Πολιτική

Προϋπολογισμός 2024: Live από τη Βουλή οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

eurokinissi eurokinissi
Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση του Προϋπολογισμού 2024 στη Βουλή, με την αντιπολίτευση να μιλά ανοιχτά για αναξιόπιστο οικονομικό σχέδιο, που δεν προσφέρει ανακούφιση στα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια

Κορυφώνεται σήμερα Κυριακή στην Ολομέλεια της Βουλής, η αντιπαράθεση για τον Προϋπολογισμό 2024, με τις ομιλίες των αρχηγών των ΚΟ να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ήδη κατά την πενθήμερη συζήτηση, που ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ και ακολουθεί ονομαστική φανερή ψηφοφορία, οι τόνοι ανέβηκαν με την Αντιπολίτευση να αμφισβητεί ευθέως τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αφού δεν λαμβάνει υπόψη την αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά... κινούμενη υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Δείτε Live τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών:

Παππάς: «Αποκαλυπτικός των κυβερνητικών εμμονών ο Προϋπολογισμός»

Ο προϋπολογισμός του 2024 φέρνει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση και συμπίεση μισθών και εισοδημάτων ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. επισημαίνοντας  ότι ο Προϋπολογισμός αυτός είναι «αποκαλυπτικός των κυβερνητικών προθέσεων και των εμμονών της ΝΔ».

Σημείωσε επίσης, ότι το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο «ούτε απάντησε ούτε δεσμεύτηκε σε βελτιώσεις» σε μια σειρά από ζητήματα, όπως για το ότι «η χώρα έκανε, την περασμένη χρονιά, ρεκόρ 27ετίας στην είσπραξη φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς ανήλθε στο 29%, ενώ αν προσθέσουμε και τις ασφαλιστικές εισφορές πάμε στο 43%».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι «οι έμμεσοι φόροι προσεγγίζουν τα δύο τρίτα των εισπράξεων της συνολικής φορολόγησης» καθώς και ότι τι «οι εισπράξεις από ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 7 δισ. ευρώ μετά το 2021, κατά 40% δηλαδή».

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση πως «δεν χάνετε ευκαιρία να φέρνετε ρυθμίσεις οι οποίες συμπιέζουν τους μισθούς προς τα κάτω».

Υποστήριξε δε, πως στο φορολογικό νομοσχέδιο «αποκαλύφθηκε το τερατώδες ψέμα σας ότι δεν θα φορολογήσετε τη μεσαία τάξη» και φέρατε την ρύθμιση όπου βάζετε τους ιδιοκτήτες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να συμπιέσουν μισθούς καθώς τους λέτε ότι "αν αυξήσεις τον μισθό του εργαζόμενου, θα σου αυξήσω το τεκμήριο και τον φόρο". Αυτή, είπε ο κ. Παππάς «είναι η απάνθρωπη κοινωνική μηχανική που νομοθετήσατε»

Φάμελλος: «Η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο αδικίας»

Για «αγωνιώδη προσπάθεια» των υπουργών και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας «να πείσουν τους πολίτες ότι η χώρα ζει μία μοναδική εποχή ευημερίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Όμως υποστήριξε ο ίδιος, «αυτή η προσπάθειά είναι προφανώς επιτελικά σχεδιασμένη», αλλά «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που ζουν οι πολίτες».

«Όση προπαγάνδα και να χρησιμοποιείτε δεν μπορείτε να κρύψετε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η ακρίβεια, εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής σας», είπε, καταγγέλλοντας έναν «πληθωρισμό απληστίας», δηλαδή, πληθωρισμό «που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων» και δεν είναι «εισαγόμενος». Κατηγόρησε, μάλιστα τη ΝΔ ότι με αυτές τις «στρεβλώσεις της αγοράς» και τα «προβλήματα ανταγωνισμού», «υποφέρει η κοινωνία και οικονομία».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε μεγάλα γεγονότα της φετινής χρονιάς κατά τα οποία «κατέρρευσε κάθε αίσθημα ασφάλειας, θωράκισης και ανθεκτικότητας» και κυρίως της «αξιοπιστίας» του πρωθυπουργού, από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, μέχρι την οπαδική βία και την ακρίβεια.

