Πολιτική

Απότομη προσγείωση Μαξίμου από αγρότες και φοιτητές - Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις

Απότομη προσγείωση Μαξίμου από αγρότες και φοιτητές - Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις
Μπορεί οι αγροτικές και οι φοιτητικές κινητοποιήσεις να αντιμετωπίζονται με εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο από την κυβέρνηση- ήπια οι μεν, με επίδειξη πυγμής οι δε- ένα κοινό χαρακτηριστικό όμως των δύο βασικών κοινωνικών μετώπων αυτής της περιόδου είναι ότι αμφότερες προσγειώνουν το κυβερνητικό αφήγημα σε μία πραγματικότητα ισχυρών κοινωνικών αντιδράσεων.

Μία πραγματικότητα την οποία το εκλογικό... 41% και η συνεχιζόμενη δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ, δεν άφηναν μέχρι πρότινος το Μέγαρο Μαξίμου να διακρίνει.

Αυτό εξηγεί και τον κυβερνητικό αιφνιδιασμό τόσο από την δυναμική των αγροτικών κινητοποιήσεων- η μετέπειτα πορεία των οποίων θα κριθεί από την έκβαση του καθοριστικού αυριανού ραντεβού του πρωθυπουργού με τη 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτών- όσο και από το εύρος των αντιδράσεων που συνεχίζονται στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και αναμένεται να κορυφωθούν με την κατάθεση στην Βουλή του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου φανταζόταν στις αρχές του χρόνου, όταν ο πρωθυπουργός εξέπεμπε το μήνυμα της μεταρρυθμιστικής επιτάχυνσης για το 2024, πως έναν μήνα μετά η χώρα θα βρισκόταν μπροστά σε εκτεταμένα αγροτικά μπλόκα, ενώ, την ίδια ώρα, πολλοί προεξοφλούσαν πως οι αντιδράσεις «μικρών μειοψηφιών» δεν θα αμφισβητούσαν το σκηνικό ψήφισης του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση εν μέσω μεταρρυθμιστικών διθυράμβων.

Οι εξελίξεις και στην μία και στην άλλη περίπτωση ήταν- και παραμένουν- διαφορετικές και φέρνουν πολιτικά την κυβέρνηση σε θέση άμυνας.

Όσον αφορά στον αγροτικό τομέα, όταν φάνηκαν τα σημάδια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κυβέρνηση θεωρούσε πως η στήριξη των προηγούμενων ετών στους Έλληνες αγρότες θα απέτρεπε ανάλογες εξελίξεις στην χώρα μας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης δήλωνε μάλιστα από το Βερολίνο, όπου είχε βρεθεί προς τα τέλη Ιανουαρίου, για την 16η Διάσκεψη Υπουργών Γεωργίας, πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καλύψει τους Έλληνες αγρότες και τους έχει δώσει όσα διεκδικούν οι Γερμανοί αγρότες.

Θεωρούσε επίσης ότι η προσπάθεια που γίνεται να βγουν οι Έλληνες αγρότες στους δρόμους ήταν υποκινούμενη, θέση που εγκατέλειψε πάντως πολύ γρήγορα η κυβέρνηση.

Ακόμη και όταν άρχισε να διαφαίνεται η ένταση της αγωνιστικής διάθεσης και των Ελλήνων αγροτών, το Μέγαρο Μαξίμου μάλλον δεν αξιολόγησε αρχικά στον βαθμό που θα έπρεπε την δυναμική της. Την πρώτη ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που είχε γίνει Κυριακή απόγευμα, κυβερνητικά στελέχη την παρουσίαζαν μάλιστα όχι ως συνέπεια του κλίματος που διαμορφωνόταν στον αγροτικό χώρο, αλλά ως μία από τις τακτικές συσκέψεις για την πορεία των έργων αποκατάστασης στην Θεσσαλία στην οποία " συζητήθηκαν και κάποια ζητήματα του αγροτικού τομέα", όπως έλεγε την επόμενη ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση δεν είχε εξαγγείλει μάλιστα κανένα μέτρο μετά την συγκεκριμένη σύσκεψη γεγονός που ενέτεινε την αναταραχή στον αγροτικό κόσμο αναγκάζοντας τελικά τον κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει λίγες ημέρες μετά, μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξης, την βασική κυβερνητική πρωτοβουλία που αφορούσε στην αύξηση της αποζημίωσης για τους αγρότες της Θεσσαλίας κατά 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Έκτοτε, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις προβάλλοντας αφενός τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί για τους αγρότες από το 2019 και αναζητώντας αφετέρου παρεμβάσεις με το μικρότερο δυνατό δημοσιονομικό κόστος οι οποίες δεν ικανοποιούν μέχρι τώρα τον βασικό πυρήνα των αγροτικών αιτημάτων.

