Πολιτική

«Χωρίς φρένο» ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης

«Χωρίς φρένο» ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης
Συνάντηση εργασίας για τον συντονισμό όλων των ενεργειών με σκοπό την ολοκλήρωση των Ψηφιακών Έργων της Δικαιοσύνης είχαν σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Φλωρίδης και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννης Μπούγας με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση της πορείας των έργων που θα συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης, ενός κρίσιμου τομέα για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και την ανάπτυξη της χώρας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων όπως:

  • Η ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων μέσω του gov.gr
  • Οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των Δικαστηρίων «e-justice»
  • Η περαιτέρω ψηφιοποίηση νομικών διαδικασιών, όπως η κατάθεση δικογράφων
  • Η δυνατότητα χορήγησης αντιγράφου Ποινικού Μητρώου μέσω της θυρίδας των ΚΕΠ στο gov.gr

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, οι Γενικοί Γραμματείς Δικαιοσύνης, κ. Πάνος Αλεξανδρής και Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Φλωρίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Παπαστεργίου, για το προσωπικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει προκειμένου να προχωρήσουν όλα τα ψηφιακά έργα, ώστε η Δικαιοσύνη να οδηγηθεί σε μια νέα εποχή.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε τη σημασία της γρήγορης υλοποίησης αυτών των έργων σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα με στόχο την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.