«Όμως αυτό που κατέρριψε κάθε έννοια αξιοπιστίας ήταν η απόφαση σας να απορρίψετε την πρόταση για διενέργεια προκαταρκτικής επιτροπής» για τα Τέμπη από τη Βουλή, υπογράμμισε, ενώ σχολίασε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση «δεν ισχύει το "καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται"».

Συνεχίζοντας, ο κ.Φάμελλος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προωθεί ένα σχέδιο «αδικίας», με «αναδιανομή περιουσιών και εισοδήματος», όπου «λίγοι γίνονται πλουσιότεροι και όλο και περισσότεροι θίγονται γιατί δεν έχουν κολλητό στο σύστημα εξουσίας» και ότι για να τα «καλύψει» όλα αυτά, εφαρμόζει «ένα παράλληλο σχέδιο προπαγάνδας, επηρεασμού των ΜΜΕ και χειραγώγησης της κοινής γνώμης αλλά και αδιαφάνειας και υποβάθμισης των θεσμών».

 

Ανδρουλάκης: «Οι πολιτικές σας διαμορφώνουν μια χώρα χαμηλής ποιότητας ζωής»

Δριμείες ήταν οι επικρίσεις του Νίκου Ανδρουλάκη σχεδόν για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής με αιχμή βεβαίως τον Προϋπολογισμό στην ομιλία του στην Βουλή.

«Οι πολιτικές σας διαμορφώνουν μια χώρα χαμηλής ποιότητας ζωής για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Μια χώρα με κακοπληρωμένες δουλειές και πανάκριβη καθημερινότητα », ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ενώ πρόσθεσε πρόκειται για άλλη μια χαμένη ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί η παραγωγική βάση της χώρας, η στήριξη του κοινωνικού κράτους και να δημιουργηθεί μια ανθεκτική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία. « Στα δικά σας χέρια η χώρα κινείται σε τροχιά απόκλισης και όχι σύγκλισης με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής.Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2024 θα είναι το πρώτο πραγματικό τεστ της αποτελεσματικότητας σας».

Με αφορμή την θετική απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως είπε, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε τα βέλη του τόσο στη κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ . «Η παράταξη που ήταν υπεύθυνη που την χάσαμε οδηγώντας τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η παράταξη που έστρωσε τον δρόμο στον ακραίο λαϊκισμό και τη διχόνοια. Εσείς μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίξατε το κουτί την Πανδώρας για μια εποχή ακραίας αντιπαλότητας, στο δημόσιο λόγο, στα social media. Μια εποχή καθολικής απόρριψης της διαφορετικής άποψης.

Έχετε τεράστια ευθύνη γιατί κάνατε σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία μιας κοινής συνείδησης για το ποιες είναι οι χρόνιες παθογένειες της χώρας ποια είναι τα αίτιά τους και με ποιες ρήξεις θα τις κάνουμε παρελθόν», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Για την ακρίβεια που πλήττει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα υπογράμμισε πώς η κυβέρνηση έχει αναγάγει τον πληθωρισμό σε ένα από τα βασικά εργαλεία άσκησης της οικονομικής που βασίζεται στα υπερέσοδα από έμμεσους φόρους, επιβαρύνοντας τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλης ακρίβειας. «Για να επιστρέψετε ψίχουλα στην κοινωνία με τα «αγιοβασιλιάτικα καλάθια» και τα pass. Έτσι κρατάτε σε ομηρία τους φτωχότερους Έλληνες αντί να κάνετε ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις για την προστασία τους», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Παράλληλα, σχολίασε τη θέση του οικονομικού επιτελείου πώς αυξήθηκαν οι μισθοί κι έφτασαν στα επίπεδα του 2009, λέγοντας πώς είναι καλύτερα να διαβάσει τα στοιχεία της Eurostat όπου σημειώνει ότι ο μέσος μισθός είναι 20% χαμηλότερος από το 2009 και σε τροχιά μόνιμης απόκλισης από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στο το ζήτημα της κατανομής των φορολογικών βαρών όπου υπογράμμισε: «Εκμεταλλεύεστε τον πληθωρισμό της απληστίας για να κερδοσκοπείτε εις βάρος της κοινωνίας κρατώντας σε ομηρία τους φτωχότερους Έλληνες. Φορολογείτε επαγγέλματα και όχι πραγματικά εισοδήματα».

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι και η Ελλάδα μπορεί καλύτερα, ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα από αυτά που του προσφέρετε. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε χρέος η νέα γενιά να είναι στην πρώτη γραμμή. ... Έχουμε χρέος να απενεργοποιήσουμε τη δημογραφική βόμβα και τη γήρανση του πληθυσμού, που μας απειλεί», τόνισε κάνοντας αναλυτική αναφορά στη πρόταση του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ για την κοινωνική στέγη.

«Έχουμε άλλες προτεραιότητες για την οικονομία, την κοινωνία και τους θεσμούς. Και σταματήστε να βάζετε αντιπαραθετικά την οικονομική ανάπτυξη με τους θεσμούς. Με αδίστακτα παιχνίδια έχετε τραυματίσει τους θεσμούς και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Κανένα κράτος δεν μπορεί να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα οικονομικά και κοινωνικά χωρίς λειτουργικούς θεσμούς και ισχυρή δικαιοσύνη. Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε, ιδιαίτερα για τις νέες γενιές ότι δεν θα έχουμε ποτέ ξανά «χαμένες δεκαετίες», τόνισε ο κ., Ανδρουλάκης δηλώνοντας ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα τον καταψηφίσει, εκτός από το σκέλος των δαπανών της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της άμυνας της χώρας.

Και σας καλώ να μας ενημερώσετε για την αλλαγή των εξοπλιστικών προγραμμάτων που διαβάζουμε στις εφημερίδες. Είμαστε διατεθειμένοι για συναινέσεις όμως πρέπει να μας ενημερώσετε επ αυτού», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ .

Κουτσούμπας: «Είναι άδικος, ταξικός, αντιλαϊκός, γι’ αυτό και τον καταψηφίζουμε»

«Από όλες τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει σε αυτή την αίθουσα, αυτές τις μέρες συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, θεωρούμε ότι αναδεικνύεται πολύ καθαρά η γραμμή των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των σύγχρονων αναγκών του λαού μας. Είναι άδικος, ταξικός, αντιλαϊκός, γι’ αυτό και τον καταψηφίζουμε» σχολίασε απο το βήμα της Βουλής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας ο κ.Κουτσούμπας, σχολίασε «Εσείς δεν αγορεύατε εδώ μέσα πριν 3 περίπου χρόνια για την κοσμογονία της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και του Ταμείου Ανάκαμψης και λίγο-πολύ προσπαθούσατε να μας πείσετε όλους εδώ ότι ήταν ιδέα του κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος κατάφερε, με το ταλέντο του να πείσει τη Γερμανία, τη Γαλλία και όλη την υπόλοιπη ΕΕ;

Εδώ γελάνε γι’ αυτό και τα μικρά παιδιά ακόμα…

Αλήθεια, εσείς με τα καλύτερα βιογραφικά και οι άριστοι εδώ μέσα, δεν είχατε ακούσει εκεί στο Harvard που σπουδάσατε, ότι αυτή η πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε άνοδο του πληθωρισμού, αφού αυξάνει τη μάζα του χρήματος που κυκλοφορεί, πιο γρήγορα από ότι αυξάνεται η μάζα των εμπορευμάτων;

Και αν δεν το ξέρατε, δεν μας ακούγατε τουλάχιστον εμάς, που σας το λέγαμε και προειδοποιούσαμε;

Φτάνει, λοιπόν, αυτή η κοροϊδία με τα εισαγόμενα! Ήρθε η ώρα να αναλάβετε τις ευθύνες σας για την πολιτική που ασπάζεστε και υλοποιείτε.

Και από την άλλη, έχουμε, φυσικά, τους μνηστήρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αισίως τη «Νέα Αριστερά», που, ό,τι και να συζητάμε, από το έγκλημα των Τεμπών, από τις καταστροφές από πλημμύρες, από τις πυρκαγιές, μέχρι την ακρίβεια, δίνουν πραγματική μάχη για να πείσουν, ότι δήθεν στις άλλες χώρες της ΕΕ όλα είναι ειδυλλιακά, κι ότι τα πάντα εδώ, είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα και παρέκκλιση. Ό,τι όχι μόνο δεν ευθύνεται για αυτά και η πολιτική της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά, αντίθετα, η ΕΕ είναι αυτή που προσπαθεί τάχα να βάλει την χώρα στον ίσιο δρόμο, αλλά η κυβέρνηση δεν την ακούει.

Μα καλά, τέτοιος ξεπεσμός;

Έλεος, μαζέψτε τα σάλια που σας τρέχουν - για να το πω έτσι απλά - για αυτή τη σάπια ΕΕ των λόμπι, των μονοπωλίων, των κορακιών, της τρόικας, όπως τη γνώρισε ο λαός μας τα προηγούμενα χρόνια, γιατί θα τα πατήσετε και θα γλιστρήσετε» σχολίασε μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΚΚΕ.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση τουκ.Κουτσούμπα στην συζήτηση επί του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Βελόπουλος: «Είστε στη λογική της ακινησίας. Δεν κάνετε απολύτως τίποτα»

«Πάμε στις σοβαρές εξελίξεις στο Σουέζ. Κλείνουν όλες οι εταιρείες τα τα δρομολόγια για Σουέζ από την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται πείνα μεγάλη, γιατί σπάει η εφοδιαστική αλυσίδα. Μιλάμε για το 80% του παγκόσμιου εμπορίου. Κάνατε τίποτα γι'αυτό; Ή θα αρχίσουν τα προβλήματα και θα λέτε πάλι ότι είναι εξωγενείς οι παράγοντες;» διερωτήθηκε λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Ελληνική Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Έχετε εκπονήσει έναν προϋπολογισμό αντιλαϊκό, αντιαναπτυξιακό και κομμένο & ραμμένος τα μέτρα της πλουτοκρατίας.

Για να πετύχει ο προϋπολογισμός πρέπει:

  • 1) να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% του ΑΕΠ ώστε να προσεγγίσει τα 234 δις
  • 2) ο πληθωρισμός δεν θα πρέπει να επηρρεάσει την ιδιωτική κατανάλωση
  • 3) τα έσοδα από τον τουρισμό θα πρέπει να κάνουν νέο ρεκόρ - με την πείνα που θα πέσει στην Ευρώπη δεν νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό.
  • 4) οι επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν κατά 15% - από τα 10,8 δις της προηγούμενης χρονιάς θα πρέπει να πάμε στα 12,16 δις ευρώ
  • 5) ο πληθωρισμός θα πρέπει να συγκρατηθεί το 2024 στο 2,6%
  • 6) η χώρα θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ
  • 7) τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν στα 63 δις ευρώ, αυξημένα δηλαδή κατά 1,6 δις σε σχέση με 2023
  • 8) η ανεργία θα πρέπει να μειωθεί εντός του 2024 στο 10,6%
  • 9) το δημόσιο χρέος θα πρέπει να μειωθεί σε απόλυτο νούμερο κατά 1 δις ευρώ τουλάχιστον
  • 10) η αύξηση των δαπανών του δημοσίου θα πρέπει να συγκρατηθεί στο 1,7 δις ευρώ.

Τα λέω αυτά για να καταλάβετε ότι όσα έχετε καταθέσει δεν εφαρμόζονται. Εμείς λέμε όχι για πολιτικούς, κοινωνικούς, λαϊκούς, εθνικούς λόγους.

Ο κος Μητσοτάκης είπε ότι ο νέος προϋπολογισμός ενισχύει πραγματικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Ο κος Μητσοτάκης μου φαίνεται ότι μπέρδεψε το εισόδημα των πολιτών με το εισόδημα των ολιγαρχών και των τραπεζιτών.

Πώς αποδεικνύεται η αποτυχία του προϋπολογισμού; Μα από τα στοιχεία του προϋπολογισμού που αποκαλύπτουν από πού θα αντλήσει φορολογικά έσοδα η κυβέρνηση: θα εισπράξει το 40% από τον ΦΠΑ - μα έτσι δεν μπορείς να λάβεις φιλολαϊκά μέτρα.

