Πώς ο Προκόπης «έκοψε» τον Άρη από «πρέσβη εκ προσωπικοτήτων»

Πώς ο Προκόπης «έκοψε» τον Άρη από «πρέσβη εκ προσωπικοτήτων»
Τον ήθελε το Μαξίμου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το σχετικό Διάταγμα είχε υπογράψει ο Κάρολος Παπούλιας αλλά δεν πρόλαβε να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μας το διηγούνταν κάποτε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Μια από τις πρώτες πράξεις, αν όχι η πρώτη, που έφτασε στο γραφείο του όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου από τον τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρο Σαγιά ήταν να υπογράψει Προεδρικό Διάταγμα για να διοριστεί ο Άρης Σπηλιωτόπουλος «Πρέσβης εκ προσωπικοτήτων».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος που δεν είχε καθόλου θετική εικόνα για τον Άρη, τον οποίο γνώριζε καλά από την εποχή που ήταν στενοί συνεργάτες στον Κώστα Καραμανλή, ένοιωσε μεγάλη έκπληξη. Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ένοιωσε ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το είχε ήδη υπογράψει ο προκάτοχός του Κάρολος Παπούλιας, αλλά δεν είχε προλάβει να δημοσιευτεί έως τη λήξη της θητείας του και, συνεπώς χρειαζόταν την υπογραφή του νέου Προέδρου.

Ο Προκόπης τηλεφώνησε στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα:

-Αλέξη, αν επιμείνεις εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι διαφορετικό εκ της θέσεώς μου παρά να το υπογράψω. Σκέψου όμως τι πας να κάνεις.

Με τα πολλά ο Τσίπρας φέρεται να του είπε «Πρόεδρε πάρε τον Κοτζιά (σσ υπουργός Εξωτερικών τότε) να του τα πεις».

Ο Προκόπης πήρε τον Νίκο Κοτζιά ο οποίος δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του- είναι χαρακτηριστικό πως όχι απλώς δεν έδωσε διπλωματικό διαβατήριο στη Γιάννα Αγγελοπούλου, αλλά πήρε και αυτό που είχε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών δεν ήθελε και πολλά- πολλά.

-Πρόεδρε μην το υπογράφεις, με βγάζεις και από τη δύσκολη θέση, ήταν η απάντηση Κοτζιά.

Έτσι ο Άρης δεν έγινε πρέσβης εκ προσωπικοτήτων!