Πολιτική

Η Αθήνα «ανοιχτή» σε συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα

Η Αθήνα «ανοιχτή» σε συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα Φωτογραφία: EUROKINISSI
Η Αθήνα δεν κλείνει το δίαυλο επικοινωνίας παρά τις «εξωφρενικές» προκλήσεις της Άγκυρας αλλά αντίθετα αφήνει ανοιχτό παράθυρο για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη σύνοδο της Πράγας.

Αν ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώξει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η ελληνική κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει και θα ανταποκριθεί θετικά, τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Εάν αναληφθεί τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά της Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση θα το αξιολογήσει και θα κρίνει αναλόγως. Είναι γνωστές οι κόκκινες γραμμές μας όπως και η ακραία ρητορική της Τουρκίας εναντίον μας. Εάν και εφόσον μας προτείνουν κάτι τέτοιο, τότε θα το αξιολογήσουμε με θετική διάθεση», είπε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς για τις νέες προκλήσεις από την Άγκυρα που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει καταπατήσει άρθρα των συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων για τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, επανέλαβε ότι η Τουρκία συνεχίζει την «εξωφρενική» ρητορική αλλά η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ψύχραιμη έχοντας το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και ισχυρή αποτρεπτική ισχύ στις ένοπλες δυνάμεις. Ακόμη πρόσθεσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει -όπως κάνει πάντα- με υπευθυνότητα τους εταίρους και τους συμμάχους.

Σε ό,τι αφορά στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είπε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν δρα με λογική εντυπωσιασμού.

Για τα σενάρια που κάνουν λόγο για... δελτίο στο ρεύμα το χειμώνα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «έχουμε πάρει μέτρα για να μην βρεθούμε μπροστά σε ακραία σενάρια, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι ειναι εφικτό και δυνατό για να μην αντιμετωπίσουμε τόσο μεγάλα προβλήματα».

Η κυβέρνηση αξιοποιεί τον χρόνο για να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών την ώρα που η αντιπολίτευση τον σπαταλά ανωφέλως, σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου. Μίλησε για κρεσέντο λόγων χωρίς αντίκρυσμα και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε το χρόνο για να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Νωρίτερα αναφέρθηκε στη νέα επένδυση της Google, από την οποία θα προκύψουν -όπως είπε- 20.000 νέες θέσεις εργασίας ως το 2030 και θα προσφέρει πολλαπλαστικά 2,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Για τα θέματα άμυνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «ξεριζώθηκε ακόμα ένα άβατο ανομίας» ενώ στάθηκε και στη νέα προσθήκη στο Πολεμικό Ναυτικό με την πυραυλάκατο «Βλαχάκος».

«Η Ελλάδα ολοκλήρωσε, νωρίτερα του αναμενόμενου, 28 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και μπορεί να εκταμιεύσει νωρίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες την δεύτερη και μέρος της τρίτης δόσης του ΤΑΑ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2022» είπε και συνέχισε: «Παρά τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο στη χώρα μας -ενώ υποχώρησε στην υπόλοιπη Ευρώπη- και ο Σεπτέμβρης έκλεισε με σχεδόν 50% αύξηση των τουριστικών αφίξεων και των εσόδων σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2019».

«Απονεμήθηκε ήδη το 97% των εκκρεμών συντάξεων»

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι λειτούργησαν τα νέα ψηφιακά ΚΕΠΑ, απονεμήθηκε ήδη το 97% των εκκρεμών συντάξεων ενώ για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η χορήγηση προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής με νόμο του κράτους για τον ιό HIV.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, για τα θέματα της ενέργειας ανέφερε: «Η ΔΕΠΑ εμπορίας ολοκλήρωσε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την γαλλική TOTAL που εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια φυσικού αερίου στη χώρα μας έως το Μάρτιο του 2023, ακόμη κι αν αντιμετωπίσουμε το ακραίο σενάριο διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου. Τέθηκε σε εμπορική λειτουργία ο αγωγός Φυσικού Αερίου IGB που διαφοροποιεί τις πηγές τροφοδοσίας  της ευρύτερης περιοχής, οδηγώντας σε σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο».

{https://www.youtube.com/watch?v=ev8eGE2GxjQ&feature=emb_logo}