Ο υπουργός οικονομικών κος Χατζηδάκης έχει πει ψέμματα. Και θα σας το αποδείξω:

  • Ψέμμα πρώτο: ο Υπ.Οικο. μας μίλησε για αύξηση του κατώτατου μισθού. Είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση στην ΕΕ των 27 σε κατώτατο μισθό. Μα το θέμα είναι σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα στον μέσο μισθό στην ΕΕ.
  • Ψέμμα δεύτερο: είπε ότι το ιδιωτικό χρέος έχει μειωθεί στα 100,8 δις ευρώ. Όμως σε ερώτηση που κατέθεσε η Ελληνική Λύση και την οποία απάντησε και υπέγραψε ο ίδιος ο Υπ.Οικο., αναφέρει ότι το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε 381,8 δις ευρώ! Καταθέτω στα πρακτικά της βουλής την απάντηση του υπουργού. Πότε έλεγε ψέμματα ο υπουργός;
  • Ψέμμα τρίτο: μίλησε για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα είπε ότι το 2018 ανέρχονταν σε 50 δις, και σήμερα ανέρχονται σε 7,9 δις ευρώ. Εξαπατάτε τους πολίτες, γιατί απλά οι τράπεζες έδωσαν τα δάνεια στα funds!
  • Ψέμμα τέταρτο: ο κος Χατζηδάκης μίλησε για το ποσό που έχει δοθεί από την πολιτεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και είπε ότι το κόστος ανέρχεται σε 30,9 δις ευρώ. Όμως η Ελληνική Λύση κατέθεσε ερώτηση για το θέμα, στην οποία έχουμε απάντηση από τον ΟΔΔΗΧ. Καταθέτω και την απάντηση του ΟΔΔΗΧ στα πρακτικά. Σύμφωνα λοιπόν με τον ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα έχει δανειστεί από τον EFSF συνολικά 41 δις ευρώ. Επίσης, έχουμε δανειστεί από τον ESM 5,5 δις ευρώ. Το γενικό σύνολο ανέρχεται σε 46,4 δις ευρώ. Αν προσθέσουμε 4,7 δις ευρώ που είναι οι τόκοι, τότε το τελικό ποσό φθάνει τα 51 δις ευρώ. Αυτά δεν τα λέω εγώ. Είναι στοιχεία που μας έστειλε ο ΟΔΔΗΧ.

Όσο είναι η Ελληνική Λύση εδώ δεν θα λέτε ψέμματα εδώ μέσα. Εμείς θα σας αποκαλύπτουμε. Εμείς λέμε ότι ο υπουργός είναι είτε μη γνωρίζων είτε ψεύτης. Πώς λέγεται η κυβέρνηση αυτή που ανέχεται να λέγονται τέτοια ψέμματα εδώ μέσα; Είτε κυβέρνηση επικίνδυνων είτε κυβέρνηση ψευτών.

Στίγκας: «Nεκροταφείο για χιλιάδες επιχειρήσεις η Ελλάδα»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το νέο προϋπολογισμό άσκησε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, σημειώνοντας ότι «Θα ήθελα να δω τον προϋπολογισμό του 2024 με θετική ματιά, αλλά αυτό δεν βγαίνει με τίποτα. Πολλά ψέματα, πολλές ανακρίβειες και υποσχέσεις, με το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μείνουν υποσχέσεις. Άκουσα ότι είναι έτοιμο το έδαφος για να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις. Πως γίνεται να έλθουν οι ξένοι να επενδύσουν εδώ, όταν η Ελλάδα έχει γίνει κρεματόριο και νεκροταφείο για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, που αναστενάζουν από την κρατική γραφειοκρατία, την αδιαφορία, το λάδωμα και τέλος την αιώνια φοροτρομοκρατία, ισχυρίστηκε ο κ.Στίγκας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών υποστήριξε ότι «διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, εδώ και 49 χρόνια, αντί να πάνε την χώρα μπροστά, την έχουν πάει πίσω», ενώ αναρωτήθηκε: «Συγκρίνεται η Ελλάδα του τότε και του σήμερα; Πόσες βιομηχανίες είχε η Ελλάδα τότε και πόσες έχει σήμερα; Ολοι αυτοί που είχαν τις βιομηχανίες ήταν κακοί επιχειρηματίες; Ηθελαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στον δρόμο; Φυσικά και όχι. Κοινός παρανομαστής τότε και τώρα. Ανεπαρκείς και άσχετοι πολιτικοί χωρίς ψυχή, χωρίς αγάπη για την πατρίδα, χωρίς όραμα και με μια κοινή εντολή: Καταστρέψτε την Ελλάδα. Χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν στον δρόμο από την μία ημέρα στην άλλη και η έρημη η χώρα μπήκε στο σκοτεινό τούνελ των μνημονίων και της απαξίας".»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, σημείωσε ο κ.Στίγκας:«Το δημόσιο χρέος είναι 422 δισ. ευρώ και το ιδιωτικό 235, δηλαδή 657 συνολικά. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις οφείλουν 152,26 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και στην ΑΑΔΕ, όταν το 2022 το ΑΕΠ ήταν μόλις 208 δισ. Επομένως, η Ελλάδα έχει "βαρέσει κανόνι" χωρίς να το λέτε. Γι' αυτό επιτίθεστε σε όλους τους τομείς βάρβαρα στην κοινωνία και το μόνο που θέλετε είναι να μαζέψετε χρήματα για να σωθείτε πρώτα εσείς οι ίδιοι».