Αναγκάστηκε μεταξύ άλλων να ανακρούσει πρύμνα και στο ζήτημα της επιστροφής ΦΠΑ για το αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 για το οποίο ο εκ των πιο στενών του συνεργατών του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, εξηγούσε το προηγούμενο βράδυ στην ΕΡΤ ότι δεν μπορούσε να γίνει σε αυτή την φάση διότι δεν έχει προϋπολογιστεί.

Την επόμενη ημέρα, κατά την συζήτηση στην Βουλή της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Χαρίτση, το μέτρο αυτό τελικά ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό και τώρα- ενόψει και της αυριανής συνάντησης - η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει και εμπροσθοβαρή επιστροφή.

Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται "ξύσιμο του βαρελιού" εντός των δεδομένων δημοσιονομικών περιθωρίων και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι εξετάζεται παρέμβαση και για περαιτέρω μείωση του ενεργειακού κόστους- με τους ίδιους τους αγρότες να ζητούν πάντως 7 λεπτά την κιλοβατώρα. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα δώσει ισχυρές διαβεβαιώσεις στο πεδίο της αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων, αλλά και υποσχέσεις σε ότι αφορά την αναθεώρηση πτυχών της ΚΑΠ όπου πάντως γενικότερες αλλαγές μπορούν να γίνουν από το 2025.

Μένει να φανεί από τις αντιδράσεις εάν τέτοιου είδους παρεμβάσεις που δεν έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα θα είναι αρκετές για να εκτονωθεί το αγροτικό μέτωπο δεδομένου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ικανοποίησης αιτημάτων όπως το αφορολόγητο πετρέλαιο καθώς σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που ίσχυε το πράσινο φως των Βρυξελλών για δημοσιονομική ευελιξία της ΕΕ, κάθε κρίση αντιμετωπίζεται με δημοσιονομικό σταγονόμετρο.

Αιφνιδιασμός επικρατεί όμως και για την αναταραχή στον εκπαιδευτικό χώρο, καθώς η κυβέρνηση ήταν πεπεισμένη όταν εξήγγειλε την «εμβληματική» μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ότι αυτή θα έδινε μεγάλη ώθηση στο μεταρρυθμιστικό της προφίλ χωρίς οι αντιδράσεις που αναμενόταν να υπάρξουν να υπερβαίνουν κάποιες "μειοψηφίες" στα πανεπιστήμια.

Στην πράξη όμως και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στην σκληρή γραμμή με στόχο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν το τέλος Φεβρουαρίου, τόσο ο αριθμός όσο και η διάρκεια των καταλήψεων σε πανεπιστημιακές σχολές αποδεικνύονται πολύ σημαντικά, ενώ η μεγάλη συμμετοχή στα συλλαλητήρια δείχνει ότι δεν πρόκειται για μειοψηφίες αλλά για μεγάλο αριθμό φοιτητών που αντιδρούν.

Την ίδια ώρα, η τοποθέτηση 8 καθηγητών συνταγματικού δικαίου δείχνει πως υφίσταται και εντός της επιστημονικής κοινότητας ισχυρή άποψη περί αντισυνταγματικότητας, ενώ πληθαίνουν μετά την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου και τα ερωτήματα σε σχέση με την ουσία των κριτηρίων και του τρόπου λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων.