Οι «ιερές» business της Εκκλησίας και το ιρακινό... πλήγμα στο ούζο

Οι «ιερές» business της Εκκλησίας και το ιρακινό... πλήγμα στο ούζο

Οι Ιερές real estate business της Ιεράς Συνόδου

Ό,τι η Εκκλησία είναι η μεγαλύτερη ΑΕΑΠ και ας μην το λέμε είναι γνωστό τοις πάσι. Για του λόγου το αληθές χθες έπεσα πάνω σε τρεις δημόσιους διαγωνισμούς για την αξιοποίηση αντίστοιχου αριθμού ακινήτων μέσω αντιπαροχής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο πρώτος αφορά οικοπεδική έκταση επί των οδών Ξανθουλίδου 14 και Μαντούβαλου 2 στα Άνω Πατήσια, συνολικής επιφάνειας 382,76 τ.μ. Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά οικοπεδική έκταση επί της οδού Ξάνθου 13 στον Δήμο Αχαρνών, συνολικής επιφάνειας 740,33 τ.μ. και η τρίτη οικοπεδική έκταση επί των οδών Καποδιστρίου και Χειμάρας 26 στο Μοσχάτο, συνολικής επιφάνειας 294,05 τ.μ. Και στις τρεις περιπτώσεις οι «πιστοί» επενδυτές θα πρέπει να υποβάλλουν την προσφορά τους έως τις 13 Ιουνίου.

Οι Ιρακινοί σταμάτησαν να πίνουν … ούζο

Συγκοινωνούντα δοχεία είναι οι ελληνικές εξαγωγές αλκοολούχων ποτών και Ιρακινών. Και μέχρι το 2022 αυτή η ροή έβαινε προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών. Πέρσι όμως αυτή η σχέση ανατράπηκε πλήττοντας ανεπανόρθωτα τις ελληνικές εξαγωγές σε όγκο. Και αυτό δεν το λέω εγώ. Αλλά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών σύμφωνα με τον οποίο πέρυι οι ελληνικές εξαγωγές αλκοολούχων ποτών ξεπέρασε τα 106 εκατ. ευρώ, ωστόσο υποχώρησαν 5% οι πωλούμενες ποσότητες στα 36,2 εκατ. κιλά.
Μάλιστα η υποχώρηση του όγκου οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στη μείωση των εξαγωγών προς το Ιράκ, όπου το 2023 εφαρμόστηκε ο νόμος περί απαγόρευσης εισαγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών, που αποτελεί τη δεύτερη
σημαντικότερη χώρα προορισμού των ελληνικών αλκοολούχων ποτών και η απώλεια μεταφράζεται σε -22% (από 7,1 εκατ. κιλά το 2022 σε 5,6 εκατ.) σε ποσότητα και -16% (-2,7 εκατ. ευρώ) σε αξία σε σύγκριση με το 2022.

Εναποθέτοντας τις ελπίδες μας στη Θεά τύχη

Αν θέλεις να δεις την οικονομική ευρωστία ενός λαού καλό θα είναι να δεις πόσα ποντάρουν στη Θεά τύχη. Όσο λιγότερα τόσο το καλύτερο. Ε λοιπόν στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετα. Tο Total Gaming Revenue (TGR), που αφορά το σύνολο των πονταρισμάτων τον Ιανουάριο ξεπέρασε τα 3,59 δισ. ευρώ, από 3,126 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Μάλιστα στη δεκαετία 2014-2023 ο κλάδος των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα εμφάνισε GGR, αφορά στα πραγματικά έσοδα των παρόχων 13,1 δισ. ευρώ και τα άμεσα έσοδα του Δημοσίου από τυχερά παίγνια 3,7 δισ. ευρώ. Και για να μην έχουμε καμμία αμφιβολία για τη μοίρα μας η καλύτερη χρονιά από πλευράς εσόδων για τον κλάδο ήταν πέρυσι, με το GGR να διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Ακολουθεί το 2022 με GGR στα 2,3 δισ. ευρώ και το 2019 με 2,2 δισ. ευρώ.