«Η πραγματική οικονομική ανάπτυξη», προσέθεσε, «θα πρέπει να εμπερικλείει την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την αύξηση της ατομικής και συλλογικής ευημερίας και ασφάλειας. Την εξάλειψη των ανισοτήτων [...] την εμπέδωση της αξιοκρατίας. Την παροχή ικανοποιητικών πόρων για την παιδεία, την υγεία, την αξιοκρατία, τον σεβασμό προς τον κάθε πολίτη, τους νόμους, τους θεσμούς, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και πολλών άλλων πραγμάτων που θα μπορούσαν να λυθούν πριν φθάσουν σε τέτοιο σημείο που θα είναι μη αναστρέψιμη η αρνητική πορεία τους. Τέτοια ανάπτυξη, δυστυχώς, δεν την έχουμε επιτύχει ακόμα στην χώρα μας».

Ο κ.Στίγκας υποστήριξε αμέσως μετά ότι «αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν καν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν ακόμα και μικρά αναπτυξιακά έργα, τα οποία χάνονται μέσα στον λαβύρινθο των συμφερόντων, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της ανεπάρκειας», ενώ αναρωτήθηκε: «Για ποια ανάπτυξη μιλάμε όταν η κυβέρνηση δεν μπορεί να πατάξει τη γραφειοκρατία και να δρομολογήσει την υλοποίηση ακόμη και έργα τοπικού χαρακτήρα που θα βοηθήσουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Εχουμε φτάσει στην καταστροφή, γιατί δεν έγιναν ποτέ οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα. Στόχος θα πρέπει να είναι ένα ευέλικτο κράτος που να δημιουργεί έσοδα, να γεννά υπεραξίες, να έχει ανταγωνιστικότητα».

Δημήτρης Νατσιός: «Από τον προϋπολογισμό λείπει το σπουδαίο όραμα»

«Η Νίκη καταψηφίζει τον προϋπολογισμό όπως είναι γραμμένος», τόνισε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Νατσιός.

Αναφερόμενος στον κατατεθέντα προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της Νίκης σημείωσε, «Δείχνει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται και δρα ως τοποτηρητής των ξένων γιατί λείπει το σπουδαίο όραμα», είπε και πρόσθεσε πως «χωρίς Έλληνες δεν υπάρχει εθνική οικονομία και εθνικό ΑΕΠ» ζητώντας παράλληλα, μέτρα για την προστασία της μητρότητας «για να βοηθήσουμε οικογένειες να κάνουν πολλά παιδιά και να τα μεγαλώσουν εν Κυρίω», όπως είπε μεταξύ των οποίων η χορήγηση επιδομάτων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης «ώστε να μην αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους εργοδότες».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο δημόσιο χρέος της χώρας, λέγοντας πως δεν υπάρχει «μείωση του εξωτερικού δανεισμού. Το εξωτερικό μας χρέος πληρώνουμε μόνο τόκους. Δεν μειώνεται αλλά ανακυκλώνεται στο διηνεκές».

Εξέφρασε επίσης την διαφωνία του με τα μέτρα αύξησης της εισπραξιμότητας των φόρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, τα χαρακτήρισε οριζόντια και άδικα ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Όταν το κράτος γίνεται φοροφυγάς τότε και ο πολίτης γίνεται φοροφυγάς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος είπε πως «δεν υπάρχουν σοβαρά κίνητρα για την επιστροφή των νέων στην πατρίδα τους κάτι που θα επενεργούσε θετικά στο δημογραφικό πρόβλημα αλλά και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων».

