρίμμια αλλά και να βοηθήσει και άλλους να σωθούν.

«Σηκώθηκα γρήγορα γιατί καιγόμουν από τις λαμαρίνες» είπε μιλώντας στην εξεταστική για τα Τέμπη.

Μιλώντας στα μέλη της εξεταστική είπε πως ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έγινε «γιατί όποιος κι αν το πέρναγε θα του φαινόταν ψεύτικο». «Τι πιθανότητες υπάρχουν να συμβεί αυτό σε εμένα; Να φλερτάρεις με το θάνατο και να φτάσεις τόσο κοντά στον θάνατο, δεν μπορεί να το χωρέσει ανθρώπινος νους», τόνισε, αναφέροντας πως «ναι μεν έχω συνέλθει από το μεγάλο σοκ, αλλά ακόμα το δουλεύω καθημερινά μέσα μου».

Για τι ευθύνες του δυστυχήματος, είπε πως «δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω εγώ για τις ευθύνες. Δεν είναι ούτε ένας, ούτε δυο, ούτε ανθρώπινο λάθος της στιγμής» και αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει σύστημα που να ανιχνεύει ότι δύο τραίνα κινούνται στην ίδια γραμμή;».

Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα, κάποια στιγμή να αποδοθούν σωστά οι ευθύνες ,λέγοντας ότι «αυτό το οφείλουμε στους ανθρώπους και στους γονείς που πήραν πίσω στάχτη ή σακούλα τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Η ερώτηση Κόκκαλη που άναψε «φωτιές»

Από την εξεταστική δεν έλειψε η ένταση ούτε σήμερα. Αφορμή στάθηκε αυτή τη φορά μια ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη, σχετικά με μια φωτογραφία που ανέβασε ο Ανδρέας Αλικανιώτης στα social media στα γενέθλιά του. Στη φωτογραφία απεικονιζόταν μια τούρτα σε σχήμα τραίνου, με τον Βασίλη Κόκκαλη να ρωτά εμμέσως, αν θεωρεί ο μάρτυρας πως έκανε λάθος.

Τα μέλη της επιτροπής επέκριναν έντονα τον Βασίλη Κόκκαλη για αυτή την ερώτηση και τον τόνο με τον οποίο την απεύθυνε, χαρακτηρίζοντας την ανάρμοστη και βλέποντας ειρωνική διάθεση και από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ.

Κύκλοι της πλειοψηφίας, υποστηρίζουν πως: «ο κ. Κόκκαλης προχώρησε σε μια αδιανόητη επίθεση κατά του επιζήσαντα - ήρωα μάρτυρα που βοήθησε στον απεγκλωβισμό οκτώ άλλων συνεπιβατών του Ανδρέα. Συγκεκριμένα εγκάλεσε (με τη μορφή δήθεν ερώτησης) τον νεαρό για την τούρτα γενεθλίων που του αγόρασε η μητέρα του επειδή αυτή είχε ένα τρένο και την επισήμανση πως ξαναγεννήθηκε την ημέρα του δυστυχήματος. Έναν άνθρωπο που επι δυο μήνες δέχθηκε υποστήριξη για το στρες που υπέστη και που βοήθησε συνανθρώπους του, ο κύριος Κόκκαλης από την αρχή τον ειρωνεύτηκε λέγοντας πως «βοήθεια είναι ακόμα και να δώσεις ένα σακάκι στον διπλανό σου».