Πολιτική

Διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτακη από Βρυξέλλες ως το Λευκό Οίκο - Στην ατζέντα εθνικά και επενδύσεις

intime intime
Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης- η ατζέντα των διεθνών επαφών του κατά τους επόμενους μήνες

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας με την παρουσία του στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μια σειρά διεθνών επαφών με επίκεντρο την οικονομία, τις επενδύσεις, τις επερχόμενες ευρωεκλογές, αλλά και τα εθνικά θέματα.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα επιχειρήσουν αύριο να συμφωνήσουν για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 υπερβαίνοντας το ουγγρικό βέτο του περασμένου Δεκεμβρίου για την χρηματοδότηση 50 δις ευρώ προς την Ουκρανία.

Το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς είναι στραμμένο πρωτίστως στα αυξημένα κονδύλια που θα διατεθούν για το μεταναστευτικό και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με την Αθήνα να είναι ικανοποιημένη από το σχετικό πλαίσιο συμφωνίας του Δεκεμβρίου μεταξύ των 26 ηγετών.

Στα μέσα Φεβρουαρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στην Γερμανία για να λάβει μέρος στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να πραγματοποιήσει και επαφές με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους.

Η οικονομία και οι επενδύσεις, αλλά και η συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, των υποδομών, της αγροτικής παραγωγής, της Παιδείας, των νέων τεχνολογιών, θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης που προγραμματίζει για τα τέλη Φεβρουαρίου στην Ινδία όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ναρέντρα Μόντι ανταποδίδοντας την επίσκεψη που εκείνος είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα σηματοδοτώντας την πρόθεση αναβάθμισης της σχέσης των δύο χωρών σε στρατηγική.

Επόμενο ταξίδι για τον Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι στις 6-7 Μαρτίου στο Βουκουρέστι όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο του ΕΛΚ το οποίο αναμένεται να σηματοδοτήσει την τελική για την προετοιμασία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου όπου επιδίωξη του ΕΛΚ είναι να παραμείνει η ισχυρότερη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ειδικά για τη ΝΔ στόχος είναι να συνεχίσει να αποτελεί το ισχυρότερο από άποψη εκλογικού ποσοστού κεντροδεξιό κόμμα στο πλαίσιο του ΕΛΚ.

Στις 21-22 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί εκ νέου στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ στον προγραμματισμό του πρωθυπουργού βρίσκεται επίσκεψη στην συνέχεια και στον Καναδά όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Τζ. Τριντό, ενώ με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου θα έχει επαφές και με την ομογένεια θέτοντας στο επίκεντρο το ζήτημα της επιστολικής ψήφου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δεχθεί πρόσκληση από τον Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί στα τέλη Μαρτίου τον Λευκό Οίκο και εφόσον αυτές επιβεβαιωθούν θα μεταβεί στη συνέχεια στις ΗΠΑ.

Ο κύκλος των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού περιλαμβάνει και την επίσκεψη στην Άγκυρα που, όπως δήλωσε ο ίδιος στον Σκάι, πρόθεσή του είναι να την πραγματοποιήσει τον Μάιο, ενώ οι δύο ηγέτες είναι πολύ πιθανό να συναντηθούν και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.