Κωνσταντοπούλου: «Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σε όλα τα πεδία»

Δεν προϋπολογίσατε σωστά για το 2024, διότι δεν υπολογίσατε τους πολίτες και την κοινωνία, τόνισε στην καταληκτική ομιλία της, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2024, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί νωρίς το βράδυ από την ολομέλεια της Βουλής, η κα Κωνσταντοπούλου είπε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της θα τον καταψηφίσει «σε όλα του τα πεδία». Τόνισε μάλιστα ότι, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό προϋπολογισμό των χαμηλών δαπανών, «η δική μας προτεραιότητα για το 2024 είναι, ούτε ένας πολίτης να μην μείνει χωρίς στέγη, χωρίς δικαιώματα και αξιοπρέπεια, ούτε μία γυναίκα να μην μείνει απροστάτευτη έναντι της κακοποίησης και της γυναικοτονίας, ούτε ένα παιδί χωρίς πρόσβαση στο σχολείο και το φαγητό, ούτε ένα δένδρο να μην καεί».

Τόνισε παράλληλα ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα συνεχίσει να επιμένει μέχρι να συμβεί η ισότητα, η μη διάκριση, ο σεβασμός όλων των υπάρξεων: «Όχι δίνοντας το χέρι στους μετανάστες και κλείνοντας το μάτι στον ρατσισμό. Όχι χαμογελώντας στα ομόφυλα ζευγάρια που περιμένουν αναγνώριση δικαιωμάτων και την ίδια ώρα καλλιεργώντας την ομοφοβία και την τρανσφοβία».

Αναφερόμενη στην κοινοβουλευτική δράση της Πλεύσης Ελευθερίας, είπε ότι η ίδια έχει καταθέσει τις περισσότερες επίκαιρες ερωτήσεις σε υπουργούς και τον πρωθυπουργό «που δεν έρχεται να τις απαντήσει. Επιλέγετε συχνά να μας αγνοείτε, να μας περιφρονείτε, να μας προσβάλλετε, ακόμα και να μας αποπέμπετε και να θεσπίζετε ειδικούς κανόνες για να μας περιορίσετε» είπε η κα Κωνσταντοπούλου.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Πλεύση Ελευθερίας θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, είπε: «Φέρνετε ένα προϋπολογισμό αριθμών [...] χωρίς έμπνευση και χωρίς όραμα για τους πολίτες και τη χώρα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο προϋπολογισμός καταρτίζεται για τους πολίτες, ενώ εσείς ότι απευθύνεται στους δανειστές και στους διεθνείς οργανισμούς. Αντί να λογοδοτείτε στους πολίτες, λογοδοτείτε ως μαθητές στους δανειστές και στους εταίρους» σημείωσε η κα Κωνσταντοπούλου».

Στους λόγους καταψήφισης, ανέφερε - μεταξύ άλλων - ότι η κυβέρνηση δεν αποκηρύσσει το συντριπτικό κομμάτι του χρέους, δεν έχει προϋπολογίσει τις αξιώσεις του Δημοσίου έναντι της Γερμανίας, και δεν έχει προϋπολογίσει τα έσοδα από αγωγές έναντι καταχραστών και φοροφυγάδων σε υποθέσεις όπως της Ζίμενς, των εξοπλιστικών κά.

Μιλώντας για «μειωμένες δαπάνες» στην Παιδεία και την Υγεία είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για χτίσιμο νέων σχολείων: «Ακούσαμε ότι είναι μέτρο ευεξίας και υγείας το να πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία με το πόδι, επειδή η πολιτεία δεν προβλέπει τη μεταφορά τους». Για τα «θηριώδη ποσά» που αφιερώνει η κυβέρνηση σε κατασταλτικές ενέργειες, είπε ότι τέτοια ποσά και ποσοστά στην αστυνομία, αφιερώνουν «οι ανελεύθερες χώρες και τα καθεστώτα».

Όσο για την αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους είπε ότι είναι μηδαμινή, κι ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει το εισόδημα των νομικών με 14 μισθούς, στους δημοσίους υπαλλήλους δεν καταργεί τα μνημονιακά μέτρα σε βάρος τους, που ήρθαν ως έκτακτα, πριν από δέκα χρόνια. Αύριο, τόνισε, θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για όλους του Δημοσίους Υπαλλήλους.

Τέλος, είπε ότι η κυβέρνηση προβλέπει αυξημένα κονδύλια για την 'Αμυνα αλλά εμπλέκει τη χώρα στην Ουκρανία και τις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ.