Πολιτική

Νέο ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη: «H Eλλάδα δεν προκαλεί, απαντά κάθε φορά που προκαλείται»

Νέο ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη: «H Eλλάδα δεν προκαλεί, απαντά κάθε φορά που προκαλείται»
«Ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία οι ηγέτες της ΕΕ να αντιληφθούν ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«H Ελλάδα δεν προκαλεί, απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που προκαλείται», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη σύνοδο Κουρφής στην Πράγα.

Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω χθες στους ηγέτες της ΕΕ όσα είπα στον ΟΗΕ, συνέχισε.

«Δεν είναι δυνατόν να εγκαλείται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα από την Τουρκία, όταν η Άγκυρα θέτει ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο. Ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία οι ηγέτες να αντιληφθούν ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους. Προχωράμε με αυτοπεποίθηση έχοντας το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Να σταματήσει την εργαλειοποίηση των μεταναστών η Άγκυρα»

Αναφορικά με τα ναυάγια στη Λέσβο και στα Κύθηρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι όλοι διαπίστωσαν ότι «οι ελληνικές αρχές έσπευσαν να διασώσουν τους ανθρώπους που ξεκίνησαν χωρίς καν σωσίβια από την Τουρκία».

Κάλεσε, παράλληλα, την Άγκυρα να σταματήσει την εργαλειοποίηση των μεταναστών. Κατήγγειλε τα κυκλώματα των διακινητών και ανέφερε ότι η Τουρκία μπορεί να περιορίσει αυτά τα κυκλώματα, όπως το έχει πράξει στο παρελθόν.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει τα τελευταία χρόνια. Να προστατεύει τα σύνορά της και παράλληλα να βοηθά όσους ανθρώπους κινδυνεύουν».

«Η αγορά του φυσικού αερίου πρακτικά δεν λειτουργεί»

Σε ό,τι αφορά τα ενεργεικά - που αποτελεί και το κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου - ο πρωθυπουργός επισήμανε πως πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για μία παρέμβαση, ώστε να μειωθεί το κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκειμένου τα κράτη να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Όπως είπε, η πρόταση της Ελλάδας εξαρχής ήταν υπέρ μίας συντονισμένης ευρωπαϊκής ενέργειας, ενώ εκτίμησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε λίγες εβδομάδες στις Βρυξέλλες.

Όλοι πια αντιλαμβάνονται αυτό το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση ισχυριζόταν εδώ και αρκετούς μήνες: ότι η αγορά του φυσικού αερίου πρακτικά δεν λειτουργεί, ότι χρειάζεται μια δραστική παρέμβαση για να μειώσουμε το κόστος του φυσικού αερίου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και με αυτόν τον τρόπο να διευκολύνουμε τις εθνικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτιμώ ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται πια σε αυτή την κατεύθυνση και θα αναμένουμε τις οριστικές της προτάσεις για λήψη αποφάσεων, στο δικό μας επίπεδο, σε λίγες εβδομάδες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμισε την σχετική πρόταση της Αθήνας από τον περασμένο Μάρτιο.

«Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τώρα»

Βλέπω ότι υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη άλλων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι έχουν συνταχθεί με το κάλεσμά μας για μία πιο δραστική παρέμβαση στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου και με ενθαρρύνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για μία δραστική -προσωρινή αλλά δραστική- παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργόσ επισήμανε, στη συνέχεια, πως «εκείνο που θα περιμέναμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - και αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι θα αναθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει για ακόμη μια φορά - είναι να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε μερικές εβδομάδες από τώρα».

Είναι ώρα αποφάσεων. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τώρα. Πιστεύω ότι έχουμε ήδη χάσει χρόνο. Πληρώνουμε υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι θα έπρεπε.

«Στηρίζουμε τα νοικοκυριά από τους εθνικούς προϋπολογισμούς μας, αλλά υπάρχει ένα όριο όσον αφορά τα πόσα μπορούμε να κάνουμε και μας δίνεται η ευκαιρία να επιδείξουμε την ευρωπαϊκή μας δύναμη με ενιαίο τρόπο ώστε να αποτρέψουμε τον Putin από το να εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο σε βάρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών».

Χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την επόμενη Σύνοδο και η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο. Έχουμε ήδη χάσει χρόνο.